Hovädzí hamburger
Hovädzí hamburger

Hovädzí hamburger s domácou žemľou

Peter Holec
šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre–Piesku, 3. septembra 2021
Hovädzí hamburger s domácou žemľou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
5
porcií

Suroviny

700 g
300 g
300 g
50 ml
5 plátkov
200 g
50 g
1 PL
1-2 ks
Domáce žemle:
500 g
20 g
250 ml
50 g
50 g
1 KL
1 ČL
 (na potretie)




Postup

  1. 1

    Domáce žemle: Do múky zmiešanej so soľou pridáme kvások z mlieka, droždia a cukru. Premiešame, pridáme rozpustené maslo a kyslú smotanu. Vypracujeme cesto, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste 40 minút.

  2. 2

    Z vykysnutého cesta vypracujeme žemle, prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Poukladáme ich na plech, potrieme žĺtkom a pečieme na 220 stupňoch približne 15 minút. Hotové žemle prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Cibuľu nakrájame na drobné kocky, dáme na panvicu s olejom, jemne posolíme a opečieme do zlatohneda. Olej zlejeme, odstavíme nabok a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Mäso s tukom a vychladnutou cibuľou zomelieme na mlynčeku, pridáme soľ, korenie podľa chuti a 100 ml perlivej minerálky alebo sódy. Všetko poriadne premiešame a odložíme na 30 minút do chladničky. Potom z mäsovej zmesi urobíme 5 guľôčok. Prehadzujeme ich v rukách, aby sa zmes spojila, a potom vyformujeme placky asi 2 cm vysoké. Odložíme do chladničky.

  5. 5

    Medzitým nakrájame kyslé uhorky, paradajky a šalát na tenké plátky. Majonézu, kečup a worcesterskú omáčku zmiešame v miske. Získame tak dip na potretie žemlí.

  6. 6

    Mäsové placky opečieme na panvici z oboch strán. Keď placku otočíme, navrch dáme syr čedar, aby sa pekne pomaly roztápal, kým sa mäso dorobí.

  7. 7

    Vychladnutú žemľu rozkrojíme, reznou stranou položíme na panvicu a opečieme asi 1 minútu. Rezné strany potrieme dipom. Na spodnú časť žemle dáme nakrájaný šalát, koliesko paradajky, opečenú mäsovú placku so syrom, kolieska červenej cibule a plátky kyslej uhorky. Prikryjeme hornou časťou žemle.

Diskusia k receptu

evanaaa
@nadia56 , tak to veľká sláva nie je, lebo ak sa tá žemľa zmačkne, tie tekuté časti aj tak vytečú, možno menej, ale aj tak....a prečo to potom nerobia naopak? Ja, keď si rozkrojím žemľu, tak si vždy nechávam hrubší spodok. Lenže nie to som mala na mysli mojou otázkou, ale to, ako sa do tej vysokej žemli zahryznúť....no jasné, treba ju čo najviac stlačiť, ale aj tak by som neotvorila ústa tak doširoka, aby sa mi to podarilo. No, to sú mi starosti (si hockto pomyslí).....Ale keď sa to tak vezme, ja si hamburgery nekupujem, ozaj len málokedy, možno 1x za dva roky......ak už.
haji
@evanaaa (4.9.2021 21:03)
Evi, všechno se dá "rozmontovat". Pochybuji, že by se hamburger podával na párty s anglickou královnou. Tam by taková technika působila nepřístojně, ale všude jinde je to buřt. Teda hamburger.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia