Slovenská hrstková polievka

Slovenská hrstková polievka
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 10. marca 2011 18:45Ďalšie jeho recepty

Je to výborná polievka slovenskej kuchyne, vhodná na chladnejšie dni i pôstne obdobie. Varím ju podľa receptu, ktorý bol uverejnený v kalendári Gazdinka 2007. Je veľmi chutná a výdatná.

Suroviny

4
porcie
150
minút
príprava
120
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Do hrnca dáme vopred namočenú fazuľu a hrach, zalejeme vodou, osolíme a varíme do polomäkka.Pridáme šošovicu, jačmenné krúpy, mrkvu pokrájanú na kolieska, petržlen na kocky, dolejeme vodou a varíme do mäkka. Pridáme zemiaky pokrájané na kocky a zahustíme zásmažkou z múky, posekanej cibule, oleja.

2

Okoreníme mletým čiernym korením, dosolíme, pridáme zelený hrášok, krátko povaríme, dosolíme, pridáme rozomnutú majoránku.

3

Dochutíme prelisovaným cesnakom, vypneme plameň, prikryjeme pokrievkou a necháme chvíľku postáť,aby sa polievka pekne prevoňala cesnakom. Podávame horúce.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (3,7 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • drobcek19, 10. marca 2011 o 22:26
    super, dlho hladam tento recept, mam kupenu tu celu zmes, vyskusam:-)


  • lyali, 10. marca 2011 o 23:20
    Musím skúsiť Tvoju polievočku! Ukladaaam :-)


  • pusta, 11. marca 2011 o 04:13
    drobček, asi ťa sklamem, polievka z tej zmesi "Hrstka" nie je ono, nie je to to pravé orechové, ak chceš mať skutočne dobrotku, zostav si hrstku podľa tohoto receptu. robila som tak ako som napísalaa a aj z tej zmesi, ktorú spomínaš a nedá sa s touto ani zdaleka porovnať. ved tá námaha s vlastnou hrstkou je zanedbateľná a výsledok diametrálne odlišný


  • pusta, 11. marca 2011 o 04:15
    lyali, dakujem a ak odskúšaš, prosím daj vedieť, ako ti chutilo


  • jarunka, 11. marca 2011 o 04:47
    Ja som mala tiez tu kupenu, ale nebolo to nic moc. Toto sa mi paci. @pusta vyskusam podla teba. Prave dnes som myslela na to, ze by som mohala uvarit nieco fazulove. Recept mi prisiel prave vhod. Dakujem :-)


  • pusta, 11. marca 2011 o 07:02
    dakujem jarunka, už si mi chýbala. okrem toho si myslím, že polievka je vhodná aj na dobu pôstu


  • alexdidi, 11. marca 2011 o 07:22
    Tiež ju varím rovnaým spôsobom ako Ty a prikláňam sa k názoru, že zmes na hrstkovú polievku je o ničom a výsledok sa nedá porovnať s takto samostatne uvarenou polievkou. Veď kým sa uvarí nenamočená fazuľa v zmesi, tak mnohé ďalšie suroviny sú rozvarené a aj chuť sa tým zmení....


  • pusta, 11. marca 2011 o 08:49
    alexdidi, dakujem, súhlasím s tebou


  • pacik, 11. marca 2011 o 09:10
    Zo zmesi som varila len raz a doteraz neviem, čo s tým zvyškom. Táto je úplne niekde inde, navnadila si ma, možno bude zajtra na obed


  • duschko, 11. marca 2011 o 10:24
    Taku polievku mam velmi rad. Ukladam do MKK.


  • pusta, 11. marca 2011 o 13:29
    pacík, ja ju varím dnes, bude aj na zajtra, druhý deň je ešte lepšia


  • pusta, 11. marca 2011 o 13:34
    duschko, túto polievku som varila, ked mojou návštevou nebol nik iný, len jeden známy šéfkuchár a priznám sa, mala som aj strach, že nie je práve vhodná na uctenie si takého znalca i gurmána v jednej osobe, ale opak bol pravdou. povedal, že lepšiu hrstku nejedol a vypýtal si recept.


  • janazjarku, 11. apríla 2011 o 14:39
    Varím, varím aj ja a pozor na veľkosť krúpkov ! Odporúčam stredné, lebo tie najjemnejšie sa rozvaria na kašu. Môj recept je takmer rovnaký pochádza od kuchárky, ktorá pred rokmi u nás v práci varila "desiatové" polievky a rozdiel je len v jednom a to, že do tejto polievky nedávala zápražku , ale na záver opražila na kúsku oleja na drobno pokrájané špekačky na ktoré pridla sladkú papriku a to vliala do hotovej polievky a tak to robím aj ja :-) jediné dobré špekačky sa u nás dajú kúpiť už len v Lídli tam sa ešte nachádza mäso :-)


  • haston, 5. decembra 2011 o 00:06
    rozhodne by som fazuľu a hrach solil až pred dovarením, aby to bolo skôr mäkké.


  • lyka, 5. apríla 2012 o 16:13
    ďakujem, za radu...:-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Slovensko má 17 rôznych názvov pre jeden malý kúsok uvareného čreva
Aký máme vlastne my Slováci vzťah k zabíjačkovým špecialitám, aké preferujeme chute, aké sú pre ten-ktorý kraj tie pravé jaternice, klobásy, tlačenky, čo vonia viac mužom a čo ženám a rezonuje ešte pojem zabíjačková sezóna medzi Dunajom a Tatrami tak, ako tomu bolo kedysi?

Vipavská cesnačka
Prichádza zima, prídu (dúfajme) i tuhšie dni. Bude si treba dať do úst čosi sýte, horúce a zdravé. Ponúkam vám čosi, čo spĺňa takúto predstavu.

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 49/2014: Pečieme na Vianoce (1) Pečieme na Vianoce (1)
Časopis Varecha v piatok 5. decembra v denníku Pravda.


TOPlist