Jablkový závin

Jablkové kysnuté záviny

Autor receptu: margitka100

Tieto záviny si zamilujete. Cesto je ľahučké, plnka šťavnatá. Vydržia aj tri dni mäkučké, ak sa však nezjedia.

90 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín na cesto vypracujeme cesto. Robím ho v robote na dvojku rýchlosť. Cesto musí byť vláčne, nie tuhé. Necháme kysnúť cca 1 hodinu.
  2. Jabĺčka očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Na pomúčenú dosku dáme vykysnuté cesto a rozdelíme ho na tri bochníky.
  3. Každý bochník vyvaľkáme na hrúbku cca pol centimetra. Posypeme strúhankou, pokvapkáme rozpusteným maslom a pocukrujeme. Navrstvíme nastrúhané jablká. Posypeme cukrom, škoricovým cukrom a mletou škoricou.
  4. Závin zvinieme. Preložíme na plech potretý rozpusteným maslom a vysypaný polohrubou múkou. Záviny potrieme rozpusteným maslom a necháme podkysnúť cca 10 minút.
  5. Dáme piecť na 180 °C na cca 25 minút. Po upečení potrieme maslom.