Hovädzie na šťave bez papriky fotorecept
Foto: cesminaz
Je to veľmi chutné a jednoduché jedlo, ktoré je u nás veľmi obľúbené. Určite ho poznajú viacerí z vás :-)
Suroviny
2 kg |
|
2 ks |
|
3 ks |
|
8-9 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
2,5 l na doliatie |
|
Zápražka: | |
podľa potreby |
|
4 PL |
|
Postup
-
1
Potrebujeme 1,5-2 kg hovädzej nožiny. Tá je na takéto jedlá najlepšia a najchutnejšia. Mäso pokrájame na kúsky/kocky. Ďalej si ošúpeme a na drobno pokrájame 2 veľké cibule, môžte aj 3, keďže cibuľa dáva tomuto jedlu výbornú chuť.
-
2
V jednom hrnci si na oleji zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Potom pridáme mäso, osolíme ho a zakryté pokrievkou ho za občasného miešania na strednom ohni necháme, aby si pustilo vlastnú šťavu -to je takých 20 minút. Keď si už mäso pustilo dosť vlastnej šťavy, zalejeme ho 2-2,5 l vody. Ono časť tej vody počas varenia aj vyvrie, nebojte sa :-) A my to máme radi takto šťavnatejšie, takže si vodu môžte dať aj podľa seba. Následne pridáme 3 veľké bobkové listy, rascu a celé korenie. Takto varíme až kým mäso nezmäkne .Ja som varila v kuchte podľa zvyku 35 minút.
-
3
Keď máme mäso mäkké, si pripravíme klasicky, ale bez papriky, bielu zápražku. Ja som dala 4 PL múky, ale to si môžte prispôsobiť :-) Zápražku vylejeme do mäsa, pridáme mleté korenie a ešte podľa potreby na dochutenie rascu a soľ. Takto so zápražkou dovaríme ešte 15-20 minút a jedlo je hotové.
-
4
Medzitým ako sa mi mäso varilo, som ako prílohu pripravila rezancovú ryžu -tú máme k tomu najradšej :-) Rezančeky/niťovky opečiem na oleji do hneda, pridám ryžu, podlejem vodou, dám kúsok masla, soľ a klasicky uvarím. Pravdaže je k tomu výborná aj čistá ryža, alebo ryža s hráškom, či tarhoňa, alebo aj nejaká cestovina :-)
-
5
U nás doma tomuto jedlu vravíme "diétne mäso na šťave" :-) Je to veľmi chutné a jednoduché na prípravu. K tomu už len niečo kyslého, alebo ako ja mám najradšej - olejovú papriku ;-P Dobrú chuť.
v čase Černobilu som mal alergiu na surovú aj konzervovanú papriku, ale už ma to prešlo, tak mletú červenú sladkú papriku v takýchto jedlách používam hodne
Príloha nepatrí do samotného varenia,to si už každý sám vybere.Preto bez papriky,lebo v zápražke nieje paprika.Je to na diétnejší spôsob.Je to velmi dobré a chutí inak než s paprikou.Mám tu recept aj s paprikou,kto chce :-) varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-maso-na-stave-fotorece...
pekné sviatky
Tá ryža je velmi chutná :-) ale kúp jedine tie hrubšie malé niťovky,nie tie ktoré sú totálne tenulinké ako vlások.Len tie hrubšie sa dajú opiecť a majú/dajú výbornú chuť :-) Pekný den a prajem aj tebe pokojné sviatky :-)