Hruškový tart z mandľového cesta fotorecept

babav - fotkababav, 6. septembra 2010
Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept)
Foto: babav

Pre milovnikov ovocnych kolacov a zakuskov.

8
porcií
30 minút
príprava
20+50 minút
na 190/180 °C

Suroviny

3-4 ks
1 1/4 salky
2 PL
4 salky
Cesto:
1/4 salky
1/2 salky
1/4 cl
15 dkg
1 ks
1 1/4 salky
Plnka mandlova:
2/3 salky
1 PL
7 PL
10 dkg
1 ks




Postup

  1. 1

    Potrebujeme:

    Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zrele ,tvrde hrusky(Bosc,Bartlet,..)

    Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hrusky okrojime a vlozime do hrnca ,v ktorom sme v 4 salkach vody s citronovou stavou, rozpustili cukor ;varime ich podla druhu a tvrdosti ,10-15 minut za obcasneho otacania;odstavime z varica ,nechame vychladnut v sirupe a odlozime do chladnicky;

    Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravime si korpus(crust) na tart;pouzila som food processor.Mandle ,cukor a sol rozdrvime v processore na jemnu mucku;

    Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridame maslo a zltok;zmiesame v kratkych intervaloch ; pridame muku;

    Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotove cesto vyberieme ,zabalime do folie a odlozime na par hodin do chladnicky ;

    Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladene cesto vyberieme z chladu a medzi dvomi foliami papiera na pecenie rozgulame ;

    Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cestom rovnomerne vystelieme tartovu formu ,popichame vidlickou a vlozime na 10 minut do mraznicky; ladove ,stuhnute cesto vo forme vyberieme , pokryjeme cistou foliou papiera a zatazime ;pouzila som keramicke gulicky sluziace ako tazidlo na tento ucel,mozno vsak ako nahradu pouzit suchu fazulu,alebo ryzu;

    Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V predhriatej rure na 190 stupnov C cesto predpecieme ( 15-20 minut).Vyberieme z rury,odtazime a nechame vychladnut na izbovu teplotu.

    Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Medzi chladenim a pecenim korpusu si vo food procesore pripravime mandlovu plnku zmiesanim mandli cukru,masla,vajca a muky;odlozime do chladu;

    Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Studenou plnkou naplnime korpus ;hrusky vyberieme zo sirupu,rozkrojime na polovicky,vyberieme jadierka ;ostrym nozom urobime na kazdu polovicku rezy, tak aby sa hruska nerozpadla;

    Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Optrne ulozime nakrojene polovice hrusiek na plnku ;jemne pritlacime a pecieme na 180 stopnoch C ,40-50 minut.

    Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Upeceny tart nechame vychladnut ;

    Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Krajame a servujeme posypany praskovym cukrom;

    Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

tatranka
Krásny recept a verím,že aj veľmi chutný.Pekne spracované.
alexdidi
Krásna tortička a dobrá určite, rada by som si ju upiekla....babav, hrušky musia byť predvarené?...a čo ak nie sú veľmi tvrdé?....alebo pre chuť?
babav
@alexdidi , nemusia,iba ak su prilis tvrde ;nie su celkom uvarene iba dostanu lepsiu chut a citron im nedovoli stmavnut.Ak su zrele a sladke ,staci ich namocit v citronovej stave a rovno ukladat na plnku.
honestka
ahojcek "B", tak ja tiez najradsej tie barletky aj na papanie. A toto je ozaj vynikajuci tart. Mnamka - yummy kedykolvek. Skus obcas urobit len ako "napoleon" do puff pastry, rovnaka napln a davam aj slahacku a ganache. Je to rychlovka a dobre vyzera.
celka
Vypadá to velmi chutně. Uložím si do svojej KK.
jerica
Ukladám KK , máme svoje hrušky , nemám problém. Rcp.perfektne rozpísaný.
palokuchki
Robila som to uz dost davno, chutilo nam to. Neako som na to zabudla. Vdaka za pripomenutie.
veronka8
Klobúk dolu, no nádhera, ukladám do kk.
Akurát máme doma tvrdé hrušky, dnes ich uvarím a zajtra sa pečie...
lucylee
babav, opakujem sa, ale opäť jeden super recept a presne podľa mojej chuti, ako som už písala amelie, teším teším na ďalšie recepty
babidka
aj pre mna je to krasny recept , uz sa tesim na vikend ked ho urobim :-) po cokolade su aj mandle pre mna nesmierne lakave a kde su mandle - to je pre mna dobre :-)
forneta
no newiem či som videla toto alebo čosi velmi podobné ale aj tak.... originál francuzke....??
nicopopa
Hrušky mám velmi radá a špecialné, tarty. Keď som hľadala recept s hruškami nenašla som ich veľa. Ukladám do KK. Dakujem.
lucylee
Tento recept si vybral manzel, ked bola sezona hrusiek. Tiez sme mali z nasej zahradky. Velmi nam chutil. Dalsi uzasny jesenny kolacik.
parisienne
Mozte prosim napisat kolko gramov je 1/4 salky lupanych mandli, mam doma len mlete, dakujem
babav
@parisienne , nemam momentalne mandle ,aby som ich odvazila ,
ale ak pouzijes rovnake mnozstvo pomletych cestu ani plnke to neublizi.
Ak chces pockat ,dam ti vediet ked ich zase kupim do zasoby:-).
parisienne
dakujem, jasne, pockam, ja uz dom ho robila ked som mala lupane mandle a bol vyborny len ma nenapadlo zapisat si to a teraz mam len pomlete, no lepsie vediet v gramoch kolko tam ide. Dakujem pekne :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia