Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzia špička s hladkolistým kelom fotorecept

sracz - fotkasracz, 31. mája 2022
Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept)
Foto: sracz

Niečo pre chalupárov, alebo aj fanúšikov grilovania. Rýchlovka, ktorá sa oplatí. Tých čerstvých listov tzv. kelu je niekoľko variantov a ja som zvykol dusiť aj listy mladučkého kalerábu. Jarné stravovanie začíname, už niekoľko rokov po sebe, s vidinou už letného obliekania sa do plaviek. Takže žiadne uhľohydráty, aspoň na nejaký čas, v cestovinových či zemiakových prílohách. Nie iba v sieti obchodov, ale aj na jarných zeleninových trhoch, rínkoch či „pľacoch“ je široká ponuka chutných produktov.

2
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

500-600 g (Tri-Tip)
Marináda:
2 PL
2 PL
2 PL
2 PL (na pečené mäso)
Dokončenie:
1,5 PL
12-15 ks
2 KL
1 KL
1 ML
2-3 PL (alebo kukuričný)
3-4 strúčiky
2-3 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do neporušeného igelitového vrecúška som nalial po 2 PL olivového oleja, sójovej, worcesterskej a BBQ omáčky (na grilované a pečené mäsá), všetky pretriasol a vložil k ním odblanený a očistený trojuholník hovädzej špičky. Dôkladne pretriasol a vložil na noc, vlastne až do času „Č“, kedy som pripravoval obed, do chladničky.

    Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Okrem hladkolistého som mohol použiť aj kučeravý kel, či iné listy zeleniny.

    Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kúsok mäsa som „vyslobodil“ z vrecúška s marinádou, uložil ho na celofánovú fóliu, dôkladne potrel horčicou, žiaľ liptovská sa mi už dávno minula, posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

    Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z listov kelu som vyrezal silné „nervy“, pokrájal ho a očistil strúčiky cesnaku,

    Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pretlačil ich na veľkú panvicu (ak máte wok, tak ho môžete použiť), prisypal kopcovitú KL sušených feferónkových zrniečok, premiešal a 3-4 minúty orestoval, než začali zrniečka praskať.

    Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nasledovali asi na cm pokrájané, jemne osolené a okorenené listy kelu, ktoré som premiešal a nechal 10-12 minút pod pokrievkou dusiť. Na záver som ich „korunoval“ hoblinkami masla.

    Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Než sa kel podusil, na „rebrovanej“ liatinovej panvici, s KL oleja rozotretého papierovým obrúskom, som po 3-4 minúty obojstranne opiekol hovädziu špičku.

    Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som mäso pokrájal na 12-15 mm kúsky a keďže neobľubujeme mäso z „krvavého kúpeľa“,

    Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ešte minútku ich piekol po obidvoch stranách na 1 PL oleja a s 1 ČL masla.

    Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podával som s duseným listovým kelom a pokrájanou paradajkou. Tak toto je môj najlepší recept na šťavnatý chutný Tri-Tip vyrobený na panvici, grile alebo v rúre, marinovaný cez noc v steakových koreninách a olivovom oleji.

    Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    …ešte som Vám ostal dlžný pohľad na zostavu „nočnej“ marinády a

    Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ďalší variant listnatého kelu.

    Hovädzia špička s hladkolistým kelom (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Oprážané, Pre štíhlu líniu

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerá to veľmi pekne a chutne. Najmä jednoduchá úprava listovej zeleniny (naozaj treba ísť ďalej ako len po šalátové hlávky alebo špenát), pri ktorej sa zachová jej hodnota, ma veľmi oslovuje. Vďaka za inšpiráciu. :)
sracz
@afataga (31.5.2022 10:06)

Keby som vedel uhádnuť 6 čísiel do lotérie, tak ako som vopred uhádol Tvoju reakciu, vážená @Afataga priateľka milá s vareškou. Za tie roky už dobre poznám Tvoje chúťky na krvavé mäsá a z duše Ti ich doprajem. Zo srdca úprimne Ti ďakujem za "nákuk" i za hrejivé slová v komentári!