Ivov nekvasený chlieb fotorecept

klaura - fotkaklaura, 19. januára 2012
Ivov nekvasený chlieb (fotorecept)
Foto: klaura

Dnes vám ponúkam recept, ktorý som našla pred niekoľkými rokmi na jednom vebe o chudnutí ... tento chlebík nekysne, je ťažký, hutný a na Zobraziť celý popisDnes vám ponúkam recept, ktorý som našla pred niekoľkými rokmi na jednom vebe o chudnutí ... tento chlebík nekysne, je ťažký, hutný a na dlho vás zasýti. Teda nič pre tých, ktorí majú radi nadýchané ľahké chleby ako pampúšik ... :) Je veľmi chutný a vonia po hubách. V komentároch dávam odkaz - link na originálny, pôvodný recept aj s radami autora.

10 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
400 g
500 g
1 balenie
1 l (acidko,zakysanka)
1 šialka
1 ČL
2 ČL
1/2 bal.
2 ČL
2 ČL (sacharín)
 rôzne sezamové ľanové




Postup

  1. 1

    Všetky sypké suroviny si dáme do väčšej misy a dobre zmiešame.

    Ivov nekvasený chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme 1 liter cmaru a pripravíme si ovocný čaj.

    Ivov nekvasený chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rukou začneme miesiť cesto.

    Ivov nekvasený chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čaj pridávame postupne, chceme, aby cesto bolo tuhé, hutné, lepivé a aby sa všetka sypká zmes spracovala.

    Ivov nekvasený chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto má vyzerať.

    Ivov nekvasený chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom si pracovnú dosku hodne posypeme hladkou múkou a lepivé cesto na ňu vyklopíme a v múke poobalujeme, premiesime. Rozdelíme na 4 časti.

    Ivov nekvasený chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vytvarujeme bochníky.

    Ivov nekvasený chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tie premiestnime na plech vymastený olejom, chleby potrieme slanou vodou a urobíme zárezy. Dáme do rúry vyhriatej na 200 stup.

    Ivov nekvasený chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme takto do hnedasta cca 45 minút. Upečený chlebík vydáva pri poklopaní dutý zvuk.

    Ivov nekvasený chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď som tento chlebík piekla prvý krát, zdal sa mi mazľavý, akoby nedopečený, lepil sa na nôž ... to sa tane vtedy, keď je cesto redšie. Treba zamiesiť naozaj hutné cesto. V prvom komentári dávam link na pôvodný recept od autora aj s jeho dobrými radami na prípravu, konzumáciu a rôzne odporúčania .... doporučujem prečítať ... Ja som si jeho recept možno trochu zjednodušila, ale to všetko je cvik ... :) Chlebík pokrájam ešte celkom nevychladnutý zúbkovým nožom, nechám vychladnúť a odložím do mrazničky. Postupne vyberám len toľko, koľko zjem v jednom dni ...

    Ivov nekvasený chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Je možné, že na prvýkrát sa vám chlebík celkom nevydarí ... ani mne sa nevydaril ... ale nedajte sa odradiť a skúšajte ďalej ... na tretí, štvrtý krát už budete s určitosťou vedieť odhadnúť hustotu cesta ... :)

