Hovädzí hamburger s domácou žemľou
šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre–Piesku, 3. septembra 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
Suroviny
700 g |
|
300 g |
|
300 g |
|
50 ml |
|
|
|
|
|
5 plátkov |
|
200 g |
|
50 g |
|
1 PL |
|
|
|
1-2 ks |
|
Domáce žemle: | |
500 g |
|
20 g |
|
250 ml |
|
50 g |
|
50 g |
|
1 KL |
|
1 ČL |
|
(na potretie) |
|
Postup
-
1
Domáce žemle: Do múky zmiešanej so soľou pridáme kvások z mlieka, droždia a cukru. Premiešame, pridáme rozpustené maslo a kyslú smotanu. Vypracujeme cesto, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste 40 minút.
- 2
Z vykysnutého cesta vypracujeme žemle, prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Poukladáme ich na plech, potrieme žĺtkom a pečieme na 220 stupňoch približne 15 minút. Hotové žemle prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
- 3
Cibuľu nakrájame na drobné kocky, dáme na panvicu s olejom, jemne posolíme a opečieme do zlatohneda. Olej zlejeme, odstavíme nabok a necháme vychladnúť.
- 4
Mäso s tukom a vychladnutou cibuľou zomelieme na mlynčeku, pridáme soľ, korenie podľa chuti a 100 ml perlivej minerálky alebo sódy. Všetko poriadne premiešame a odložíme na 30 minút do chladničky. Potom z mäsovej zmesi urobíme 5 guľôčok. Prehadzujeme ich v rukách, aby sa zmes spojila, a potom vyformujeme placky asi 2 cm vysoké. Odložíme do chladničky.
- 5
Medzitým nakrájame kyslé uhorky, paradajky a šalát na tenké plátky. Majonézu, kečup a worcesterskú omáčku zmiešame v miske. Získame tak dip na potretie žemlí.
- 6
Mäsové placky opečieme na panvici z oboch strán. Keď placku otočíme, navrch dáme syr čedar, aby sa pekne pomaly roztápal, kým sa mäso dorobí.
- 7
Vychladnutú žemľu rozkrojíme, reznou stranou položíme na panvicu a opečieme asi 1 minútu. Rezné strany potrieme dipom. Na spodnú časť žemle dáme nakrájaný šalát, koliesko paradajky, opečenú mäsovú placku so syrom, kolieska červenej cibule a plátky kyslej uhorky. Prikryjeme hornou časťou žemle.
Tiež hovädzí hamburger:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
eurozpravy.cz/magazin/245694-jak-spravne-jist-hamburg...
Evi, všechno se dá "rozmontovat". Pochybuji, že by se hamburger podával na párty s anglickou královnou. Tam by taková technika působila nepřístojně, ale všude jinde je to buřt. Teda hamburger.