Hrachová polievka s cesnakovými krutónmi

petravoska - fotkapetravoska, 2. marca 2011

Túto polievku mám veľmi rada od malička. Je jednoduchá na prípravu a pritom sýta.

5-6
porcií
50 min. minút
tepelná úprava

Suroviny

125 g, žltý lúpaný
2 l
2-3 PL
podľa chuti prerastená
štipka
2-3 strúčiky
nemusí byť
krutóny:
 starší




Postup

  1. 1

    Hrach si asi 2 hodiny pred varením namočíme. Napučaný hrach dáme variť do vody. Asi po 20- 30 min. varenia sa hrach rozvarí. Teraz, kto chce, môže hrach rozmixovať na krémovú konzistenciu, ale ja ho nechávam tak, pretože mám rada, keď ho v ústach cítim. Takisto teraz pridáme cesnaka čierne korenie. Zatiaľ nesolíme, pretože do polievky budeme pridávať slaninku, ktorá je slaná, aby sme ju nepresolili.

  2. 2

    Na panvici si roztopíme slaninu a keď sa chvíľku popraží, pridáme ovsené vločky, ktoré necháme smažiť do zlatohneda. Celú zmes potom vysypeme do polievky. Asi po 7 min. ochutnáme polievku a ak je to potrebné ešte ju osolíme (kto chce môže použiť aj iné polievkové korenia). Necháme povariť, aby sa soľ prípadne rozpustila a odstavíme. Po vypnutí posypeme sušeným majoránom.

  3. 3

    Krutóny si pripravíme tak, že starší chlieb si opražíme na troške oleja, alebo na suchej panvici a keď ich odstavíme osolíme ich a zmiešame ich s prelisovaným cesnakom. Posypeme nimi polievku na tanieri.

Diskusia k receptu

kata50

Ovsené vločky sú super. Takúto hrachovú určite urobím.
jerica
Určite sýta polievka, zaujímavé s tými ovsenými vločkami,vyskúšam aj do iných polievok:-)ukladám do chlievika polievky:-))
používateľ nemá avatar
uhi
uhi
vyskusana a vyborna. Vdaka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia