Hrnčekové tekvicové muffiny bez lepku
Foto: novalim
Isto budete súhlasiť, že tekvice sa prejesť nedá. Jej najväčšou výhodou je, že má mnoho "tvárí" a neobmedzené využitie tak v
slanej ako aj Zobraziť celý popisIsto budete súhlasiť, že tekvice sa prejesť nedá. Jej najväčšou výhodou je, že má mnoho "tvárí" a neobmedzené využitie tak v
slanej ako aj v sladkej kuchyni. Náš dnešný recept je toho dôkazom. Bezlepkové tekvicové muffiny sme si pripravili z našich
dvoch jemne mletých jednodruhových múk - z Novalim pohánkovej a Novalim ryžovej múky. Mletá škorica, muškátový oriešok a
zázvor ich krásne prevoňali. Navyše, nepotrebujete ani váhu a odmerku, na prípravu vám stačí jeden hrnček.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 hrnček (250 ml) |
|
1 hrnček (alebo Promix PK alebo PK špeciál) |
|
3/4 hrnčeka |
|
1 ČL |
|
1 a 1/2 ČL |
|
1 hrnček (kúpené alebo pripravené uvarením a rozmixovaním 1 hokkaido tekvice) |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/3 hrnčeka (napr. sójové) |
|
1 PL |
|
1 a 1/2 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1/4 ČL |
|
2 ks |
|
štipka |
|
Na posypanie: | |
|
|
nasekané |
|
Postup
-
1
1 hrnček = 250 ml. Vo veľkej miske spolu zmiešame všetky suché prísady (preosiate múky, cukor, kypriaci prášok, sódu bikarbónu + všetky koreniny: muškátový oriešok, zázvor a škoricu). V inej nádobe premiešame olej, tekvicové pyré, mlieko a šťavu z citróna.
- 2
Potom tekutú zmes primiešame do sypkej zmesi a varechou vypracujeme kompaktné cesto. V samostatnej miske vyšľaháme vaječné bielky so štipkou soli na sneh a napokon ich zľahka primiešame do cesta - cesto bude tak vláčnejšie a nadýchanejšie.
- 3
Do plechu na mafiny pre 12 kusov poukladáme papierové košíčky, ktoré plníme cestom. Povrch vždy zarovnáme a posypeme buď mandľovými lupienkami alebo nasekanými vlašskými orechami.
- 4
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút. Či sú mafiny vnútri dobre upečené, zistíme tak, že na záver do nich zapichneme špajľu. Ak vyjde von suchá a cesto sa na ňu nelepí, mafinky sú hotové. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- 5
TIP: Ak sa nám zdajú tekvicové mafiny málo sladké, môžeme ich pred podávaním preliať javorovým sirupom.
Tiež tekvicové muffiny:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu