Hovädzí močing na čiernom pive
Autor receptu: zuzuu10
Hovädzí močing - nožina - glejovka- kližka je možno menej známy, ale výborný druh mäsa. Obsahuje veľa kolagénu (takže nie tuk, ani blany), preto sa po úprave doslova rozplýva a urobí perfektnú omáčku. Hovädzie je fajn pripraviť deň vopred, rovnako ako guláš, aj toto jedlo je lepšie, keď postojí. Takže dávam ako tip na víkend :)
Mimochodom, kolagén prospieva kĺbom a - pleti... takže sa nielen super napapáte, ešte aj urobíte niečo pre svoje zdravie a krásu ;)
60 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľu pokrájame nadrobno, mrkvu na kolieska, zeler na kocky (možno použiť aj stonkový).
- Mäso odblaníme a nakrájame na väčšie kocky. Opäť momentka s našim kocúrom - otec vstal asi na 20 sekúnd, aby si nabrúsil nôž. Zatiaľ mazlík pribehol skontrolovať, čo sa to tu chystá... :)
- Kocky mäsa osolíme a okoreníme. Do misy nasypeme (na začiatok:) 2 PL hladkej múky a obalíme v nej mäso.
- Slaninu nakrájame na malé kocky.
- Pripravíme si koreniny...
- ...vývar aj ostatné suroviny - hnedý cukor a pivo.
- K slaninke v hrnci pridáme masť, rozpálime a opražíme cibuľu do sklovita.
- Na cibuľový základ hodíme mrkvu a zeler a 1-2 minútky restujeme.
- Orestovanú zeleninu vyberieme a odložíme na chvíľu bokom. Masť a slanina zostáva v hrnci.
- Teraz opečieme pomúčené kúsky mäsa tak, aby bolo pekne "zavreté".
- K opečenému mäsu...
- ... dáme naspäť orestovanú zeleninu.
- Pridáme korenie, cukor a horčicu.
- Podlejeme pivom...
- pridáme aj vývar, premiešame...
- ... a privedieme k varu. Potom stíšime plameň, prikryjeme a necháme pomaly dusiť, kým mäso zmäkne - naše naposledy "odolávalo" takmer 3 hodiny. Aj preto je fajn ho robiť s predstihom, keď máte naň čas. U hovädzieho je občas ťažko odhadnúť, kedy zmäkne, takto stačí v nedeľu urobiť prílohu a fajnovo odstáte mäsko zohriať :D
Počas dusenia občas premiešame.
- Podávame s tarhoňou, ryžou, chlebom či knedľou - čo vám chutí :) Keď trocha ostala, skúšala som dokonca s tortillou, a aj s ňou to bolo fajn :)
K jedlu sa hodí aj šalát z nastrúhanej kapusty, mrkvy a zeleru, s jogurtom, horčicou a korením. A na pitie - ako inak - jedno orosené zo siedmeho schoda.
A môže byť nedeľa.
Dobrú chuť a krásny víkend prajem! :)