Grilovaná panenka s rozmarínovými zemiakmi.. a ešte inými dobrotami.
Foto: biba1
Tak sme včera robili mega grilovačku ... bola grilovaná paneka, rozmarínové nové zemiačiky, dubáková omáčka, rucolový šalát a špargľa zapekaná so slaninkou. Dávam ako Zobraziť celý popisTak sme včera robili mega grilovačku ... bola grilovaná paneka, rozmarínové nové zemiačiky, dubáková omáčka, rucolový šalát a špargľa zapekaná so slaninkou. Dávam ako nápad, keďže letná grilovacia sezóna bude o chvíľu v plnom prúde:-)
Postup
-
1
Najlepšie je namarinovať si panenky (alebo akékoľvek mäso podľa chuti) aspoň deň vopred. My zvykneme používať olivový olej, čerstvé bylinky, cesnak, korenie, poprípade dobré vínko. Uložíme do chladu.
-
2
V deň grilovania ich z chladničky vyberieme aspoň 2 hodiny vopred. Medzitým si pripravíme zemiaky. Dobre ich umyjeme, uložíme na pekáč, polejeme trochou olivového oleja, posolíme, pokoreníme, posypeme petržlenovou vňaťou, posekaným rozmarínom, prípadne inými bylinkami, ak máme a dáme do rúry piecť pri 190 °C pokiaľ nezmäknú. Necháme odokryté, nech sú pekne chrumkavé.
-
3
Špargľu zbavíme drevnatých koncov, krátko povaríme v osolenej vode. Necháme trochu vychladnúť a zabalíme po 4-5 kusom do plátkov slaninky. Poukladáme na pekáč, alebo do zapekacej misy a upečieme v rúre tak, aby slaninka bola pekne chrumkavá.
-
4
Ak máte teplovzdušnú rúru ako ja, tak špargľu pridajte cca po pol hodinke k zemiakom a dopečú sa pekne spolu. Občas to vyzerá, že je tam riadna tlačenica, ale dá sa to zvládnuť:-) Medzitým na grile upravíme panenky.
-
5
Ja som včera doplnila dubákovou smotanovou omáčkou a šalátom z čerstvej rukoly, parmezánu a paradajok, ale skutočne záleží od nápadu, chute a prístupných surovín, či budete ešte niečo dorábať.
@grandma , tak to som zasa ja ešte nepočula, že grilovať panenku je nemysliteľné. Chce to trpezlivosť a nie veľmi prudký oheň, inak by bola asi horká a zvnútra surová. Ale my máme žulovú dosku a pod ňou kúrime drevom. Je to jednoduchšie a krásne sa pracuje aj napr. so zeleninou... za tých pár rokov sa teda veru ešte nikto nesťažoval:-)
@julica , ja robím dubákovú omáčku takto: samozrejme, keď vychádzame zo sušených hríbikov, tak najkôr namočiť. Potom osmahnem na troche olivového oleja nakrájaný (môžeš aj pretlačený) cesnak. Pridám odkvapkané hríby, spolu trochu opražím, zalejem bielym vínom a nechám odokryté, pokiaľ alkohol trochu nevyprchá. Zalejem vývarom, alebo bujónom a nechám podusiť cca 10 min. Nakoniec pridám šľahačkovú smotanu a pomaličky varím. Len tak, aby veľmi jemne prebublávala a trochu sa vyredukovala.
Keď sa fakt ponáhľaš, tak črievkový syr to zachráni:-). Dochutíš ak treba... Množstvá surovín pomerané nemám, ja sa celkovo pri varení riadim inštinktom, a sú samozrejme závislé od toho, koľko máš hríbov a koľko omáčky chceš uvariť. Ale Ty si zbehlá kuchárka, tak to nebude určite žiadny problém.