Hovädzí steak fotorecept

biznisko - fotkabiznisko, 19. januára 2014
Hovädzí steak (fotorecept)
Foto: biznisko

Milujem steaky, a toto je jeden z mojich prvých pokusov, si ich pripraviť doma ;-)

2
porcie
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
300 g
300 g
100 g
1/2 bal.
2 ks
 strúčik

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistíme šampiňony a na pare pripravíme do polomäka baby karotku a zelené fazuľky.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zelené fazuľky ďalej na olivovom oleji a troche masla podusíme do mäka, a nakoniec pridáme cesnak, ktorý som rozdrvil čepeľou noža a najkrájal na malé kúsky.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Baby karotku takisto podusime na oleji a masle, a pridáme lyžicu medu, ktorým skaramelizujeme mrkvičky.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Očistené sampiňony dusíme na oleji, s čerstvou bazalkou, hrubozrnnou soľou a čerstvo rozomletym korením štyroch farieb.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerajú sampinony zblízka tesne po úprave.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V hriankovači si ešte pred samotnou prípravou steakov urobíme 2 ks hrianok, ktoré budu slúžiť ako lôžko pod steaky.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... a ideme na to. Nakarájame si 2 rovnaké ks steakov, vysoké cca 2,5 cm.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nie je dôležité steak "natrieskať" korením, ale správne nasoliť (najlepšia je asi hrubozrnna soľ) a okoreniť hlavne jedným typom korenia (ja som použil korenie štyroch farieb, ak by som chcel robiť inú variantu, je veľmi chutné napr. jednu stranu potrieť jemnou vrstvou horcice).

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rozohrejeme si panvicu s trochou oleja (nedávajte vela), aby sa steak máličko mohol "prilepiť" na spodok panvice. Pri tejto výške je rozhodujuce zvoliť správny čas, ktorý budeme steak piecť. Vložíme mäso na panvicu a ak chcete mat stupeň prepečenia taky ako ja (médium rare), tak ho pečieme na jednej strane 2 min., na druhej strane 2 min. a krásne vidíme na jeho boku, ako sa postupne prepeká.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po opečení z oboch strán steak ešte podusíme cca 2-3 min. na každej strane.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vyberieme a necháme ich odstáť, aby sa este rozvinuli chute a mäsko došlo vo vnútri.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ... a nakoniec už len podávame a vychutnávame.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Vyzera super. Len mala pripomienka. Pozeram vsetky relacie o vareni a profesionalni kuchari vzdy hovoria, ze steak nesolit pred pripravou, lebo sol z nich vytiahne stavu. Mas s tym nejaku skusenost?
Recept je v pohode, okrem toho dusenia. Steak sa má grilovať. Ja ho položím na poriadne rozpálenú panvicu, mäsosa na povrchu zatiahne a štava ostane vo vnútri. Z každej strany dve minúty a potom do rúry na 8 minút dokončiť. Ak vás zaujímajú steaky, tu je dobrý článok aj o mäse.  stejky.sk/ako-pripravit-steak/...