Hruškový tart z mandľového cesta (fotorecept)

Autor receptu: babav

Pre milovnikov ovocnych kolacov a zakuskov.

8
porcií
30 minút
príprava
20+50 minút
na 190/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme:
  2. Zrele ,tvrde hrusky(Bosc,Bartlet,..)
  3. Hrusky okrojime a vlozime do hrnca ,v ktorom sme v 4 salkach vody s citronovou stavou, rozpustili cukor ;varime ich podla druhu a tvrdosti ,10-15 minut za obcasneho otacania;odstavime z varica ,nechame vychladnut v sirupe a odlozime do chladnicky;
  4. Pripravime si korpus(crust) na tart;pouzila som food processor.Mandle ,cukor a sol rozdrvime v processore na jemnu mucku;
  5. Pridame maslo a zltok;zmiesame v kratkych intervaloch ; pridame muku;
  6. Hotove cesto vyberieme ,zabalime do folie a odlozime na par hodin do chladnicky ;
  7. Vychladene cesto vyberieme z chladu a medzi dvomi foliami papiera na pecenie rozgulame ;
  8. Cestom rovnomerne vystelieme tartovu formu ,popichame vidlickou a vlozime na 10 minut do mraznicky; ladove ,stuhnute cesto vo forme vyberieme , pokryjeme cistou foliou papiera a zatazime ;pouzila som keramicke gulicky sluziace ako tazidlo na tento ucel,mozno vsak ako nahradu pouzit suchu fazulu,alebo ryzu;
  9. V predhriatej rure na 190 stupnov C cesto predpecieme ( 15-20 minut).Vyberieme z rury,odtazime a nechame vychladnut na izbovu teplotu.
  10. Medzi chladenim a pecenim korpusu si vo food procesore pripravime mandlovu plnku zmiesanim mandli cukru,masla,vajca a muky;odlozime do chladu;
  11. Studenou plnkou naplnime korpus ;hrusky vyberieme zo sirupu,rozkrojime na polovicky,vyberieme jadierka ;ostrym nozom urobime na kazdu polovicku rezy, tak aby sa hruska nerozpadla;
  12. Optrne ulozime nakrojene polovice hrusiek na plnku ;jemne pritlacime a pecieme na 180 stopnoch C ,40-50 minut.
  13. Upeceny tart nechame vychladnut ;
  14. Krajame a servujeme posypany praskovym cukrom;