Foto: biznisko
Milujem steaky, a toto je jeden z mojich prvých pokusov, si ich pripraviť doma ;-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny
-
2
Očistíme šampiňony a na pare pripravíme do polomäka baby karotku a zelené fazuľky.
-
3
Zelené fazuľky ďalej na olivovom oleji a troche masla podusíme do mäka, a nakoniec pridáme cesnak, ktorý som rozdrvil čepeľou noža a najkrájal na malé kúsky.
-
4
Baby karotku takisto podusime na oleji a masle, a pridáme lyžicu medu, ktorým skaramelizujeme mrkvičky.
-
5
Očistené sampiňony dusíme na oleji, s čerstvou bazalkou, hrubozrnnou soľou a čerstvo rozomletym korením štyroch farieb.
-
6
Takto vyzerajú sampinony zblízka tesne po úprave.
-
7
V hriankovači si ešte pred samotnou prípravou steakov urobíme 2 ks hrianok, ktoré budu slúžiť ako lôžko pod steaky.
-
8
... a ideme na to. Nakarájame si 2 rovnaké ks steakov, vysoké cca 2,5 cm.
-
9
Nie je dôležité steak "natrieskať" korením, ale správne nasoliť (najlepšia je asi hrubozrnna soľ) a okoreniť hlavne jedným typom korenia (ja som použil korenie štyroch farieb, ak by som chcel robiť inú variantu, je veľmi chutné napr. jednu stranu potrieť jemnou vrstvou horcice).
-
10
Rozohrejeme si panvicu s trochou oleja (nedávajte vela), aby sa steak máličko mohol "prilepiť" na spodok panvice. Pri tejto výške je rozhodujuce zvoliť správny čas, ktorý budeme steak piecť. Vložíme mäso na panvicu a ak chcete mat stupeň prepečenia taky ako ja (médium rare), tak ho pečieme na jednej strane 2 min., na druhej strane 2 min. a krásne vidíme na jeho boku, ako sa postupne prepeká.
-
11
Po opečení z oboch strán steak ešte podusíme cca 2-3 min. na každej strane.
-
12
Vyberieme a necháme ich odstáť, aby sa este rozvinuli chute a mäsko došlo vo vnútri.
-
13
... a nakoniec už len podávame a vychutnávame.
aj foto veľmi lákavé
Iwuska, tiez som videl vela spôsobov prípravy steaku, aky preferujem ty?
šikovný muž..taký mi doma chýba..:-)
Maso zvierat po zabiti by malo vseobecne byt ponechane na odlezanie, to, co je u nas v obchodoch su cerstve mrtvoly (alebo menej cerstve, ale nie je to odlezavanie).
Jatocne telo by malo visiet vcelku a az po par dnoch/tyzdnoch byt naporcovane...ktory masiar to robi???
Pekny recept :)
www.metro.sk/public/Uvod/sortiment...
Kód tovaru: 257250
Hovädzia vysoká roštenka - Wagyu (mramor. 5-6)
Cena za kg 142,99 € 171,59 € s DPH