Hrachorová kaša

alena45 - fotkaalena45, 31. decembra 2012
Hrachorová kaša
Foto: alena45

Na Nový rok máme jesť šošovicu, aby sme boli bohatí. No dnes, v čase krízy bude potrebnejšie asi väčšie zrno. Recept uverejňujem so súhlasom Zobraziť celý popisNa Nový rok máme jesť šošovicu, aby sme boli bohatí. No dnes, v čase krízy bude potrebnejšie asi väčšie zrno. Recept uverejňujem so súhlasom autora z iného webu. Robila som túto kašu minulý rok a teraz si idem namočiť hrachor na zajtrajší veľký deň.

3
porcie
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrste
4 ks
 na oblohu
 na oblohu




Postup

  1. 1

    Deň vopred si namočíme hrachor. Na druhý deň ho dáme variť do mierne osolenej vody. Keď je polomäkký, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka. Môžeme variť aj zvlášť.

    Hrachorová kaša - obrázok 1
  2. 2

    Vodu zlejeme, nie úplne, odoberieme hrachor na ozdobu, pridáme trochu masla a zmixujeme ponorným mixérom.

    Hrachorová kaša - obrázok 2
  3. 3

    Dochutíme soľou, upravíme na tanierik a ozdobíme opečenou klobáskou, celými uvarenými hrachormi a opečenou cibuľkou.