Diskusia k receptu

nadia56
tento chlebik som pekavala, je ozaj vyborny, syty, piekla som ho vo vascej forme na srnci chrbat,
marianne69
@klaura dakujem ti za tento chlebik,milujem ich piect ci uz kvasene alebo nekvasene.Vselico sa mi aj nepodari,ale chlebiky sa mi daria,preto ich tak rada peciem a skusam a na vareche ich je pozehnane.mam podobne: Spaldove pecivko v receptoch,nekysnute.Skusim spravit z polovicnej davky.ukladam
mamatata2
Veľmi pekný recept, vyskúšam, keď budem robiť syr a ostane srvátka.
bejgi
@Klaura , super chlebík, taký ja môžem, z bieleho kysnutého ma páli záha, tak sa teším, že niečo pre mňa, ďakujem :)
luciabal
...vynikajúce, tento recept sa mi páči, pretože dávam skoro všade ovsené vločky, vďaka ktorým som schudla:))
nesi
Vyskúšam chleba si s manželom pečieme aj doma s múky do pekárne ale tak že si tam pridáme rôzne semienka a pečieme ho v elektrickej rúre
klaura
@nesi tento chlebík do pekárne nie !!! mohla by sa ti pokaziť :)
matata1
@babkamt pšeničné otruby kupujem v TESCU, ale dostať ich v každom obchode so zdravou výživou. Určite ich budú mať aj v iných marketoch.
používateľ nemá avatar
foo
foo
určite vyskúšam, už dlho sa chystám na nejaký chlebík :) ďakujem za recept
evanaaa
@klaura , pekný chlebík, pripomína mi to taký 100% celozrnný, tiež dosť hutný ( z Kauflandu a aj z Lídla), len tie sa veľmi drobili, aj tento sa drobí? Mala by som ho skúsiť, my už biele chleby a pečivo nejeme, len viaczrnné a tmavé.
@babkamt , pš. otruby majúnapríklad aj v Kauflande, pozri, ak máš možnosť.
1x kaatka
irenaw
tento chlieb poznám, tiež som ho predtým pekávala, kto má rád taký druh chleba odporúčam :)
tatranka
Tak ako píšeš @klaura ,ja mám rada chlebík nadýchaný pórovitý,hoci asi by som mala piecť práve tento chlebík,ktorý ponúkaš.Myslím,že žalúdok by som naplnila a určite nezjedla z neho toľko, ako zo svojho zemiakového chleba.A najmä keď je čerstvý upečený.Tvoj je ináč krásny a určite aj zdravý.
klaura
@tatranka ... je zdravý aj chutný ... ale tiež neodolám čerstvo upečenému chlebu z pekárničky, nadýchanému s chrumkavou kôrkou ... teraz po sviatkoch si ale robím tento ... :)
havino
dakujem za tento recept, hned zajtra ho pečiem, pretože sebe kupujem len ten hranaty, tenučky, nakrájaný chlebik, kde 5 kuskov stoji 35 sk, tiež si ho davam do mraziaka a vyberam po jednom kusku, takto si upečiem sama a skusim špaldovy, špaldove otruby mam,aj muku
matata1
@evanaaa myslýš ten chlebík z LIDLA, taký väčší, ťažký a popraskaný? Lebo ten mi veľmi chutí a mne samej vystačí aj na dva týždne. Vôbec mi nevadí že sa mrví. Dávam si ho pokrájaný do mrazu rovnako ako @klaura a @havino a vyberám len toľko kúskov, koľko zjem. @havino ten hranatý mám taktiež rada, ale tá cena ma pravidelne odrádza. Takže si vyskúšam upiecť tento chlebík.
klaura
@evanaaa nie, tento sa nemrví , tým že sa dá zmraziť uchová sa čerstvý :)
@havino držím palce nech sa ti vydarí ...
ancicka
Tak tento chlebík vyskúšam.Pači sa mi.Obmedzujem v strave chlieb tak mi prišiel vhod.Dík.kk
klaura
@lucylee potrebovala som kladný ohlas ... :))))))) ďakujem, som rada, že sa vydaril a že ti chutí ... aj ja ho mám veľmi rada ...
lucylee
@klaura :-) uz mam iba dva sacky, dva sme spapali. Ja si ho aj toastujem a papam s kadejakymi natierkami, sunkou, syrou, zeleninkou, ale len na ranajky :-) A co je dolezite, chuti aj manzelovi a ten tmave chlebiky nemusi. Uz neviem, ako donho dostat vlakninu. On moc zdrave veci nemusi, tak ich pasujem do jedla tajne. Ale tento mu naozaj chutil a aj som sa mu priznalal, co som do chlebika dala :-)Jedol ho iba tak s maslom a aj ako prilohu.
klaura
:) ja ho jedávam tiež len na raňajky ... tej vlákniny je tam naozaj dosť, otruby sú výborná vec, čistič čriev ... moja dcéra keď tento chlebík zje, už aj IDE ... :)))) a manžela som naň ešte nenaučila ... :( nedá sa ... on má rád ľahšie chleby ...
salinka
U nas v rodine lubim takyto chlebik len ja. Tak si ho upeciem a sama zjem:-) Dakujem za recept.
salinka
Jem ho aj bez natierky, len tak, ked ma prepadne chut na nieco dobre. Je to zdravsie ako mastne krekry.
ancicka
Upečený,Ochutnaný a aj pobalený.Dík za recept!
ancicka
Redakcii dakujem za pridanie fotky.
Ano chutí.Jesť ho budem iba ja.
frezia68
Pekné chlebíky a zdravé.Dnes som robila podľa @tetrisss-nemiesen ý,pridala pšeničné otruby,2 menšie zemiaky,šálku špaldovej múky,bol menej hutný ako celozrnný a chutný :-))) Tu je už toľko rôznych a dobrých chlebov,len si vybrať.
bronad
ten chlebík je skvelý! Ďakujem za recept. Povzbudilo ma to, že sa vydaril, bol to môj prvý domáci chlebík. a verím, že nie posledný :-)
klaura
potešil ma tvoj komentár ... ďakujem ... :)
magnetika
Tak priatelia, do tohto chlebika som sa zamilovala a som na nom prudko zavisla, len dufam, ze sa to neodrazi na mojej vahe. Je božskýýýýýý, milujem jeho "hutnu" konzistenciu. @Klaura dakujem za recept
klaura
@magnetika nemáš za čo ... som rada, že ti chutí ... tiež ho mám stále v mraziaku ... :)
frezia
Prave sa nan chystam, chcela som ho urobit z polovicnej davky, ale spravim ho z celej a dam si ho ako aj ty nakrajany do mraznicky. Idem ho robit po prvy raz, tak som zvedava, ako to dopadne.
frezia
@klaura , chlieb je na svete a som veeelmi spokojna. Ty si urobila 4 mensie, ja 2 väcsie. Je nadychany, pekne prepeceny...
Pockam, kym vychladne a nakrajam ho. Dam ho pokrajany do mraznicky a postupne ho budem vyberat. Dakujem.
klaura
som rada. že sa ti vydaril ... pekný deň ... :)
bajlo
Recept ma už dávnejšie zaujal, ale až teraz som chlebík piekla. Príjemne ma prekvapil, nečakala som, že bude až taký chutný. Je skutočne vynikajúci, ďakujem ! :)
klaura
bajlo ďakujem za peknú recenziu ... :))) som rada, že ti chutil tento chlebík ...
bajlo
Nie je za čo :) Dokonca aj ocinovi chutil a to už je teda čo povedať :D
an3da
U nás cmar nedostať...čo môže byť namiesto neho? Chcela by som skúsiť urobiť chlieb.
an3da
asi si ho zoženiem od príbuznej, kedˇ bude robiť maslo...
klaura
keď nemám cmar (to je dosť často ... ) používam kyslé mlieko, zakysanku ... proste dajaký kyslomliečny nápoj ...
an3da
dˇakujem, skúsim najprv s cmarom, až si ho zoženiem.
an3da
Dostala som 2l cmaru od príbuznej. Ale teraz nemam nadostač ovsených vločiek...Zajtra ideme do veľkoobchodu, tak si kúpim. Ešte jedna otázka: celozrnná múka môže byť špaldová a môžu byť i špaldové otruby ?Manžel mi také kúpil. Dˇakujem za odpovedˇ.
klaura
myslím že ano, aj keď zo špaldovej múky som ešte nič nerobila ... :) tento recept je tak trochu aj o improvizácii ... ak nemáš dosť vločiek, nevadí ... dáš menej ... máš špaldové otruby, dáš také ... myslím, že tu je dôležitá hustota cesta (reguluje sa pridávaním ovocného čaju. Ak máš cesto redšie, chlieb sa bude lepiť aj upečený, bude sa zle krájať ... treba zarobiť cesto hustejšie ... ale to som zistila po mnohých razoch pečenia tohoto zázraku ... :))))))
asi to trba vyskúšať na vlastnej koži .. pozdravujem ....
an3da
la-la-la, podaril sa, dala som špaldovú a ražnú, a otruby tiež šálku špaldové
a šálku ražné, pridala i sezamové a ľanové semiačka...iba malý krajec som ziedla a teším sa na raňajky. Vdaka za recept :-)
an3da
Dˇakujeeeem, nestačila som ani položiť do zmrazovača, odniesla som kolegyniam do práce na koštovku a aj chutilo všetkým domácim, ešte máme 5-6 kúskov...
an3da
Kuchyňou mi rozvoniava chlieb, práve je v druhej fáze pečenia. Aj manžela som naučila na tento chlieb, nelení sa mi vstať o pol šiestej ked aj manžel vstáva a v hriankovači mu ohriať dva kúsky ktoré si on dá na raňajky. Skôr pre prácou neraňajkoval a teraz áno a nie je hladný pokiaľ nepríde domov. Ja si beriem tiež tri-štyri kúsky do práce, niekedy mi jeden stačí a ostatné podelím kolegyniam. Zvykla som robiť dva chlebíky, potom sú väčšie kúsky a často stačí ten jeden. Múky kombinujem rôzne, teraz som dala pohánkovú, pšeničnú, špaldovú, ražnú a jačmennú. A ešte posypem aj sezamom.
klaura
jeeeej ... @an3da ani nevieš, ako si ma potešila tvojim komentom ... :) som rada, že vám tento zdravý chlebík chutí ...
Pozdravujem ... :)
1x an3da
an3da
Naberám aj kolegine aby si robili takýto chlieb, ale oni sú rada ked im ja donesiem...
klaura
veď to je jednoduchšie ... však ? :)))))))
an3da
Však áno, ale nerozumiem prečo neskúsia samé, ešte som im aj vysvetlila ako majú robiť aj recept napísala...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia