Hruškový koláč
Hruškový koláč

Hruškový koláč s posýpkou

lemonova - fotkalemonova, 10. júna 2023
Hruškový koláč s posýpkou
Foto: lemonova

Koláčik síce na prvý pohľad pripomína hrnčekový, ale je o niečo lahodnejší a sýtejší, lebo na jeho prípravu sa používa maslo a smotana. Zobraziť celý popisKoláčik síce na prvý pohľad pripomína hrnčekový, ale je o niečo lahodnejší a sýtejší, lebo na jeho prípravu sa používa maslo a smotana. Kombinácia s hruškami je skvelá - prípadne odporúčam použiť rebarboru.

45 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

100 g
100 g
3 ks
120 g jemne mleté (alebo mandľová múka)
180 g
150 g
1 bal.
2 KL
štipka
podľa chuti
2 veľké ks (alebo 3 stredné)
Na posýpku:
40 g
60 g
60 g




Postup

  1. 1

    Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a soľou do peny. Pridávajte po jednom celé vajíčka a stále šľahajte. Podľa chuti môžete pridať citrónovú kôru.

  2. 2

    Potom vsypte mleté mandle, jemne ich vmiešajte. Už nešľahajte. Napokon pridávajte striedavo smotanu a múku s kypriacim práškom. (Môžete použiť aj smotanu na šľahanie, ale smotana na varenie úplne stačí). Cesto bude pevnejšie, ale tak to má byť :-)

  3. 3

    Cesto rozotrite na stredne veľký vymastený a vysypaný plech (môžete použiť na vysypanie kokos - koláč bude aromatickejší), poukladajte naň očistené hrušky nakrájané na väčšie kocky a posypte posýpkou. Pečte cca 30 minút pri teplote 170 °C. Nezabudnúť na test špajdľou ;-) Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu