Hŕstková polievka

anina6 - fotkaanina6, 10. apríla 2013
Hŕstková polievka
Foto: anina6

Túto polievku môžme uvariť z hotovej zmesi, ktorá sa volá Hrstka a obsahuje strukoviny ako je šošovica, fazuľa farebná, hrach lúpaný a jačmenné krúpy. Zobraziť celý popisTúto polievku môžme uvariť z hotovej zmesi, ktorá sa volá Hrstka a obsahuje strukoviny ako je šošovica, fazuľa farebná, hrach lúpaný a jačmenné krúpy. Alebo si namiešame strukoviny aké máme doma s krúpami a výdatná polievka je na svete.

10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 bal.
2 ks
1 ks
1 strúčik
1/2 ČL
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Hrstku alebo strukoviny namočíme na noc do studenej vody. Pred varením si strukoviny prepláchneme a vodu zlejeme. Varíme v odkrytom hrnci a prvú vodu zlejeme. Varíme aj 2 hodiny a občas premiešame. Hrstkovú zmes si teda uvaríme a keď je uvarená pridáme očistenú koreňovú zeleninu, t.j. mrkvu, petržlen a zeler a ak máme tak aj vňať. Ja som mala zamrazené zelerovú vňaťku, tak som pridala aj túto.

  2. 2

    Soľ a ostatné korenie pridávame až po uvarení strukovín. Nakoniec ešte pridáme ošúpaný a prelisovaný strúčik cesnaku.

  3. 3

    Ako posledný krok si pripravíme zápražku z oleja alebo bravčovej masti, na ktorej speníme nakrájanú cibuľu, pridáme asi 1/2 polievkovej lyžice hladkej múky, popražíme do zlatista a na koniec pridáme asi 1/2 čajovej lyžičky mletej červenej papriky. Hotovú zaprážku vlejeme do polievky, necháme prevrieť a hrstkovú polievku máme uvarenú.

Diskusia k receptu

mamatata2
Ľúbime veľmi, len voľáko zdražela . Varievam tak, ako ty a už sa mi podaril aj prívarok, hoci nechtiac.
1x iva186
pusta
vynikajúca polievka, robievam. máš ju vydaŕenú.
anina6
mamatata2 máš pravdu, poriadne zdvihli ceny za túto zmes strukovín, ja som ju kúpila myslím za euro aj dačo, ale čo už mala som chuť na takú polievku, tak som kúpila. hralka, izabella929 a pusta ďakujem za vaše komentáre, ozaj je táto polievočka vynikajúca.
tangarinka
aj u nás je oblúbená a dávno som ju nevarila...dík za pripomenutie :)
alexdidi
Tiež varievam túto klasiku, ale nikdy nie z hotovej zmesi, pretože každá surovina potrebuje iný čas varenia, aby bola tak akurát a nie niektorá rozvarená kým sa tá druhá ako-tak uvarí. Príprava je potom samozrejme náročnejšia. Moja príprava je veľmi podobná ako ju robí @pusta.
pusta
@Anina6 ,tiež som kúpila zmes Hŕstka za tú istú cenu, zdalo sa mi to lacnejšie oproti klasickému výberu rýchlejšie. bola som však veľmi sklamaná výsledkom, chuťovo i kvalitou. je to možno dobré, ako záchrana, ked niet k čomu siahnuť a ponáhľam sa. z rovnakých dôvodov ako @alexdidi som sa vrátila ku klasickej príprave tejto vynikajúcej polievky, lebo ako ona píše, každá surovina potrebuje iný čas varenia a samotná možnosť výberu kvalitných jednotlivých strukovín. nedá sa výsledok porovnať. o to skôr, že to lacné nie je, ale také dobručké :-) @Anina6 , dakujem ti za pripomenutie tejto vynikajúcej chutnej a sýtej polievky.
mama3chlapov
Náhodou som včera tiež varila hrstkovú. Dík za recept, ja robím trošku ináč, malému chutila a to je pre mňa najhlavnejšie :o)
tiginko
mne práve vyhovuje, že sa niektoré sktrukoviny skôr uvaria a rozvaria, aspoň polievku zahustia a dávam nastrúhaný zemiak. Múku do hŕstkovej preto ani nedávam, hustá je dosť sama o sebe. Používam zmes bez krúpov, tie veľmi nie sú obľúbené v našej rodine
ebaka
chutná polievočka,aj ja ju robím ako ty....mňam práve strukovina buble v hrnci,to bude papaníčko :))))
anina6
hrstková polievka sa dá variť na všelijaké spôsoby a viem, že každá z nás má ten svoj. Podstatné je, aby nám chutilla a aj naším stravníkom. všetkým ďakujem za komentáre a prajem pekný jarný deň.
boxik
Dobrý nápad na zajtrajší obed , hŕstkovú polievku mám rád nielen ja ,ale celá naša rodina.
lucyyyy
Dobry vecer, polievocka vyzera vyborne. Mate ju tak chutne zahustnenu.To urobila ta muka, a cervena paprika? Dakujem.
kukulienka71
Práve sme ju mali na obed,nemala som hotovú zmes,ani sušený hrach,len mrazený,ale je výborná

anina6
no krásne sa ti vydarila polievka, už musím znovu navariť aj ja.
sandraviglasova
Moja mama ju nikdy nevarievala. Jedla som ju az na vysokej skole, ked som bola pomahat ako dobrovolnik vo Zvolenskej Slatinke, tam nam ju za odmenu uvarili.
@Anina6 Vam dakujem za recept ❤️ varievam tuto od Vas a je najlepsia
1x anina6
domca55
Vyzerá veľmi dobre idem to skúsiť navariť 😋😋😅




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia