Hovädzí hamburger

Hovädzí hamburger s domácou žemľou

Autor receptu: redakcia

5
porcií

Suroviny

Postup

  1. Domáce žemle: Do múky zmiešanej so soľou pridáme kvások z mlieka, droždia a cukru. Premiešame, pridáme rozpustené maslo a kyslú smotanu. Vypracujeme cesto, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste 40 minút.
  2. Z vykysnutého cesta vypracujeme žemle, prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Poukladáme ich na plech, potrieme žĺtkom a pečieme na 220 stupňoch približne 15 minút. Hotové žemle prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
  3. Cibuľu nakrájame na drobné kocky, dáme na panvicu s olejom, jemne posolíme a opečieme do zlatohneda. Olej zlejeme, odstavíme nabok a necháme vychladnúť.
  4. Mäso s tukom a vychladnutou cibuľou zomelieme na mlynčeku, pridáme soľ, korenie podľa chuti a 100 ml perlivej minerálky alebo sódy. Všetko poriadne premiešame a odložíme na 30 minút do chladničky. Potom z mäsovej zmesi urobíme 5 guľôčok. Prehadzujeme ich v rukách, aby sa zmes spojila, a potom vyformujeme placky asi 2 cm vysoké. Odložíme do chladničky.
  5. Medzitým nakrájame kyslé uhorky, paradajky a šalát na tenké plátky. Majonézu, kečup a worcesterskú omáčku zmiešame v miske. Získame tak dip na potretie žemlí.
  6. Mäsové placky opečieme na panvici z oboch strán. Keď placku otočíme, navrch dáme syr čedar, aby sa pekne pomaly roztápal, kým sa mäso dorobí.
  7. Vychladnutú žemľu rozkrojíme, reznou stranou položíme na panvicu a opečieme asi 1 minútu. Rezné strany potrieme dipom. Na spodnú časť žemle dáme nakrájaný šalát, koliesko paradajky, opečenú mäsovú placku so syrom, kolieska červenej cibule a plátky kyslej uhorky. Prikryjeme hornou časťou žemle.