Husacie stehno nadivoko

Jozef Pustulka
šéfkuchár hotela Björnson*** v Demänovskej Doline, 14. novembra 2016 8:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »
Husacie stehno nadivoko Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Hus s kapustou, pečeň v lokši... hody sa najčastejšie krútia okolo klasiky. Dokonalosť mäska vodnej hydiny však dokáže provokovať k odvážnym kombináciám a nápadom. Hádam by chutili aj našim prapradedom.

4
porcie
50 min
príprava
100 min
na 170 °C

Suroviny

4 ks
100 g
100 g
100 g
50 g
150 ml
1 ks
Na zemiakovú knedľu s brusnicami:
600 g
1 ks
200 g
50 g
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Husacie stehná prešpikujeme slaninou a osolíme. Takto pripravené stehná sprudka opečieme na panvici, aby sa zatiahli, a vložíme do pripraveného pekáča. Na panvicu, v ktorej sme opiekli stehná, pridáme cibuľu, koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky a dobre opečieme. Pridáme soľ, korenie, bobkový list, borievky a podlejeme vodou (najlepší je vývar).

  2. 2

    Všetko necháme zovrieť a vlejeme do pekáča, v ktorom sú opečene stehná, a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Počas pečenia podlievame vypečenou šťavou.

  3. 3

    Po upečení stehná vyberieme, šťavu zľahka môžeme poprášiť múkou, pridáme ríbezľový džem, portské, ktoré necháme prevrieť, a ešte dochutíme. Husacie stehná naložíme na tanier, podlejeme omáčkou a podávame s pripravenou knedľou.

  4. 4

    Zemiaková knedľa s brusnicami: Vychladené zemiaky uvarené v šupke (najlepšie deň vopred) očistíme, nastrúhame, pridáme vajce, múku, soľ a sušené brusnice, ktoré sme nechali trochu napučať v teplej vode. Spracujeme cesto, z ktorého vytvarujeme knedľu. Takto vypracovanú knedľu vložíme do vriacej osolenej vody približne na 20 minút.

Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist