Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept)
Autor receptu: babav
Pre milovnikov ovocnych kolacov a zakuskov.
8 porcií |
30 minút príprava |
20+50 minút na 190/180 °C |
Postup
- Potrebujeme:
- Zrele ,tvrde hrusky(Bosc,Bartlet,..)
- Hrusky okrojime a vlozime do hrnca ,v ktorom sme v 4 salkach vody s citronovou stavou, rozpustili cukor ;varime ich podla druhu a tvrdosti ,10-15 minut za obcasneho otacania;odstavime z varica ,nechame vychladnut v sirupe a odlozime do chladnicky;
- Pripravime si korpus(crust) na tart;pouzila som food processor.Mandle ,cukor a sol rozdrvime v processore na jemnu mucku;
- Pridame maslo a zltok;zmiesame v kratkych intervaloch ; pridame muku;
- Hotove cesto vyberieme ,zabalime do folie a odlozime na par hodin do chladnicky ;
- Vychladene cesto vyberieme z chladu a medzi dvomi foliami papiera na pecenie rozgulame ;
- Cestom rovnomerne vystelieme tartovu formu ,popichame vidlickou a vlozime na 10 minut do mraznicky; ladove ,stuhnute cesto vo forme vyberieme , pokryjeme cistou foliou papiera a zatazime ;pouzila som keramicke gulicky sluziace ako tazidlo na tento ucel,mozno vsak ako nahradu pouzit suchu fazulu,alebo ryzu;
- V predhriatej rure na 190 stupnov C cesto predpecieme ( 15-20 minut).Vyberieme z rury,odtazime a nechame vychladnut na izbovu teplotu.
- Medzi chladenim a pecenim korpusu si vo food procesore pripravime mandlovu plnku
zmiesanim mandli cukru,masla,vajca a muky;odlozime do chladu;
- Studenou plnkou naplnime korpus ;hrusky vyberieme zo sirupu,rozkrojime na polovicky,vyberieme jadierka ;ostrym nozom urobime na kazdu polovicku rezy,
tak aby sa hruska nerozpadla;
- Optrne ulozime nakrojene polovice hrusiek na plnku ;jemne pritlacime a pecieme na 180 stopnoch C ,40-50 minut.
- Upeceny tart nechame vychladnut ;
- Krajame a servujeme posypany praskovym cukrom;