Ivov nekvasený chlieb (fotorecept)

Autor receptu: klaura

Dnes vám ponúkam recept, ktorý som našla pred niekoľkými rokmi na jednom vebe o chudnutí ... tento chlebík nekysne, je ťažký, hutný a na dlho vás zasýti. Teda nič pre tých, ktorí majú radi nadýchané ľahké chleby ako pampúšik ... :) Je veľmi chutný a vonia po hubách. V komentároch dávam odkaz - link na originálny, pôvodný recept aj s radami autora.

10 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky sypké suroviny si dáme do väčšej misy a dobre zmiešame.
  2. Pridáme 1 liter cmaru a pripravíme si ovocný čaj.
  3. Rukou začneme miesiť cesto.
  4. Čaj pridávame postupne, chceme, aby cesto bolo tuhé, hutné, lepivé a aby sa všetka sypká zmes spracovala.
  5. Takto má vyzerať.
  6. Potom si pracovnú dosku hodne posypeme hladkou múkou a lepivé cesto na ňu vyklopíme a v múke poobalujeme, premiesime. Rozdelíme na 4 časti.
  7. Vytvarujeme bochníky.
  8. Tie premiestnime na plech vymastený olejom, chleby potrieme slanou vodou a urobíme zárezy. Dáme do rúry vyhriatej na 200 stup.
  9. Pečieme takto do hnedasta cca 45 minút. Upečený chlebík vydáva pri poklopaní dutý zvuk.
  10. Keď som tento chlebík piekla prvý krát, zdal sa mi mazľavý, akoby nedopečený, lepil sa na nôž ... to sa tane vtedy, keď je cesto redšie. Treba zamiesiť naozaj hutné cesto. V prvom komentári dávam link na pôvodný recept od autora aj s jeho dobrými radami na prípravu, konzumáciu a rôzne odporúčania .... doporučujem prečítať ... Ja som si jeho recept možno trochu zjednodušila, ale to všetko je cvik ... :) Chlebík pokrájam ešte celkom nevychladnutý zúbkovým nožom, nechám vychladnúť a odložím do mrazničky. Postupne vyberám len toľko, koľko zjem v jednom dni ...
  11. Je možné, že na prvýkrát sa vám chlebík celkom nevydarí ... ani mne sa nevydaril ... ale nedajte sa odradiť a skúšajte ďalej ... na tretí, štvrtý krát už budete s určitosťou vedieť odhadnúť hustotu cesta ... :)