Grilovaná panenka s rozmarínovými zemiakmi.. a ešte inými dobrotami.

biba1 - fotkabiba1, 28. mája 2012
Grilovaná panenka s rozmarínovými zemiakmi.. a ešte inými dobrotami.
Foto: biba1

Tak sme včera robili mega grilovačku ... bola grilovaná paneka, rozmarínové nové zemiačiky, dubáková omáčka, rucolový šalát a špargľa zapekaná so slaninkou. Dávam ako Zobraziť celý popisTak sme včera robili mega grilovačku ... bola grilovaná paneka, rozmarínové nové zemiačiky, dubáková omáčka, rucolový šalát a špargľa zapekaná so slaninkou. Dávam ako nápad, keďže letná grilovacia sezóna bude o chvíľu v plnom prúde:-)

Suroviny





Postup

  1. 1

    Najlepšie je namarinovať si panenky (alebo akékoľvek mäso podľa chuti) aspoň deň vopred. My zvykneme používať olivový olej, čerstvé bylinky, cesnak, korenie, poprípade dobré vínko. Uložíme do chladu.

    Grilovaná panenka s rozmarínovými zemiakmi.. a ešte inými dobrotami. - obrázok 1
  2. 2

    V deň grilovania ich z chladničky vyberieme aspoň 2 hodiny vopred. Medzitým si pripravíme zemiaky. Dobre ich umyjeme, uložíme na pekáč, polejeme trochou olivového oleja, posolíme, pokoreníme, posypeme petržlenovou vňaťou, posekaným rozmarínom, prípadne inými bylinkami, ak máme a dáme do rúry piecť pri 190 °C pokiaľ nezmäknú. Necháme odokryté, nech sú pekne chrumkavé.

    Grilovaná panenka s rozmarínovými zemiakmi.. a ešte inými dobrotami. - obrázok 2
  3. 3

    Špargľu zbavíme drevnatých koncov, krátko povaríme v osolenej vode. Necháme trochu vychladnúť a zabalíme po 4-5 kusom do plátkov slaninky. Poukladáme na pekáč, alebo do zapekacej misy a upečieme v rúre tak, aby slaninka bola pekne chrumkavá.

    Grilovaná panenka s rozmarínovými zemiakmi.. a ešte inými dobrotami. - obrázok 3
  4. 4

    Ak máte teplovzdušnú rúru ako ja, tak špargľu pridajte cca po pol hodinke k zemiakom a dopečú sa pekne spolu. Občas to vyzerá, že je tam riadna tlačenica, ale dá sa to zvládnuť:-) Medzitým na grile upravíme panenky.

    Grilovaná panenka s rozmarínovými zemiakmi.. a ešte inými dobrotami. - obrázok 4
  5. 5

    Ja som včera doplnila dubákovou smotanovou omáčkou a šalátom z čerstvej rukoly, parmezánu a paradajok, ale skutočne záleží od nápadu, chute a prístupných surovín, či budete ešte niečo dorábať.

Diskusia k receptu

afataga
v nazve mas grilovana panenka, ale akosi chyba foto prave tej grilovanej panenky
danielas
No ja Ti poviem,to bolo papaníčko!!!! @Biba1 hneď by som si prisadla a neprišla by som len tak naprázdno :-). Samé dobrotky pokope,čo ja ľúbim. Robievam tiež takéto bylinkové zemiačky s cesnačkom a parmezánom-wow...
grandma
Minule som počúvala profesionálnych kuchárov na TV - vraj panenku grilovať je niečo nemysliteľné.
julica
No krásne tipy na grilovačku, nepovieš nám ešte, ako si pripravila tú dubákovú omáčku? Bola by som rada, budúci víkend budem grillgirl :)
biba1
@afataga , no na obr. č.1 sa panenky nakladajú do pácu a na č.4 sa práve opekajú. Uznávam, že foto nič moc, ale pokiaľ som stihla poobsluhovať všetkch 20 hladošov, tak som veru ani nemala šancu uloviť jeden poriadny záber finálneho taniera, len sa tak zaprášilo. Nabudúce sa polepším:-)

@grandma , tak to som zasa ja ešte nepočula, že grilovať panenku je nemysliteľné. Chce to trpezlivosť a nie veľmi prudký oheň, inak by bola asi horká a zvnútra surová. Ale my máme žulovú dosku a pod ňou kúrime drevom. Je to jednoduchšie a krásne sa pracuje aj napr. so zeleninou... za tých pár rokov sa teda veru ešte nikto nesťažoval:-)

@julica , ja robím dubákovú omáčku takto: samozrejme, keď vychádzame zo sušených hríbikov, tak najkôr namočiť. Potom osmahnem na troche olivového oleja nakrájaný (môžeš aj pretlačený) cesnak. Pridám odkvapkané hríby, spolu trochu opražím, zalejem bielym vínom a nechám odokryté, pokiaľ alkohol trochu nevyprchá. Zalejem vývarom, alebo bujónom a nechám podusiť cca 10 min. Nakoniec pridám šľahačkovú smotanu a pomaličky varím. Len tak, aby veľmi jemne prebublávala a trochu sa vyredukovala.
Keď sa fakt ponáhľaš, tak črievkový syr to zachráni:-). Dochutíš ak treba... Množstvá surovín pomerané nemám, ja sa celkovo pri varení riadim inštinktom, a sú samozrejme závislé od toho, koľko máš hríbov a koľko omáčky chceš uvariť. Ale Ty si zbehlá kuchárka, tak to nebude určite žiadny problém.
afataga
@grandma preco sa nema grilovat panenak? povedali to ti kuchari? lebo to by zaujimalo, dakujem
marianne69
to musela byt skvela papanica-dlabanica:-) sprarglu robim presne takym sposobom ako Ty,je vynikajuca




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia