Hovädzí steak (fotorecept)

Autor receptu: biznisko

Milujem steaky, a toto je jeden z mojich prvých pokusov, si ich pripraviť doma ;-)

2
porcie
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny
  2. Očistíme šampiňony a na pare pripravíme do polomäka baby karotku a zelené fazuľky.
  3. Zelené fazuľky ďalej na olivovom oleji a troche masla podusíme do mäka, a nakoniec pridáme cesnak, ktorý som rozdrvil čepeľou noža a najkrájal na malé kúsky.
  4. Baby karotku takisto podusime na oleji a masle, a pridáme lyžicu medu, ktorým skaramelizujeme mrkvičky.
  5. Očistené sampiňony dusíme na oleji, s čerstvou bazalkou, hrubozrnnou soľou a čerstvo rozomletym korením štyroch farieb.
  6. Takto vyzerajú sampinony zblízka tesne po úprave.
  7. V hriankovači si ešte pred samotnou prípravou steakov urobíme 2 ks hrianok, ktoré budu slúžiť ako lôžko pod steaky.
  8. ... a ideme na to. Nakarájame si 2 rovnaké ks steakov, vysoké cca 2,5 cm.
  9. Nie je dôležité steak "natrieskať" korením, ale správne nasoliť (najlepšia je asi hrubozrnna soľ) a okoreniť hlavne jedným typom korenia (ja som použil korenie štyroch farieb, ak by som chcel robiť inú variantu, je veľmi chutné napr. jednu stranu potrieť jemnou vrstvou horcice).
  10. Rozohrejeme si panvicu s trochou oleja (nedávajte vela), aby sa steak máličko mohol "prilepiť" na spodok panvice. Pri tejto výške je rozhodujuce zvoliť správny čas, ktorý budeme steak piecť. Vložíme mäso na panvicu a ak chcete mat stupeň prepečenia taky ako ja (médium rare), tak ho pečieme na jednej strane 2 min., na druhej strane 2 min. a krásne vidíme na jeho boku, ako sa postupne prepeká.
  11. Po opečení z oboch strán steak ešte podusíme cca 2-3 min. na každej strane.
  12. Vyberieme a necháme ich odstáť, aby sa este rozvinuli chute a mäsko došlo vo vnútri.
  13. ... a nakoniec už len podávame a vychutnávame.