Grilovaná panenka
Grilovaná panenka

Hubový „kubo“ ku grilovanej panenke

Andrej Zedníček
šéfkuchár Roset Boutique Hotela v Bratislave, 17. januára 2018
Hubový „kubo“ ku grilovanej panenke
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
25 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
Hubový „kubo“:
150 g
150 g
80 g
100 g
100 g
15 g




Postup

  1. 1

    Panenku očistíme od blán, osušíme papierovou utierkou a sprudka opečieme na oleji z oboch strán. Osolíme, okoreníme a dopečieme v rúre pri 180 °C asi 10 minút.

  2. 2

    Krúpy namočíme na 5 hodín do vody, potom vodu zlejeme a krúpy uvaríme v osolenej vode domäkka, scedíme a odložíme bokom. Sušené huby uvaríme vo vode, scedíme a nasekáme najemno. Vodu, v ktorej sa varili huby zredukujeme na 100 ml.

  3. 3

    Na bravčovej masti opražíme dozlata najemno nasekanú cibuľu. Pridáme krúpy, huby, hubový vývar, dochutíme soľou a korením, na konci zjemníme maslom a pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať.

Diskusia k receptu

zivestriebro
Toto je fakt pastva pre oči a určite aj pre žalúdok. Vlastne jednoduché a veľmi, veľmi pekné. Aj ako inšpirácia. Ja krúpy ani za nič, tak môžem nahradiť tarhoňou alebo ryžou alebo kuskusom...
klukodvody
Většinou nedávám komentáře k těmto receptům, ale protože jsem strávil několik desítek let v horských oblastech Krkonoš a Jizerských hor a všechna léta v kuchyních, dovolím si pana kolegu upozornit, že do kuby patří ještě hrst majoránky a utřený česnek. Toto opravdu není kritika, ale jen doplnění toho aby to byl pořádný kuba.
cyklistka77
Moja prvá myšlienka bola presne to, čo napisal Klukodvody@ - že tiež nikdy nezvyknem kritizovať, ale Kubu sme kedysi často robili a cesnak a majoránka tam chýba. V každom prípade je jedlo tak krásne nafotené, že je vidieť, že bolo pripravené s láskou :-)
cyklistka77
Zivestriebro@ kedysi sme robili často černého kubu a jedinou zmenou v recepte bolo to, že sme nedávali normálne veľké krúpy (spomienky na polievku z údeného mäsa z jedálne mi ich nedovolia jesť), ale lámanku (perličky - najmenšie číslo) A aj keď milujem ryžu, krúpovú uvarenú lámanku môžem kedykoľvek a pre mňa je rovnocenná s ryžou. Akurát som musela nájsť výrobok, kde sú perličky najmenšie.... aj keď je rovnaké číslo označenia veľkosti, po uvarení to bol dosť veľký rozdiel... Verím, že ak budeš mať príležitosť ochutnať krúpové najmenšie perličky, že Ti budú chutiť :-)
zivestriebro
Ďakujem cyklistika77@ za Tvoju skúsenosť. Pohľadám v obchode a pozriem, možno vezmem takto krúpy na milosť :-)
Ja zase milujem tarhoňu, ale veru čo výrobca, to iná tarhoňa. Niektorá je pekne guľatá a iná len akoby niekto nasekal špagetu - okrúhla ale na reze ploská.
chorvatka
Ten kubo s cesnakom a majoranom sa vyborne hodi k pecenej husi ! A je premasteny husim sadlom podla starodavneho receptu.
gratulujem sefkucharovi, ze nevahal nazriet do minulosti a vytiahol tuto pochutku.
veronika353
Vypadá to fantasticky,kroupy mám moc ráda,hlavně ty největší. Panenku samozřejmě taky :-)