Diskusia k receptu

margaretka28
Aj ja chcem takúúúúúúúúúúúú, to je strašná dobrota, mama ju voľakedy robievala a so strukovín som ju mala najradšej, najlepšia bola na druhý deň prihrievaná, taká pripečená, pomastená, mňam.:-)
radost
hrachor..?
to nie je bôb?
hrachor som ešte nejedla..bôb sme pestovali..
modrykamen
Tiež sme ten hrachor dávno pestovali. Predkovia sa pominuli a hrachoru niet. Dá sa niekde kúpiť? Dal by som si.
alena45
@helca , hrachor nemá podobnú chuť s hrachom, neviem, či je to dobrý nápad, možno by som skôr zvolila cícer alebo sóju.
alena45
@modrykamen , hrachor sa nedá kúpiť. Seje sa do hniezd, ak veľmi chceš, tak Ti nejakých 40 ks môžem poslať, vypestuješ si svoje. Minulý rok úroda vôbec nevyšla, sucho nenaplnilo struky, pritom som ho polievala, ale ak si záhradkár, tak vieš, že dažďu a spodnej vode sa nevyrovná nič.
honestka
ani ja som uz hrachor nejedla vela rokov, zato podobne si robime kasu z lupaneho hrachu. Alenka, pekny a zdravy Novy rok ti zelam!
alena45
@honestka , ja som práve kašu dojedla, tak tu odfukujem. Veľmi pekne ďakujem za prianie, aj ja Ti želám zdravý a dobrý Nový rok.
babidka
Hrachor sa asi u nas na severovychode nepestoval , nikdy som ho nevidela .Akurat viem z knih , ze existuje ozdobny hrachor -popinava kvitnuca rastlinka :-)))) Nevies jeho latinsky nazov ? Mozno by sa mi takto skor podarilo zohnat sadbu niekde v okolitych krajoch .
alena45
@babidka , naozaj sa nepredáva, Sovka Ti to môže potvrdiť. Možno niekde na trhu. Ale tu na Vareche je viac ľudí, čo ho ešte pestujú. Hľadala som na googli, neviem nájsť, ten môj má biele kvety.
helca103
@alena45 skúsila som to s hrachom a mne to chutilo, na budúce vyskúšam cícer a porovnám. Pýtala som sa na Hrachor ale ani jedna suseda nevedela poradiť kde sa dá zohnať.Asi len po dedinách kde sa pestuje.
katherinkatka
Hrachor-Lathyrus sativus ,sa u nas predáva v obchodoch so zdravou výživou,pod menom Hrachor siaty,dovezený je z Talianska,balí ho Fy. v Ivánke pri Dunaji,ale chuťovo je náš,po dedinách pestovaný,s bielymi kvetmi a bielymi semenami oveľa chutnejší.Ten dovážaný má farbu zrniek do šedokrémova.Na jar ich zasadím,zo zvedavosti,aké budú mať farbu kvetu..Naše, majú kvet biely a aj bielu s bledomodrým očkom.Google nas poučuje,že okrem iného hrachor obsahuje jedovatú látku,ktorá sa vyplavuje tekutinou,ale hrachoru je veľa odrôd a tie bielokvitnúce v Europe nachadzajúce sa odrody,majú veľmi nízky ,alebo žiadny obsah neurotoxínov.U nás staré mamy hrachoru hovoria cícer a cícer baraní je slovienka.Asi úplne opačne.Keď si prečítate, ako hrachoru hovoria iné národy,tak ho ani tak zmätočne tie babky nevolajú.
alena45
@katherinkakatka , máš môj obdiv, fakt som žiadny hrachor v semenách nevidela a dokonca som sa dohadovala s pani predavačkou, že by som jej ho mohla dodať, aby rastlina nezakapala a ak by sa niekto naňho pýtal, tak by mu poskytla sadbu. No hovorila, že ešte sa na hrachor nikto nepýtal. Tento môj má síce biele kvety, ale semená sú tiež skôr svetlokrémové až do zelena. Vidieť to aj na fotke v recepte. Daj vedieť, ako si dopadla s tým talianskym semenom.
@helca103 , som rada, že Ťa tento starodávny recept zaujal, a tak veľmi pekne ďakujem obidvom za príspevky.
marianna76
Alenka... ja by som mala tiež záujem o takúto kašu.. mne sa zdá... no neviem isto, musím kuknúť - susedia tomu vravia cícer - len to majú akési dosť hranaté... tak neviem, len nie som si istá... prosím odložila by si mi takých aj 15 by mi stačilo... nasiaty som mala obyčajný ozdobný farebný...
Ten tvoj? je taký nízky jemný s bielymi kvietkami?
alena45
@marianka , môj je ten nízky jemný s bielymi kvietkami a dosť hranatý. Varením trochu nabobtná, tak vyzerá buclatejšie. Na obrázku na tanieriku mám ho ešte suchý.
marianna76
No fajn Alenka... mala som ho jeden rok... susedia ho volajú cícer... ale na cícer sa mi zdal dosť veľmi čudný... ďakujem ti, aspoň teraz viem o tom viacej... dúfam, že ešte majú navyše..... Oni si ho aj len tak uvaria, osolia a tak jedia...
janger
@alena45 , som rada, ze som tento recept objavila. Take pekne, starodavne jedlo. Budem musiet popozerat, ci niekde ten hrachor objavim :-).
hubata
Troška neskôr som sa dostala k tomuto receptu, na obrázku je cícer. My ho zblajzneme pripravený ako oriešky: uvarený ho dám na olej ochutený korením troška popražiť a nikdy mi už nezostane na kašu ......
Mimochodom nevypadol ti cesnak v recepte, alebo nedávaš? Chýba mi tam aj majoránka....
alena45
no neviem, bola tu už k tomu diskusia, toto je hrachor. Cícer je guľatejší. Pestujem obidva. Recept som mala od jedného pána a on tam cesnak a majoránku nemal, ale verím, že by to bolo ostrejšie, táto verzia je veľmi jemná, preto aj tá klobása.
marianne
tak toto sa mi veľmô páči,mám ho od včera namočený,idem na to..
alena45
@marianne , ďakujem, že si vytiahla tento recept, ale chcem sa spýtať, mala si tento hrachor, čo mám na obrázku ? Lebo je ešte niečo podobné a vraj aj chutnejšie a neviem zohnať semiačka. Myslím slovienka sa to volá.
tiginko
@alena45 chodím nakupovať do farmárskej tržnice v starej Ikea a tam mama s dcérou predávajú čerstvo mleté celozrnné múky, a rôzne bio strukoviny a obilniny. Kupujem u nich cícer o ktorom hovoria, že je to starý druh cícera, ktorý sa volá slovienka. A vyzerá za sucha tiež tak hrboľato, ako tvoj hrachor na obrázku. Tak teraz neviem, čo vlastne kupujem, ale je mi to v podstate jedno. Je fakt, že má omnoho jemnejšiu chuť než klasický cícer
marianne
@alenka u nas v coop jednote je medzi strukovinami hrachor siaty,teraz po prvy krat som ho varila a vyzeral uplne inak ako Tvoj:-) mal trojuholnikove semiacka:-)) prvy krat som ho videla.Na vrecku bolo napisane,ze krajina povodu: Taliansko.. skusim ho vygooglit
alena45
@2010 , strukoviny vždy namáčam, dokonca aj šošovicu, takže všetko by malo byť v poriadku, ako píšu. Ale tento rok som mala mimoriadne obrovské množstvo toho durmanu čo je na začiatku čoho článku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia