Slovenská hrstková polievka

Slovenská hrstková polievka
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 10. marca 2011 18:45Ďalšie jeho recepty

Je to výborná polievka slovenskej kuchyne, vhodná na chladnejšie dni i pôstne obdobie. Varím ju podľa receptu, ktorý bol uverejnený v kalendári Gazdinka 2007. Je veľmi chutná a výdatná.

Suroviny

4
porcie
150
minút
príprava
120
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Do hrnca dáme vopred namočenú fazuľu a hrach, zalejeme vodou, osolíme a varíme do polomäkka.Pridáme šošovicu, jačmenné krúpy, mrkvu pokrájanú na kolieska, petržlen na kocky, dolejeme vodou a varíme do mäkka. Pridáme zemiaky pokrájané na kocky a zahustíme zásmažkou z múky, posekanej cibule, oleja.

Okoreníme mletým čiernym korením, dosolíme, pridáme zelený hrášok, krátko povaríme, dosolíme, pridáme rozomnutú majoránku.

Dochutíme prelisovaným cesnakom, vypneme plameň, prikryjeme pokrievkou a necháme chvíľku postáť,aby sa polievka pekne prevoňala cesnakom. Podávame horúce.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

15 komentárov k receptu
  • drobcek19, 10. marca 2011 o 22:26
    super, dlho hladam tento recept, mam kupenu tu celu zmes, vyskusam:-)


  • lyali, 10. marca 2011 o 23:20
    Musím skúsiť Tvoju polievočku! Ukladaaam :-)


  • pusta, 11. marca 2011 o 04:13
    drobček, asi ťa sklamem, polievka z tej zmesi "Hrstka" nie je ono, nie je to to pravé orechové, ak chceš mať skutočne dobrotku, zostav si hrstku podľa tohoto receptu. robila som tak ako som napísalaa a aj z tej zmesi, ktorú spomínaš a nedá sa s touto ani zdaleka porovnať. ved tá námaha s vlastnou hrstkou je zanedbateľná a výsledok diametrálne odlišný


  • pusta, 11. marca 2011 o 04:15
    lyali, dakujem a ak odskúšaš, prosím daj vedieť, ako ti chutilo


  • jarunka, 11. marca 2011 o 04:47
    Ja som mala tiez tu kupenu, ale nebolo to nic moc. Toto sa mi paci. @pusta vyskusam podla teba. Prave dnes som myslela na to, ze by som mohala uvarit nieco fazulove. Recept mi prisiel prave vhod. Dakujem :-)


  • pusta, 11. marca 2011 o 07:02
    dakujem jarunka, už si mi chýbala. okrem toho si myslím, že polievka je vhodná aj na dobu pôstu


  • alexdidi, 11. marca 2011 o 07:22
    Tiež ju varím rovnaým spôsobom ako Ty a prikláňam sa k názoru, že zmes na hrstkovú polievku je o ničom a výsledok sa nedá porovnať s takto samostatne uvarenou polievkou. Veď kým sa uvarí nenamočená fazuľa v zmesi, tak mnohé ďalšie suroviny sú rozvarené a aj chuť sa tým zmení....


  • pusta, 11. marca 2011 o 08:49
    alexdidi, dakujem, súhlasím s tebou


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 7 komentárov)
  • pacik, 11. marca 2011 o 09:10
    Zo zmesi som varila len raz a doteraz neviem, čo s tým zvyškom. Táto je úplne niekde inde, navnadila si ma, možno bude zajtra na obed


  • duschko, 11. marca 2011 o 10:24
    Taku polievku mam velmi rad. Ukladam do MKK.


  • pusta, 11. marca 2011 o 13:29
    pacík, ja ju varím dnes, bude aj na zajtra, druhý deň je ešte lepšia


  • pusta, 11. marca 2011 o 13:34
    duschko, túto polievku som varila, ked mojou návštevou nebol nik iný, len jeden známy šéfkuchár a priznám sa, mala som aj strach, že nie je práve vhodná na uctenie si takého znalca i gurmána v jednej osobe, ale opak bol pravdou. povedal, že lepšiu hrstku nejedol a vypýtal si recept.


  • janazjarku, 11. apríla 2011 o 14:39
    Varím, varím aj ja a pozor na veľkosť krúpkov ! Odporúčam stredné, lebo tie najjemnejšie sa rozvaria na kašu. Môj recept je takmer rovnaký pochádza od kuchárky, ktorá pred rokmi u nás v práci varila "desiatové" polievky a rozdiel je len v jednom a to, že do tejto polievky nedávala zápražku , ale na záver opražila na kúsku oleja na drobno pokrájané špekačky na ktoré pridla sladkú papriku a to vliala do hotovej polievky a tak to robím aj ja :-) jediné dobré špekačky sa u nás dajú kúpiť už len v Lídli tam sa ešte nachádza mäso :-)


  • haston, 5. decembra 2011 o 00:06
    rozhodne by som fazuľu a hrach solil až pred dovarením, aby to bolo skôr mäkké.


  • lyka, 5. apríla 2012 o 16:13
    ďakujem, za radu...:-)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist