Hŕstková polievka

Autor receptu: anina6

Túto polievku môžme uvariť z hotovej zmesi, ktorá sa volá Hrstka a obsahuje strukoviny ako je šošovica, fazuľa farebná, hrach lúpaný a jačmenné krúpy. Alebo si namiešame strukoviny aké máme doma s krúpami a výdatná polievka je na svete.

10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hrstku alebo strukoviny namočíme na noc do studenej vody. Pred varením si strukoviny prepláchneme a vodu zlejeme. Varíme v odkrytom hrnci a prvú vodu zlejeme. Varíme aj 2 hodiny a občas premiešame. Hrstkovú zmes si teda uvaríme a keď je uvarená pridáme očistenú koreňovú zeleninu, t.j. mrkvu, petržlen a zeler a ak máme tak aj vňať. Ja som mala zamrazené zelerovú vňaťku, tak som pridala aj túto.
  2. Soľ a ostatné korenie pridávame až po uvarení strukovín. Nakoniec ešte pridáme ošúpaný a prelisovaný strúčik cesnaku.
  3. Ako posledný krok si pripravíme zápražku z oleja alebo bravčovej masti, na ktorej speníme nakrájanú cibuľu, pridáme asi 1/2 polievkovej lyžice hladkej múky, popražíme do zlatista a na koniec pridáme asi 1/2 čajovej lyžičky mletej červenej papriky. Hotovú zaprážku vlejeme do polievky, necháme prevrieť a hrstkovú polievku máme uvarenú.