Varenie

Cícer a Slovenec

margaretka28 - fotkamargaretka28, 19. júla 2012

Vie mi niekto povedať,aký je v tom rozdiel ? Kedysi moja mama pestovala doma cícer,boli to také malé strúčiky,s jedným max. dvomi zrnkami,ktoré mali taký ploskatý tvar,vyzerali ako malý bôb,volali sme to cícer.Teraz ked kúpim cícer v obchode,je iný,taký plnší a guľatejší.Alebo to čo sme doma pestovali nebol cícer,ale ten slovenec? Budem rada,ak mi to niekto objasní.:-)

@zareaguj


Diskusia k téme

danda3
Mohol by to byť hrachor, ak sa nemýlim, tiež zabudnutá strukovina.♥
alena45
je to hrachor siaty, fotky som poslala do redakcie, semeno Ti môžem poslať.
jatanika
Našla som aj zopár ľudových názvov pre cícer:
"Cícer baraní poznáme na Slovensku aj pod názvom slovenec, slovenka, bagovka, čičer, bagoca, ale aj slovienka, slovienko, či sloviatko."
margaretka28
Dakujem vám všetkým,@alena45 ,od redakcie som mala prázdny komentár,mali tam byť asi tie fotky od teba,ale nič tam nebolo zobrazené,ani napísané a ešte aj to nič sa mi podarilo asi vymazať,ani neviem ako ,lebo to zmizlo.:-)
alena45
@jatanika , možno preto sa hrachor (u nás sa volal cicvor) nepestoval, lebo dozrieva asi ako fazuľa, teda zo 5-6 mesiacov. Rastlina je to dosť plazivá, ak je mokro, tak zospodu odhníva. Sejem ju do hniezd cca 5 semien, a keď už sú rastlinky väčšie, tak dám okolo nich umelohmotný "golier", myslím, že to predávajú na jahody, aby sa neváľali po zemi. Tohto roku je všetko menšie, zajtra už všetko vytrhám, nechám preschnúť, oberiem tie biedne struky a budem rada, keď mi vyjde aspoň na semeno.
@margaretka28 , boli to fotky z minulého roku, škoda, že sa to vymazalo, mohlo to poslúžiť viacerým. Ráno som ich ešte na Vareche videla. Semeno sa nepredáva, mne ho poskytla @bozulka.
margaretka28
@alena45 , neviem prečo sa to na mojom PC nezobrazilo,ked vravíš,že ráno to tu bolo,ja som tam mala iba 2 čiarky a viac nič,ale napísala som do redakcie,snád to znovu pridajú.
huck
@margaretka28 ja som to tiež pozerala včera večer a bola som nesmierne vdačná @alene45 za pridaný link, ktorým sa jej podarilo vyriešiť nielen moju , ale ako vidim otázku mnohých varecháčov. Link mal vynikajúce textualne vysvetlenie , a hlavne dokonalu fotografiu toho, čo sme my doma volali cicer a konečne sa dozvedela , že jeho správny nazov je hrachor siaty (Lathyrus sativus). Má malé, široké, struky, s dvomi tromi semienkami-zrnami. Zrná placaté, nepravidelne štvorcové, s hornej strany to ukončenie ako na bôbe. Zrelé zrná , suché sú bledo až hnedej farby. A Slovenec sme volali
cícer ako to hore uviedla @jatanika .
margaretka28
Vdaka za tie fotky,tak toto je ono ! Toto sme kedysi doma siali,ked som bola malá a teraz už teda viem,že to nwbol cícer,ako same to volali,ale hrachor.No musím povedať mame,že záhada je rozlúštená.:-) Dakujem ešte raz všetkým,čo sa zapojili do tejto diskusie !@huck ,vidím,že to malo význam.:-) Moja mama z toho robievala polievku na spôsob fazuľovej a potom kašu,kde tento hrachor uvarila spolu s krúpkami,pomastila bravčovou masťou,pridala cesnak a majoránku. No a najlepšie to bolo večer,alebo na druhý deň,ked sa to ohrialo na panvici a trošku pripieklo,ja teraz podobne pripravujem fazuľu,alebo šošovicu,miesto krúpov môže byť aj ryža,alebo zemiaky.
huck
@margaretka - Konečne vyriešené ! - ... a ešte akože to malo význam! :) Ja si tiež spomímam na tú fantastickú hrachorovú (u nás vtedy cícerovú - ach to názvoslovie!)
kašu - a ako ty spomínaš - na druhý deň, dobre vyohrievanú na panvici... mňaam! Ono tá fazuľová, hrachová, alebo šošovicová kaša je zase niečo celkom iné, aj ked -priznávam, tiež chutné. Vdaka redakcii, za pridané foto - aby, že nam jasné bolo - naveky vekov :).
margaretka28
@huck ,tak vidíš sme tu dve (minimálne) čo máme v spomienkach cícerovú kašu a nakoniec sme zistili že bola hrachorová.
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Cícer baraní a Slovienka sú odlišné druhy strukovín. Najilustratívnejšie sú fotky, ale neviem Vám ich sem vložiť.
mirci25
My sme to taktiež volali do dnešného dňa cícer a myslela som, že to je iná odroda toho veľkého cíceru ;-) popravde sme to so sestrou neznášali, pretože vylupovanie plodov bolo mojou a sestrinou úlohou počas prázdnin. A ešte je vtipné že susední dedinčania nás kedysi prezývali "Cíceráci" kvôli tomu, že sa u nás pestoval vo veľkom. ;-D a nakoniec to nie je cícer ;-) tu sa zakaždým naučím niečo nové. Som zvedavá na reakciu mojej mami ked jej dnes oznámim, že to vlastne nie je cícer ;-)