Hovädzí močing na čiernom pive

zuzuu10 - fotkazuzuu10, 1. júna 2012
Hovädzí močing na čiernom pive
Foto: zuzuu10

Hovädzí močing - nožina - glejovka- kližka je možno menej známy, ale výborný druh mäsa. Obsahuje veľa kolagénu (takže nie tuk, ani blany), preto sa po úprave doslova rozplýva a urobí perfektnú omáčku. Hovädzie je fajn pripraviť deň vopred, rovnako ako guláš, aj toto jedlo je lepšie, keď postojí. Takže dávam ako tip na víkend :) Mimochodom, kolagén prospieva kĺbom a - pleti... takže sa nielen super napapáte, ešte aj urobíte niečo pre svoje zdravie a krásu ;)

60 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
2 PL
100 g
2 ks
2 ks
1/4 buľvy
 podľa potreby
2 KL
2 KL
3 ks
12 ks
12 ks
500 ml
500 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu pokrájame nadrobno, mrkvu na kolieska, zeler na kocky (možno použiť aj stonkový).

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 1
  2. 2

    Mäso odblaníme a nakrájame na väčšie kocky. Opäť momentka s našim kocúrom - otec vstal asi na 20 sekúnd, aby si nabrúsil nôž. Zatiaľ mazlík pribehol skontrolovať, čo sa to tu chystá... :)

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 2
  3. 3

    Kocky mäsa osolíme a okoreníme. Do misy nasypeme (na začiatok:) 2 PL hladkej múky a obalíme v nej mäso.

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 3
  4. 4

    Slaninu nakrájame na malé kocky.

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si koreniny...

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 5
  6. 6

    ...vývar aj ostatné suroviny - hnedý cukor a pivo.

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 6
  7. 7

    K slaninke v hrnci pridáme masť, rozpálime a opražíme cibuľu do sklovita.

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 7
  8. 8

    Na cibuľový základ hodíme mrkvu a zeler a 1-2 minútky restujeme.

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 8
  9. 9

    Orestovanú zeleninu vyberieme a odložíme na chvíľu bokom. Masť a slanina zostáva v hrnci.

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 9
  10. 10

    Teraz opečieme pomúčené kúsky mäsa tak, aby bolo pekne "zavreté".

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 10
  11. 11

    K opečenému mäsu...

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 11
  12. 12

    ... dáme naspäť orestovanú zeleninu.

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 12
  13. 13

    Pridáme korenie, cukor a horčicu.

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 13
  14. 14

    Podlejeme pivom...

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 14
  15. 15

    pridáme aj vývar, premiešame...

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 15
  16. 16

    ... a privedieme k varu. Potom stíšime plameň, prikryjeme a necháme pomaly dusiť, kým mäso zmäkne - naše naposledy "odolávalo" takmer 3 hodiny. Aj preto je fajn ho robiť s predstihom, keď máte naň čas. U hovädzieho je občas ťažko odhadnúť, kedy zmäkne, takto stačí v nedeľu urobiť prílohu a fajnovo odstáte mäsko zohriať :D Počas dusenia občas premiešame.

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 16
  17. 17

    Podávame s tarhoňou, ryžou, chlebom či knedľou - čo vám chutí :) Keď trocha ostala, skúšala som dokonca s tortillou, a aj s ňou to bolo fajn :) K jedlu sa hodí aj šalát z nastrúhanej kapusty, mrkvy a zeleru, s jogurtom, horčicou a korením. A na pitie - ako inak - jedno orosené zo siedmeho schoda. A môže byť nedeľa. Dobrú chuť a krásny víkend prajem! :)

    Hovädzí močing na čiernom pive - obrázok 17
Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Obed, Večera, Dusené, Varené

Diskusia k receptu

afataga
no veru vyzera to dobre, tiez robievam jeden rcp s ciernym pivom ale taky pekelny :-) to pivo da taku svojsku chut
rybarkuchar
Nemá chybu. Robím ho rovnako s jedným doplnkom: nechám si vedľa uvariť v slanej vode fazuľu a potom ju len primiešam k mäsu.
bojar
vyberiem úspory a kúpim močing (v Čechách už stojí okolo 150 kč), nekúpim kradouskove dlhopisy a poriadne sa najeme
nonna
Veru, vďaka kolagénu a aj elastínu spevňuje pokožku, vlasy, nechty, pomáha zachovávať pružnosť. Okrem teda tých kĺbov. Recepis beriem pre mojich maminu a ocina, nech z toho móčingu neni furt len guláš. Ja by som však vymenila masť za rastlinný olej.
medulienka122
ej, cica, ale by si si dala,... aj ja , naozaj sa rozplýva na jazyku, a nie je ako iná hovädzina, čím dlhšie žujete, tým väčšia žuvačka, močing je fajn
irenaw
mňam, toto mám veľmi rada, robím takmer rovnako, iba zeler stopkatý a namiesto horčice véééľa čili papričiek :-)
marcy
zbožňujeme toto mäsko s koreňovou zeleninou,pivko zabodovalo.....zvyknem viacej vyredukovať šťavičku,krásna fotodokumentácia pre začiatočníčky :o)
zuzuu10
@atafaga , irenaw - tak pekelná varianta... a chilli... hmm, ďakujem za tip, skúsim nabudúce :)
@rybarkuchar - dobrý nápad, a kus dobrého chleba k tomu, to musí byť mňamka...
@bojar - najlacnejšie jedlo to ozaj nie je... u nás ho bolo treba u mäsiara objednať, bežne ho nemáva, neminulo by sa... a stálo dákych 7€/kg. Ale raz za čas si treba dopriať :)
@nonna - skrátka jedlom ku kráse, kto len s nami vydrží ;) A už sa stalo, že masť akosi pošla, takže sa osmážalo na oleji - na výsledku to nepoznať.
@marcy - ďakujem, tiež som rada, keď sú postupy nafotené, ľahšie sa z toho človek vysomári :) A čím viac receptov si fotím, tým ma to viac baví ;)