Hruškový kompót

Autor receptu: violeta

najlepší kompót, mňam ;)

20 minút
na 90 °C

Postup

  1. Tento rok bola pekná úroda ;)
  2. Plody, ktoré používame do kompótu by mali byť takmer zrelé, ale musia byť ešte tuhé. Nikdy nepoužívame prezreté hrušky. Vhodnou odrodou je Wiliamsova alebo Clappova. Najskôr hrušky olúpeme, prepolíme ich a vyberieme jadrovník. Povyberáme aj vlákna, ktoré sa nachádzajú v okolí jadrovníka, medzi stopkou a kalichom. Odkrojíme aj menší kúsok pri stopke a kalichu. Takto upravené polovičky hrušiek ponoríme do studenej vody, do ktorej sme pridali približne 5 gramov kyseliny citrónovej na jeden liter vody. Tento roztok zabraňuje hruškám, aby chytili nepeknú hnedú farbu.
  3. Ak sú hrušky zrelé, netreba ich predvárať. Ak sú však tvrdšie, predvaríme ich. Dávame pozor, aby sme ich neprevarili, budú sa ešte sterilizovať. Predvárame ich v náleve, ktorým budeme potom hrušky zalievať. Na 1l vody pridáme 250g kryštálového cukru. Na 4l vody pridáme 5-10g kyseliny citrónovej, škoricu a zopár klinčekov.
  4. Na dno pohárov uložíme plátok olúpaného citróna a zopár sušených brusníc. Naukladáme hrušky, zalejeme nálevom. Škoricu a klinčeky predtým vyberieme. Sterilizujeme 15-20 minút na 90*C. Podľa tvrdosti hrušiek, pri veľmi tvrdých hruškách aj 25 minút.
  5. Druhá metóda je spraviť nálev len z vody, cukru a kyseliny citrónovej. Na dno každého pohára dať koliečko olúpaného citrónu, zopár opláchnutých, sušených brusníc, JEDEN klinček a KÚSOK škorice. Aj takto je kompót výborný.