Jablková štrúdľa
Jablková štrúdľa

Jablková štrúdľa z panvice fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 20. februára 2022
Jablková štrúdľa z panvice (fotorecept)
Foto: cesminaz

Vláčna jablkovo-škoricová plnka v jemne chrumkavom, lístkujúcom ceste. Veľmi rada sa s vami podelím o tento trošku nezvyčajný spôsob, akým si viete pripraviť Zobraziť celý popisVláčna jablkovo-škoricová plnka v jemne chrumkavom, lístkujúcom ceste. Veľmi rada sa s vami podelím o tento trošku nezvyčajný spôsob, akým si viete pripraviť fantastickú jablkovú štrúdľu a pochutnať si na nej.
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

Suroviny

Cesto:
250 g
2 ks
2 PL
cca 1,5 dl
štipka
Plnka:
3 ks
2 PL
1 KL
podľa chuti
podľa chuti
Na potieranie:
50 g (82 %)




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku so soľou. Pridáme žĺtky, olej a toľko vody, aby sme vypracovali polomäkké cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Troška ho pomúčime a krátko premiesime. Následne cesto rozdelíme na 2 časti a bochníčky zo všetkých strán poriadne natrieme tekutým maslom. Zakryjeme ich papierom na pečenie alebo miskou a necháme 20 minút oddychovať/postáť.

    Jablková štrúdľa z panvice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ, kým cesto oddychuje, pripravíme plnku. Jablká nastrúhame na hrubo, pridáme cukor, škoricu a hrozienka. Následne celé dobre spolu premiešame.

    Jablková štrúdľa z panvice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oddýchnuté cesto položíme na papier na pečenie a rozťapkáme ho na veľkosť taniera. Následne cesto preložíme na čistý obrus a rukami ho rozťahujeme od stredu smerom k sebe. Ide to celkom ľahko, lebo cesto je naozaj ako žuvačka. Cesto natiahnite na priemer cca 55-60 cm, to úplne stačí. Čo by som podotkla je, že ak vám to maslo na ceste príliš stuhlo počas státia, tak dajte tanier s bochníčkami pred naťahovaním na minútku do ohriatej rúry, aby maslo na ceste jemne povolilo.

    Jablková štrúdľa z panvice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto najprv popolievame troškou masla. Následne zahneme dovnútra najprv jeden bok a potom druhý. Do stredu cesta dáme polovicu jablkovej plnky, ktoré zakryjeme cestom. Cesto popolievame troškou masla a zakryjeme aj druhou stranou cesta, presne podľa obrázka.

    Jablková štrúdľa z panvice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec takto poskladanú štrúdľu upečieme na panvici na troche oleja. Pečieme ju pomalšie, z oboch strán zakrytú pokrievkou. Ja ju obraciam 2x , aby som mala istotu, že aj vrstvy cesta sa pekne prepiekli /predusili a aj jablká zmäkli.

    Jablková štrúdľa z panvice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Štrúdľa je zvonka chrumkavá a z vnútra mäkučká.

    Jablková štrúdľa z panvice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Štrúdľa je najchutnejšia ešte za tepla, posypaná práškovým cukrom. Šťavnatá jablkovo-škoricová plnka v chrumkavom ceste... Je to jednoducho veľká dobrota! Prajem dobrú chuť !

    Jablková štrúdľa z panvice (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

