Hovädzí steak fotorecept

biznisko - fotkabiznisko, 19. januára 2014
Hovädzí steak (fotorecept)
Foto: biznisko

Milujem steaky, a toto je jeden z mojich prvých pokusov, si ich pripraviť doma ;-)

2
porcie
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
300 g
300 g
100 g
1/2 bal.
2 ks
 strúčik




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistíme šampiňony a na pare pripravíme do polomäka baby karotku a zelené fazuľky.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zelené fazuľky ďalej na olivovom oleji a troche masla podusíme do mäka, a nakoniec pridáme cesnak, ktorý som rozdrvil čepeľou noža a najkrájal na malé kúsky.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Baby karotku takisto podusime na oleji a masle, a pridáme lyžicu medu, ktorým skaramelizujeme mrkvičky.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Očistené sampiňony dusíme na oleji, s čerstvou bazalkou, hrubozrnnou soľou a čerstvo rozomletym korením štyroch farieb.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerajú sampinony zblízka tesne po úprave.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V hriankovači si ešte pred samotnou prípravou steakov urobíme 2 ks hrianok, ktoré budu slúžiť ako lôžko pod steaky.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... a ideme na to. Nakarájame si 2 rovnaké ks steakov, vysoké cca 2,5 cm.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nie je dôležité steak "natrieskať" korením, ale správne nasoliť (najlepšia je asi hrubozrnna soľ) a okoreniť hlavne jedným typom korenia (ja som použil korenie štyroch farieb, ak by som chcel robiť inú variantu, je veľmi chutné napr. jednu stranu potrieť jemnou vrstvou horcice).

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rozohrejeme si panvicu s trochou oleja (nedávajte vela), aby sa steak máličko mohol "prilepiť" na spodok panvice. Pri tejto výške je rozhodujuce zvoliť správny čas, ktorý budeme steak piecť. Vložíme mäso na panvicu a ak chcete mat stupeň prepečenia taky ako ja (médium rare), tak ho pečieme na jednej strane 2 min., na druhej strane 2 min. a krásne vidíme na jeho boku, ako sa postupne prepeká.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po opečení z oboch strán steak ešte podusíme cca 2-3 min. na každej strane.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vyberieme a necháme ich odstáť, aby sa este rozvinuli chute a mäsko došlo vo vnútri.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ... a nakoniec už len podávame a vychutnávame.

    Hovädzí steak (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

danka006
Vyzera super. Len mala pripomienka. Pozeram vsetky relacie o vareni a profesionalni kuchari vzdy hovoria, ze steak nesolit pred pripravou, lebo sol z nich vytiahne stavu. Mas s tym nejaku skusenost?
iwuska
krasne nafotene, ale sposob pripravy pre mna absolutne nesteakovy, aj ked clovek sa vzdy uci :)
katka78
Asi som sem už nemala liezť, mala som ísť spať.. teraz som hladná. Ja by som to pokojne zjedla celé ako je, keby som to mala teraz pred sebou, nie len na monitore. Pekný prvý pokus :-)
biznisko
S tou soľou nemam skúsenosti, ze ci predtým alebo potom, ale steak sa krásne zatiahol a bol šťavnaty. Asi závisí veľmi od masa, aké použiješ.
Iwuska, tiez som videl vela spôsobov prípravy steaku, aky preferujem ty?
afataga
prvy pokus vysiel skvelo, aj ja mam rada MR, len s tym dusenim si ma dost prekvapil, s tym solenim su dva zakladne nazory, solit tesne pred pripravou, alebo tesne po, aj profi kuchari robia jeden tak a druhy onak, ja solim ako ty a nikdy nie je suchy, dobry je aj so zelenym korenim
radost
pekné pre oko..popis odborný..len moja chuť je neuspokojená..bo tento tanier na stole doma nemá...
šikovný muž..taký mi doma chýba..:-)
radox1
s tym solenim je to ako pise afataga,a tu sklenenu poklicku rychlo skovaj co najdalej od steaku,aby ta nabuduce nelakala,radsej ich zabal do alobalu.sampiony urob na masle-budu krasne oglazovane.
2010
To dusenie ma zaskocilo to mas odkial taky recept?
paploska
krásna fotka, ale to dusenie mi tiež nesedí...zvyčajne ide skôr o zníženie pôvodnej vysokej teploty na 2 min.
laurisia
Ja som ešte nikdy nerobila steak a veru chystám sa na to už dlho, ale čítala som, že je dobré, ak mäso niekoľko dní postojí v chlade. Alebo to nie je potrebné?
pseudocognac
@laurisia

Maso zvierat po zabiti by malo vseobecne byt ponechane na odlezanie, to, co je u nas v obchodoch su cerstve mrtvoly (alebo menej cerstve, ale nie je to odlezavanie).

