Jablková štrúdľa

Jablková štrúdľa z panvice (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Vláčna jablkovo-škoricová plnka v jemne chrumkavom, lístkujúcom ceste.* Veľmi rada sa s vami podelím o tento trošku nezvyčajný spôsob, akým si viete pripraviť fantastickú jablkovú štrúdľu a pochutnať si na nej ?

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku so soľou. Pridáme žĺtky, olej a toľko vody, aby sme vypracovali polomäkké cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Troška ho pomúčime a krátko premiesime. Následne cesto rozdelíme na 2 časti a bochníčky zo všetkých strán poriadne natrieme tekutým maslom. Zakryjeme ich papierom na pečenie alebo miskou a necháme 20 minút oddychovať/postáť.
  2. Zatiaľ, kým cesto oddychuje, pripravíme plnku. Jablká nastrúhame na hrubo, pridáme cukor, škoricu a hrozienka. Následne celé dobre spolu premiešame.
  3. Oddýchnuté cesto položíme na papier na pečenie a rozťapkáme ho na veľkosť taniera. Následne cesto preložíme na čistý obrus a rukami ho rozťahujeme od stredu smerom k sebe ? Ide to celkom ľahko, lebo cesto je naozaj ako žuvačka ? Cesto natiahnite na priemer cca 55-60 cm, to úplne stačí ? Čo by som podotkla je, že ak vám to maslo na ceste príliš stuhlo počas státia, tak dajte tanier s bochníčkami pred naťahovaním na minútku do ohriatej rúry, aby maslo na ceste jemne povolilo?
  4. Cesto najprv popolievame troškou masla. Následne zahneme donútra najprv jeden bok a potom druhý. Do stredu cesta dáme polovicu jablkovej plnky, ktoré zakryjeme cestom. Cesto popolievame troškou masla a zakryjeme aj druhou stranou cesta ? presne podľa obrázka.
  5. Nakoniec takto poskladanú štrúdľu upečieme na panvici na troche oleja. Pečieme ju pomalšie, z oboch strán zakrytú pokrievkou. Ja ju obraciam 2x , aby som mala istotu, že aj vrstvy cesta sa pekne prepiekli /predusili a aj jablká zmäkli ?
  6. Štrúdľa je zvonka chrumkavá a z vnútra mäkučká ??
  7. Štrúdľa je najchutnejšia ešte za tepla, posypaná práškovým cukrom ?? Šťavnatá jablkovo-škoricová plnka v chrumkavom ceste... Je to jednoducho veľká dobrota! Prajem dobrú chuť !
  8. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube