Pečená hus
Husacie plátky na mrkvovom pyré s marinovanou hruškou
Autor receptu: redakcia
Postup- Hus umyjeme, vysušíme, odrežeme krídla, zrežeme
tuk a kožu okolo konečníka a krku, osolíme, vložíme do
pekáča, podlejeme trochou vody, zakryjeme a dáme
piecť do rúry vyhriatej na 170 °C na 4 hodiny. Hus
odkryjeme, scedíme výpek, masť a pečieme ešte asi 30
minút do zlatohneda.
- Mrkvu očistíme, pokvapkáme olivovým
olejom a dáme piecť na hodinu, šalotku nakrájame
nadrobno, dáme ju do kastróla, pridáme olivový
olej, nasekanú upečenú mrkvu a restujeme na miernej
teplote asi 5 minút, pridáme soľ, kurkumu, zalejeme
pomarančovou šťavou a privedieme do varu. Odstavíme
a vymixujeme na hladké pyré, zjemníme maslom.
- Cviklu umyjeme, balsamiko, med, olivový olej a soľ
zmiešame spolu. Na alobal položíme cviklu, polejeme
zmesou, zabalíme, aby tekutina nevytekala a dáme ju
piecť do rúry na hodinu. Cviklu vyberieme, očistíme
a pred podávaním opečieme na panvici.
- Mrkvu očistíme
a povaríme ju v horúcej osolenej vode asi 5 minút.
Vyberieme z vody a ochladíme ju v studenej vode.
Mrkvu rozrežeme po dĺžke na polovičku a na rozohriatej
panvici ju opekáme na troche olivového oleja a osolíme.
- Vodu, cukor, citrónovú šťavu, citrodeko a mätu dáme
do hrnca a privedieme do varu. Necháme asi 5 minút
variť, odstavíme, pridáme čaj a necháme asi 30 minút
odstáť. Hrušky očistíme, sirup precedíme, zohrejeme,
zalejeme očistené hrušky a necháme 24 hodín odpočívať.
Môžeme aj sterilizovať ako kompót.
|