Jatocne telo by malo visiet vcelku a az po par dnoch/tyzdnoch byt naporcovane...ktory masiar to robi???
radox1
maloktory,a ked aj ano,tak cena je uz uplne ina,lebo maso zrenim straca na vahe.
eviana
Na chlapa a ešte tak mladého si skvelo navaril - steak vyzerá krásne. Ešte to chce čo to podoťahovať, doštudovať a variť... a bude úplne dokonalý.
helica
@biznisko - ten steak je tak prekrásny, aj s tou mrkvičkou a fazuľkami, že to škoda zjesť! Aj my sme doma kedysi robili ( za hlbokej totality, keď stála pravá sviečkovica 4O.- čsk). Teraz len prevraciam u mäsiara panenky, keď vidím cenu 30 euro za kg. Ale po tomto Tvojom nehoráznom pokušení, obetujem aj tých 30 eur. My sme to v tých časoch volali jednoducho " BIFTEK". Želám ešte veľa takých fajnových receptíkov.
zinnajdha
k tomu duseniu by som tiež chcela vysvetlenie. Postrehla som v nejakej "variacej" relácii profesionálneho kuchára, ktorý robil medium steak a po opražení z oboch strán ho vložil do rúry na 80°C na nejakú dobu (to som už nestihla počuť) aby ho takto dokončil. Viete o tom niečo?
vevajda
Ja by som to mnam cele minus ten chlebik. Zbytocne uhlohydraty k inak vcelku vyladenej kombinacii maska a zeleniny.
barbinkab
Ja kupujem maso na steaky jedine v steakhouse, tu u nas minimalne 2 restauracie predavaju cerstve maso z angusa. Den dopredu ich nalozim v olivovom oleji, pred pripravou vytiahnem s chladnicky aby sa dostali na izbovu teplotu. Opekam z kazdej strany cca 2min a potom vlozim do rury na 180C na 8-10min ked chcem medium (tak mam odskusane v mojej rure), potom ich necham odstat 10-15min az potom podavam... :)
Pekny recept :)
biznisko
Ahojte, milo ste ma prekvapili Vašimi komentármi a hlavne pozitívnymi ;-) netvrdím, ze tento postup je 100% zaručene pravý, ale takto som to odsledoval a až potom som sa do toho pustil. Čo sa týka toho dusenia, tak je to tiež "okukané" a v podstate ide o alternatívu k dopečeniu v rúre. Prekrytím panvice vo vnútri vytvoríme mini rúru, kde necháme podusiť už len pár minút na každej strane. Neviem, či je to všetko technologicky správne, nie som vyučený kuchar ;-) varím pre radosť ako relax ;-)
napoleon
ahoj kuchárik, viem že začinaš ale odo mňa máš 5 hviezdičiek, za odvahu, prezentáciu a určite to bolo úžasne.
napoleon
zatial všetky jedlá, ktoré som mal možnosť papkať od teba boli super, viem že do budúcna sa to ešte vylepší. Na to že varíš ako hobby kuchtík je to super.
bavema
Super kombinacia, sampiony milujem a taktiez perfektne zdokumentovane 5*.......
2010
Ked mas tak rad steak tak skus nabuduce pouzit taketo skarede masne maso ( len na specialne prilezitosti - technicky problem 3x drahsie ako svieckova) ale nemuc ho dusenim ako mas tu v recepte a ocenis rozdiel preco je take drahe :-)



sovka62
@2010 , ale robíš chute! Lenže kde na Slovensku zoženieš takéto krásne mramorované mäso? Podľa mňa je z Aberdeen Angusa, ale ten sa u nás nechová.
alen31
Recept je v pohode, okrem toho dusenia. Steak sa má grilovať. Ja ho položím na poriadne rozpálenú panvicu, mäsosa na povrchu zatiahne a štava ostane vo vnútri. Z každej strany dve minúty a potom do rúry na 8 minút dokončiť. Ak vás zaujímajú steaky, tu je dobrý článok aj o mäse.  stejky.sk/ako-pripravit-steak/...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia