Hruškový kompót
Autor receptu: violeta
najlepší kompót, mňam ;) Postup- Tento rok bola pekná úroda ;)
- Plody, ktoré používame do kompótu by mali byť takmer zrelé, ale musia byť ešte tuhé. Nikdy nepoužívame prezreté hrušky. Vhodnou odrodou je Wiliamsova alebo Clappova.
Najskôr hrušky olúpeme, prepolíme ich a vyberieme jadrovník. Povyberáme aj vlákna, ktoré sa nachádzajú v okolí jadrovníka, medzi stopkou a kalichom. Odkrojíme aj menší kúsok pri stopke a kalichu.
Takto upravené polovičky hrušiek ponoríme do studenej vody, do ktorej sme pridali približne 5 gramov kyseliny citrónovej na jeden liter vody. Tento roztok zabraňuje hruškám, aby chytili nepeknú hnedú farbu.
- Ak sú hrušky zrelé, netreba ich predvárať. Ak sú však tvrdšie, predvaríme ich. Dávame pozor, aby sme ich neprevarili, budú sa ešte sterilizovať.
Predvárame ich v náleve, ktorým budeme potom hrušky zalievať.
Na 1l vody pridáme 250g kryštálového cukru. Na 4l vody pridáme 5-10g kyseliny citrónovej, škoricu a zopár klinčekov.
- Na dno pohárov uložíme plátok olúpaného citróna a zopár sušených brusníc.
Naukladáme hrušky, zalejeme nálevom. Škoricu a klinčeky predtým vyberieme.
Sterilizujeme 15-20 minút na 90*C.
Podľa tvrdosti hrušiek, pri veľmi tvrdých hruškách aj 25 minút.
- Druhá metóda je spraviť nálev len z vody, cukru a kyseliny citrónovej. Na dno každého pohára dať koliečko olúpaného citrónu, zopár opláchnutých, sušených brusníc, JEDEN klinček a KÚSOK škorice.
Aj takto je kompót výborný.
|