Tekvicové muffiny

Hrnčekové tekvicové muffiny bez lepku

Autor receptu: novalim

Isto budete súhlasiť, že tekvice sa prejesť nedá. Jej najväčšou výhodou je, že má mnoho "tvárí" a neobmedzené využitie tak v slanej ako aj v sladkej kuchyni.* Náš dnešný recept je toho dôkazom. Bezlepkové tekvicové muffiny sme si pripravili z našich dvoch jemne mletých jednodruhových múk - z Novalim pohánkovej a Novalim ryžovej múky. Mletá škorica, muškátový oriešok a zázvor ich krásne prevoňali. Navyše, nepotrebujete ani váhu a odmerku, na prípravu vám stačí jeden hrnček.

12 ks
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. 1 hrnček = 250 ml. Vo veľkej miske spolu zmiešame všetky suché prísady (preosiate múky, cukor, kypriaci prášok, sódu bikarbónu + všetky koreniny: muškátový oriešok, zázvor a škoricu). V inej nádobe premiešame olej, tekvicové pyré, mlieko a šťavu z citróna.
  2. Potom tekutú zmes primiešame do sypkej zmesi a varechou vypracujeme kompaktné cesto. V samostatnej miske vyšľaháme vaječné bielky so štipkou soli na sneh a napokon ich zľahka primiešame do cesta - cesto bude tak vláčnejšie a nadýchanejšie.
  3. Do plechu na mafiny pre 12 kusov poukladáme papierové košíčky, ktoré plníme cestom. Povrch vždy zarovnáme a posypeme buď mandľovými lupienkami alebo nasekanými vlašskými orechami.
  4. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút. Či sú mafiny vnútri dobre upečené, zistíme tak, že na záver do nich zapichneme špajľu. Ak vyjde von suchá a cesto sa na ňu nelepí, mafinky sú hotové. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  5. TIP: Ak sa nám zdajú tekvicové mafiny málo sladké, môžeme ich pred podávaním preliať javorovým sirupom.