Foto: zuzuu10
Hovädzí močing - nožina - glejovka- kližka je možno menej známy, ale výborný druh mäsa. Obsahuje veľa kolagénu (takže nie tuk, ani blany), preto Zobraziť celý popisHovädzí močing - nožina - glejovka- kližka je možno menej známy, ale výborný druh mäsa. Obsahuje veľa kolagénu (takže nie tuk, ani blany), preto sa po úprave doslova rozplýva a urobí perfektnú omáčku. Hovädzie je fajn pripraviť deň vopred, rovnako ako guláš, aj toto jedlo je lepšie, keď postojí. Takže dávam ako tip na víkend :) Mimochodom, kolagén prospieva kĺbom a - pleti... takže sa nielen super napapáte, ešte aj urobíte niečo pre svoje zdravie a krásu ;)
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5 kg |
|
2 PL |
|
100 g |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
1/4 buľvy |
|
podľa potreby |
|
|
|
|
|
2 KL |
|
2 KL |
|
3 ks |
|
12 ks |
|
12 ks |
|
500 ml |
|
500 ml |
|
Postup
-
1
Cibuľu pokrájame nadrobno, mrkvu na kolieska, zeler na kocky (možno použiť aj stonkový).
-
2
Mäso odblaníme a nakrájame na väčšie kocky. Opäť momentka s našim kocúrom - otec vstal asi na 20 sekúnd, aby si nabrúsil nôž. Zatiaľ mazlík pribehol skontrolovať, čo sa to tu chystá... :)
-
3
Kocky mäsa osolíme a okoreníme. Do misy nasypeme (na začiatok:) 2 PL hladkej múky a obalíme v nej mäso.
-
4
Slaninu nakrájame na malé kocky.
-
5
Pripravíme si koreniny...
-
6
...vývar aj ostatné suroviny - hnedý cukor a pivo.
-
7
K slaninke v hrnci pridáme masť, rozpálime a opražíme cibuľu do sklovita.
-
8
Na cibuľový základ hodíme mrkvu a zeler a 1-2 minútky restujeme.
-
9
Orestovanú zeleninu vyberieme a odložíme na chvíľu bokom. Masť a slanina zostáva v hrnci.
-
10
Teraz opečieme pomúčené kúsky mäsa tak, aby bolo pekne "zavreté".
-
11
K opečenému mäsu...
-
12
... dáme naspäť orestovanú zeleninu.
-
13
Pridáme korenie, cukor a horčicu.
-
14
Podlejeme pivom...
-
15
pridáme aj vývar, premiešame...
-
16
... a privedieme k varu. Potom stíšime plameň, prikryjeme a necháme pomaly dusiť, kým mäso zmäkne - naše naposledy "odolávalo" takmer 3 hodiny. Aj preto je fajn ho robiť s predstihom, keď máte naň čas. U hovädzieho je občas ťažko odhadnúť, kedy zmäkne, takto stačí v nedeľu urobiť prílohu a fajnovo odstáte mäsko zohriať :D Počas dusenia občas premiešame.
-
17
Podávame s tarhoňou, ryžou, chlebom či knedľou - čo vám chutí :) Keď trocha ostala, skúšala som dokonca s tortillou, a aj s ňou to bolo fajn :) K jedlu sa hodí aj šalát z nastrúhanej kapusty, mrkvy a zeleru, s jogurtom, horčicou a korením. A na pitie - ako inak - jedno orosené zo siedmeho schoda. A môže byť nedeľa. Dobrú chuť a krásny víkend prajem! :)
@rybarkuchar - dobrý nápad, a kus dobrého chleba k tomu, to musí byť mňamka...
@bojar - najlacnejšie jedlo to ozaj nie je... u nás ho bolo treba u mäsiara objednať, bežne ho nemáva, neminulo by sa... a stálo dákych 7€/kg. Ale raz za čas si treba dopriať :)
@nonna - skrátka jedlom ku kráse, kto len s nami vydrží ;) A už sa stalo, že masť akosi pošla, takže sa osmážalo na oleji - na výsledku to nepoznať.
@marcy - ďakujem, tiež som rada, keď sú postupy nafotené, ľahšie sa z toho človek vysomári :) A čím viac receptov si fotím, tým ma to viac baví ;)