Hovädzí steak (fotorecept)
Autor receptu: biznisko
Milujem steaky, a toto je jeden z mojich prvých pokusov, si ich pripraviť doma ;-)
2 porcie |
15 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny
- Očistíme šampiňony a na pare pripravíme do polomäka baby karotku a zelené fazuľky.
- Zelené fazuľky ďalej na olivovom oleji a troche masla podusíme do mäka, a nakoniec pridáme cesnak, ktorý som rozdrvil čepeľou noža a najkrájal na malé kúsky.
- Baby karotku takisto podusime na oleji a masle, a pridáme lyžicu medu, ktorým skaramelizujeme mrkvičky.
- Očistené sampiňony dusíme na oleji, s čerstvou bazalkou, hrubozrnnou soľou a čerstvo rozomletym korením štyroch farieb.
- Takto vyzerajú sampinony zblízka tesne po úprave.
- V hriankovači si ešte pred samotnou prípravou steakov urobíme 2 ks hrianok, ktoré budu slúžiť ako lôžko pod steaky.
- ... a ideme na to. Nakarájame si 2 rovnaké ks steakov, vysoké cca 2,5 cm.
- Nie je dôležité steak "natrieskať" korením, ale správne nasoliť (najlepšia je asi hrubozrnna soľ) a okoreniť hlavne jedným typom korenia (ja som použil korenie štyroch farieb, ak by som chcel robiť inú variantu, je veľmi chutné napr. jednu stranu potrieť jemnou vrstvou horcice).
- Rozohrejeme si panvicu s trochou oleja (nedávajte vela), aby sa steak máličko mohol "prilepiť" na spodok panvice. Pri tejto výške je rozhodujuce zvoliť správny čas, ktorý budeme steak piecť.
Vložíme mäso na panvicu a ak chcete mat stupeň prepečenia taky ako ja (médium rare), tak ho pečieme na jednej strane 2 min., na druhej strane 2 min. a krásne vidíme na jeho boku, ako sa postupne prepeká.
- Po opečení z oboch strán steak ešte podusíme cca 2-3 min. na každej strane.
- Vyberieme a necháme ich odstáť, aby sa este rozvinuli chute a mäsko došlo vo vnútri.
- ... a nakoniec už len podávame a vychutnávame.