Hovädzí guláš

3ajuska3 - bez fotky3ajuska3, 13. marca 2015
Hovädzí guláš
Foto: 3ajuska3

Skvelý guláš vhodný na akúkoľek príležitosť...Dúfam, že tento recept výskúšate a že vám bude chutiť. Želám všetkým dobrú chuť....

6-8
porcií
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 l horúca
1 kg
3 ks
5  strúčikov
2 ks zelená
1 ks väčšia
6 ks
1 ks čerstvá
1/2 ČL ľubovoľný
2 PL na zahustenie
2 PL
Koreniny:
10 bobúľ
10 bobúľ
6 lístkov
4 ČL
2 ČL
2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji do sklovita. Pridáme nasekaný cesnak a na väčšie kocky nakrájané mäso. Zalejeme vodou 0,5 litra. V miske si rozmiešame s trochou vody mletú papriku a pridáme do hrnca. Všetky pripravené koreniny vložíme do malého sitka aby sa nám na konci lepšie vyberali a tiež vložíme do hrnca. Dochutíme oreganom, majoránkou,vegetou a soľou.

  2. 2

    Ďalej pridáme papriky a rajčinu rozrezané na poli, horčicu a za pol malej lyžičky lekváru. Zalejeme 1 litrom vody. Kto má rád pikatný guláš môže pridať chilli papričku. Varíme približne hodinku a pol, kým nám mäsko nezmäkne. Keď je mäso mäkké, pridáme zemiaky pokrájané na kocky a povaríme približne 30 minút pokým nezmäknú.

  3. 3

    Nakoniec keď máme všetko dovarené a dochutené podľa potreby zmiešame si múku s trochou vody a precedíme cez sitko do gulášu aby nám trochu zhustol. Povaríme dve minúty a guláš máme hotový.

Diskusia k receptu

36025_1364052649 - profilový obrázok
ivo
ivo
Namiesto múky použi na zahustenie zemiak. Ináč zaujímavý recept.
stanojezik
Múka v guľáši nemá čo robiť. Keď dávaš dusiť mäso daj tam aj 3 - 4 celé zemiaky a buď sa rozvaria, alebo ich na konci v žufani vidličkou roztlačíš. Guľáš sa nedá pokaziť !
1x elef
pusta1
toto nie je hovädzí guláš, na guláš veľmi riedke, mäsa dosť, cibule málo, toto je polievka a do gulášu múka nepatrí, nezahusťuje sa múkou nikdy,
guláš zahustí cibuľa, mletá červená paprika sa pri guláši nedáva do vody, vo vode sa úplne nerozpustí, jedlo neochutí, paprika sa orestuje v tuku, na svoje rozpustenie zásadne potrebuje tuk a aj kvôli ochuteniu a správnej farbe , majoránka sa pridáva až nakonic, aby nezhorkla, nie na začiatku, hovädzie mäso sa dusí v priemere asi 90 minút pomalým dusením pod pokrievkou na veľmi miernom ohni za občasného premiešania, voda sa nepridáva všetka na začiatku a už vôbec nie studená, ale vždy sa podleje len malým množstvom horúcej vody v priebehu dusenia, výsledná šťava má byť hustá, rôsolovitá z gleja, ktorý sa uvoľní z mäska pomalým dusením a z cibule, ktorá sa dlhým dusením rozpadne, šťavy má byť len málo. netreba zahusťovať ničím.
recept nespĺňa ani základné atribúty gulášu, je to polievka a odporúčam aj na polievku premenovať.
sorrry.
tassiedevil
o tom, čo je to guláš v madarskej gastronomii sa tu už polemizovalo hodne a nič sa nevyriešilo...guláš vždy bol a vždy bude v madarskej kuchyni "POLIEVKA" a nie perkelt....sorry....

hubata
Mňa prekvapil ten lekvár, to kvôli akej chuti si dala lekvár? Slivkovej, malinovej, jahodovej.....
pusta1
Milý@tassiadevil , podľa kuchárskej knihy pána Gundela ide o kotlíkový guláš - presnejšie polievku, podľa neho je guláš to, čo som popísala, nie perkelt. guláš má mať málo hustej šťavy, perkelt síce viac šťavy, ale nie veľa a tokáň má mať zase šťavu niečo medzi gulášom a perkeltom.
podľa Gundela je toto gulášová polievka, nie guláš.
tassiedevil
Mila@pusta , prečítaj si prosím pozorne výňatok zo starej madarskej kuchárskej knihy, ktorý som priložil....:)
pusta1
Milý@tassiedevil , ja som ten výňatok veľmi pozorne čítala, len som chcela uviesť, že názory v kuchárskych knihách sa veľmi líšia, i ked sú obe, Gundelova i tvoja veľmi staré.
keby sme sa pozreli do kuchárskych učebníc, potom je to zase tak, ako som napísala, to už je na každom, k čomu sa prikloní on sám.
ber to tak, že ja verím Gundelovi, a ber to ako môj názor. nič viac.
bože uchovaj, žiaden spor.
pusta1
Milý@tassiedevil , len raz som pridala k tokáňu viac vody, lebo som chcela viac šťavy a bola som tu na Vareche nemilosrdne skritizovaná, že to nie je žiaden tokáň, ale perkelt, a právom, mali pravdu.
izabella929
@3ajuska3 , nebudem komentovať tvoj guláš..ale nesúhlasím s tým, že sa kritizuje pridanie lekváru do guľášu..ja ho pridávam vždy a nie kávovú lyžičku, ale jednu plnú lyžicu ,najlepší je slivkový, alebo čučoriedkový a spolu s červeným vínom tvoria elegantnú chuť v tomto jedle...)
1x viera1
motyka
Doposiaľ som lekvár nepridávala, ale keď ho pridáva @izabella929 , tak pri najbližšom varení guľášu určite vyskúšam. V tom bude asi ten figeľ, že sú maďarské guľáše inej chuti, ako tie moje. Ďakujem.
2010
Su urcite postupy o ktorych sa nediskutuje, ja napriklad pridavam do gulasu ale aj do kapustnice lyzicu sladkej thajskej chili omacky co je skor chilli lekvar. Jasne ze to nenapisem do receptu a naco by som to vysvetloval? Pre toho kdo vari casto vie ze trochu cukru do omacky spravi zazraky.
mariamka
nebude to v lekvari /aj ked asi nic nepokazi/, ale v cibuli, treba ju uprazit dohneda
klukodvody
V žádném případě nebudu zasahovat do diskuze o guláši ,protože u nás se vaří úplně jinak a ani si netroufnu sem ty recepty dávat ,ale
staří kuchaři si dělali strouhanku z tvrdého černého chleba a tím zahušťovali tmavé omáčky a světlé opraženou strouhankou na másle .ale obě strouhanky musely být přesáté - jemné .Prosím je to jen informace a není to diskuze ke gulášům.
boxik
Všetky tieto žabomyšie vojny sú nezmyslom , pretože toto jedlo je kotlíkový guláš aj keď nie celkom vydarený pretože múka a najmä lekvár a horčica do neho rozhodne nepatria.Všetkým čo nechcú chápať že guláš je nielen to čo oni poznajú odporúčam knihu „Guláše a ich príbuzní 1 + 180“ receptov autora Alexandra Žurmana vydaná v roku 1996 , budú sa veľmi diviť čo sa do tejto kategórie počíta a možno zmenia svoj jednostranný pohľad na to čo je a čo nie je guláš.
gman
nestotoznujem sa s nazorom pomoct gulasu mukou... ale kazdy ma svoj recept a ze tento je iny ako ten moj, neznamena, ze tu o tom musim napisat dizertacnu pracu.. pekny vecer :) a urcite by som sa nenechal znechutit a uz vobec nie odradit touto kvetnatou diskusiou...
3ajuska3
Kazdy ma svoj "oblubeny" recept a komu sa prave tento nepozdava tak nech ho nerobi ;)
ewag
Súhlasím s @boxik. Nie sme na stránke profesionálnych kuchárov, ale amatérov a preto každý si môže uverejniť recept na hovädzí guláš aký chce . A na nás je, či si ho uvaríme podľa neho alebo nie. Prípadne odporučiť autorovi ako ho vylepšiť, napr. dať namiesto múky zemiak ...
klukodvody
Přidávám se a souhlasím s tím ,že dáme recept a kdo chce si ho uvaří a nebo upraví podle svého .Je tu spousta krásné inspirace a hlavně jak říkám třeba u nás na Moravě a v Čechách se dělá úplně jinak a navíc jich najdete alespoň 30 různých druhů a ani bych nechtěl o nich diskutovat protože jsou no prostě jiné.
zinnajdha

tiež si myslím, že je to polievka - gulyásleves, ale to nevadí, aj jedno aj druhé je určite chutné.