najlepší kompót, mňam ;)
na 90 °C
Postup
-
1
Tento rok bola pekná úroda ;)
-
2
Plody, ktoré používame do kompótu by mali byť takmer zrelé, ale musia byť ešte tuhé. Nikdy nepoužívame prezreté hrušky. Vhodnou odrodou je Wiliamsova alebo Clappova. Najskôr hrušky olúpeme, prepolíme ich a vyberieme jadrovník. Povyberáme aj vlákna, ktoré sa nachádzajú v okolí jadrovníka, medzi stopkou a kalichom. Odkrojíme aj menší kúsok pri stopke a kalichu. Takto upravené polovičky hrušiek ponoríme do studenej vody, do ktorej sme pridali približne 5 gramov kyseliny citrónovej na jeden liter vody. Tento roztok zabraňuje hruškám, aby chytili nepeknú hnedú farbu.
- 3
Ak sú hrušky zrelé, netreba ich predvárať. Ak sú však tvrdšie, predvaríme ich. Dávame pozor, aby sme ich neprevarili, budú sa ešte sterilizovať. Predvárame ich v náleve, ktorým budeme potom hrušky zalievať. Na 1l vody pridáme 250g kryštálového cukru. Na 4l vody pridáme 5-10g kyseliny citrónovej, škoricu a zopár klinčekov.
- 4
Na dno pohárov uložíme plátok olúpaného citróna a zopár sušených brusníc. Naukladáme hrušky, zalejeme nálevom. Škoricu a klinčeky predtým vyberieme. Sterilizujeme 15-20 minút na 90*C. Podľa tvrdosti hrušiek, pri veľmi tvrdých hruškách aj 25 minút.
- 5
Druhá metóda je spraviť nálev len z vody, cukru a kyseliny citrónovej. Na dno každého pohára dať koliečko olúpaného citrónu, zopár opláchnutých, sušených brusníc, JEDEN klinček a KÚSOK škorice. Aj takto je kompót výborný.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu