Foto: petravoska
Túto polievku mám veľmi rada od malička. Je jednoduchá na prípravu a pritom sýta.
porcií
tepelná úprava
Suroviny
125 g, žltý lúpaný |
|
2 l |
|
2-3 PL |
|
podľa chuti prerastená |
|
štipka |
|
2-3 strúčiky |
|
|
|
|
|
nemusí byť |
|
krutóny: | |
starší |
|
|
|
|
Postup
-
1
Hrach si asi 2 hodiny pred varením namočíme. Napučaný hrach dáme variť do vody. Asi po 20- 30 min. varenia sa hrach rozvarí. Teraz, kto chce, môže hrach rozmixovať na krémovú konzistenciu, ale ja ho nechávam tak, pretože mám rada, keď ho v ústach cítim. Takisto teraz pridáme cesnaka čierne korenie. Zatiaľ nesolíme, pretože do polievky budeme pridávať slaninku, ktorá je slaná, aby sme ju nepresolili.
- 2
Na panvici si roztopíme slaninu a keď sa chvíľku popraží, pridáme ovsené vločky, ktoré necháme smažiť do zlatohneda. Celú zmes potom vysypeme do polievky. Asi po 7 min. ochutnáme polievku a ak je to potrebné ešte ju osolíme (kto chce môže použiť aj iné polievkové korenia). Necháme povariť, aby sa soľ prípadne rozpustila a odstavíme. Po vypnutí posypeme sušeným majoránom.
- 3
Krutóny si pripravíme tak, že starší chlieb si opražíme na troške oleja, alebo na suchej panvici a keď ich odstavíme osolíme ich a zmiešame ich s prelisovaným cesnakom. Posypeme nimi polievku na tanieri.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ovsené vločky sú super. Takúto hrachovú určite urobím.