luwinka
Vyzerá to dobre.Toto je štrúdľa na panvici ,takú som ešte na nikdy nerobila.Ale tu klasickú som robila ale musím napísať že som sa riadne pri nej narobila ,keď som ju vyťahovala ,tak to dalo zabrať.A ty @Kimlo ťa obdivujem, že sa chces na túto dať.Mozno sa ti podarí,no mne stačilo jedenkrát a už by som ju nerobila ,lebo to bola pre mňa naozaj makacka .Pečiem už dlho , takže viem o čom hovorím. No čo popriať ,nech to vyjde a potom odfoť ,rada ju kuknem.🤗
kavicka11
Zaujímavý nápad, vyzerá veľmi dobre. Ja som podľa vás robila gözleme a chutili nám a tiež kaiserky, a koláče, veľká vďaka za také kvalitné recepty ktoré pridávate.👍
cesminaz
@terinka 🥰dakujem si zlatá @kimlo určite neolutuješ, chutí super! @kavicka11 🥰dakujem velmi krásne za tvoje milé slová. Velmi ma teší, že sa ti moje recepty páčia a že ich využívaš🙂 Čo sa týka receptov, ja pridávam vždy len to, čo aj mňe chutí a som s tým 100%ne spokojná, lebo človek si jedine vtedy vie stáť skalopevne a bez pochybností za svojím receptom🥰😉 Určite by si neolutovala ani skúšku tejto štrúdle, je fantastická! @luwinka zlatá pre mňa nieje žiadny rozdiel či börek, alebo štrúdla🙂 naťahuje sa to rovnako. Ak ti to klasické naťahovanie robí také problémy, tak to skús takýmto spôsobom, ako tu vo videu  youtu.be/r6d-QsUkpmU...
kde robím börek, ale ty natiahneš jednoducho štrúdlové cesto👍 Neboj sa, skús. Prajem všetkým pekný deň.
haji
Skvělé celé, recept, suroviny aj postup. Ano tažený štrúdl je výborný, takto pečený na panvici vidím prvně. Uf Maminka dělávala tažený štrúdl, a je to jedna z mála věcí, do které jsem nikdy nešla. Mno, je to výzva, díky za odkaz za naťahovaní cesta, to je k nezaplacení. Nedávno jsem dostala video z Vídně, cukráři robili ťahanú štrúdlu - délka přes dva metry, symfonie pohybů, nacvičené to měli a aj v krvi... Kdo umí ten umí, pak mu, jako tobě, nepřijde tažený štrůdl ničím těžký. Krásná práce, skvělý receptík, Takto v malém to snad půjde líp. Díky, milá Cesmínko, jsi šikulka šikulkovitá! Krásný den!
mijaita
@haji (21.2.2022 09:24)

V Roháčích žije pán, několik let už tam v malém okénku, hned vedle vchodu do COOP, prodává tažený štrůdl. Možnam uz jsem tu nekde o nem i psala. Když s tám začal, každý den tahal těsto ručně na desítky šišek! Jablečné, makovo třešňové, tvarohové a myslám, ještě jeden druh. Nám na zakázku dával i rozinky! Usměvná náhoda, pán je z Prahy, bydlel 50m ode mě a chodil do stejné skoly jako já. Pravda, o několik desetiletí pozdějc. Někde se seznámil s dívkou z Roháčů a když se vzali, přestěhoval se tam. Svět je hodně malý.
Dnes má už nějaké ženy pomocnice ale štrůdly z okýnka prodává stále. Tam je pečou. To je vůůůně! Kdyz tedy budete mít do Roháčů, do Zuberce, cestu, nezapomeňte se u něj zastavit. Jeho štrůdl je famozní!
cesminaz
@haji (21.2.2022 09:24)

Dakujem krásne za milý komentík aj pochvalu🙂 Takto spraviť štrúdlu na panvici ma napadlo ked som robila Gözleme, ktoré sa v tureckej kuchyni plní na slano a pečie na panvici🙂 A poviem ti že takto pripravená štrúdla chutí inak než dole v rúre a je jednoducho úžasná! Chrumkavé lístkujúce cesto a jablková plnka a posypané cukrom..no mňam😋🥰 A jedia v prvomrade aj oči, lebo to podla mňa aj super vyzerá. Pekne pozdravujem🙂
1x haji
bugout
@cesminaz (23.2.2022 19:16)
Skúšala si takto na sladko naplniť aj klasické cesto na gozleme? Mám pocit, že s tým sa robí ľahšie a nie je to také náročné ako toto naťahovanie.... Teda aspoň ja gozleme len valkam a nenaťahujem... To mi pripomína, že som veľmi dlho gozleme nerobil 😂
1x haji
cesminaz
@bugout (23.2.2022 19:25)

Ja na Gözleme tiež len válkam, to cesto je ale iné. Toto cesto čo som použila tu, je normálne štrúdlové🙂 Aj vyzerá inak, aj chutí potom inak. Gözleme som raz už tiež skúsila na sladko, plnila som hrudkovitým tvarohom. Chutilo to celkom dobre🙂 Gözleme zbožňujeme, moje TOP je špenátovo-syrovo-tvarohové  youtu.be/nESRAhtk6_4...
úžasná kombinácia 👍
2x bugout a haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia