Husacie stehno nadivoko

Autor receptu: redakcia

Hus s kapustou, pečeň v lokši... hody sa najčastejšie krútia okolo klasiky. Dokonalosť mäska vodnej hydiny však dokáže provokovať k odvážnym kombináciám a nápadom. Hádam by chutili aj našim prapradedom.

4
porcie
50 minút
príprava
100 minút
na 170 °C

Postup

  1. Husacie stehná prešpikujeme slaninou a osolíme. Takto pripravené stehná sprudka opečieme na panvici, aby sa zatiahli, a vložíme do pripraveného pekáča. Na panvicu, v ktorej sme opiekli stehná, pridáme cibuľu, koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky a dobre opečieme. Pridáme soľ, korenie, bobkový list, borievky a podlejeme vodou (najlepší je vývar).
  2. Všetko necháme zovrieť a vlejeme do pekáča, v ktorom sú opečene stehná, a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Počas pečenia podlievame vypečenou šťavou.
  3. Po upečení stehná vyberieme, šťavu zľahka môžeme poprášiť múkou, pridáme ríbezľový džem, portské, ktoré necháme prevrieť, a ešte dochutíme. Husacie stehná naložíme na tanier, podlejeme omáčkou a podávame s pripravenou knedľou.
  4. Zemiaková knedľa s brusnicami: Vychladené zemiaky uvarené v šupke (najlepšie deň vopred) očistíme, nastrúhame, pridáme vajce, múku, soľ a sušené brusnice, ktoré sme nechali trochu napučať v teplej vode. Spracujeme cesto, z ktorého vytvarujeme knedľu. Takto vypracovanú knedľu vložíme do vriacej osolenej vody približne na 20 minút.