Hovädzí močing na čiernom pive

Autor receptu: zuzuu10

Hovädzí močing - nožina - glejovka- kližka je možno menej známy, ale výborný druh mäsa. Obsahuje veľa kolagénu (takže nie tuk, ani blany), preto sa po úprave doslova rozplýva a urobí perfektnú omáčku. Hovädzie je fajn pripraviť deň vopred, rovnako ako guláš, aj toto jedlo je lepšie, keď postojí. Takže dávam ako tip na víkend :) Mimochodom, kolagén prospieva kĺbom a - pleti... takže sa nielen super napapáte, ešte aj urobíte niečo pre svoje zdravie a krásu ;)

60 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cibuľu pokrájame nadrobno, mrkvu na kolieska, zeler na kocky (možno použiť aj stonkový).
  2. Mäso odblaníme a nakrájame na väčšie kocky. Opäť momentka s našim kocúrom - otec vstal asi na 20 sekúnd, aby si nabrúsil nôž. Zatiaľ mazlík pribehol skontrolovať, čo sa to tu chystá... :)
  3. Kocky mäsa osolíme a okoreníme. Do misy nasypeme (na začiatok:) 2 PL hladkej múky a obalíme v nej mäso.
  4. Slaninu nakrájame na malé kocky.
  5. Pripravíme si koreniny...
  6. ...vývar aj ostatné suroviny - hnedý cukor a pivo.
  7. K slaninke v hrnci pridáme masť, rozpálime a opražíme cibuľu do sklovita.
  8. Na cibuľový základ hodíme mrkvu a zeler a 1-2 minútky restujeme.
  9. Orestovanú zeleninu vyberieme a odložíme na chvíľu bokom. Masť a slanina zostáva v hrnci.
  10. Teraz opečieme pomúčené kúsky mäsa tak, aby bolo pekne "zavreté".
  11. K opečenému mäsu...
  12. ... dáme naspäť orestovanú zeleninu.
  13. Pridáme korenie, cukor a horčicu.
  14. Podlejeme pivom...
  15. pridáme aj vývar, premiešame...
  16. ... a privedieme k varu. Potom stíšime plameň, prikryjeme a necháme pomaly dusiť, kým mäso zmäkne - naše naposledy "odolávalo" takmer 3 hodiny. Aj preto je fajn ho robiť s predstihom, keď máte naň čas. U hovädzieho je občas ťažko odhadnúť, kedy zmäkne, takto stačí v nedeľu urobiť prílohu a fajnovo odstáte mäsko zohriať :D Počas dusenia občas premiešame.
  17. Podávame s tarhoňou, ryžou, chlebom či knedľou - čo vám chutí :) Keď trocha ostala, skúšala som dokonca s tortillou, a aj s ňou to bolo fajn :) K jedlu sa hodí aj šalát z nastrúhanej kapusty, mrkvy a zeleru, s jogurtom, horčicou a korením. A na pitie - ako inak - jedno orosené zo siedmeho schoda. A môže byť nedeľa. Dobrú chuť a krásny víkend prajem! :)