Foto: 3ajuska3
Skvelý guláš vhodný na akúkoľek príležitosť...Dúfam, že tento recept výskúšate a že vám bude chutiť. Želám všetkým dobrú chuť....
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5 l horúca |
|
1 kg |
|
3 ks |
|
5 strúčikov |
|
2 ks zelená |
|
1 ks väčšia |
|
6 ks |
|
1 ks čerstvá |
|
1/2 ČL ľubovoľný |
|
2 PL na zahustenie |
|
2 PL |
|
Koreniny: | |
10 bobúľ |
|
10 bobúľ |
|
6 lístkov |
|
4 ČL |
|
2 ČL |
|
2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
Postup
-
1
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji do sklovita. Pridáme nasekaný cesnak a na väčšie kocky nakrájané mäso. Zalejeme vodou 0,5 litra. V miske si rozmiešame s trochou vody mletú papriku a pridáme do hrnca. Všetky pripravené koreniny vložíme do malého sitka aby sa nám na konci lepšie vyberali a tiež vložíme do hrnca. Dochutíme oreganom, majoránkou,vegetou a soľou.
- 2
Ďalej pridáme papriky a rajčinu rozrezané na poli, horčicu a za pol malej lyžičky lekváru. Zalejeme 1 litrom vody. Kto má rád pikatný guláš môže pridať chilli papričku. Varíme približne hodinku a pol, kým nám mäsko nezmäkne. Keď je mäso mäkké, pridáme zemiaky pokrájané na kocky a povaríme približne 30 minút pokým nezmäknú.
- 3
Nakoniec keď máme všetko dovarené a dochutené podľa potreby zmiešame si múku s trochou vody a precedíme cez sitko do gulášu aby nám trochu zhustol. Povaríme dve minúty a guláš máme hotový.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
guláš zahustí cibuľa, mletá červená paprika sa pri guláši nedáva do vody, vo vode sa úplne nerozpustí, jedlo neochutí, paprika sa orestuje v tuku, na svoje rozpustenie zásadne potrebuje tuk a aj kvôli ochuteniu a správnej farbe , majoránka sa pridáva až nakonic, aby nezhorkla, nie na začiatku, hovädzie mäso sa dusí v priemere asi 90 minút pomalým dusením pod pokrievkou na veľmi miernom ohni za občasného premiešania, voda sa nepridáva všetka na začiatku a už vôbec nie studená, ale vždy sa podleje len malým množstvom horúcej vody v priebehu dusenia, výsledná šťava má byť hustá, rôsolovitá z gleja, ktorý sa uvoľní z mäska pomalým dusením a z cibule, ktorá sa dlhým dusením rozpadne, šťavy má byť len málo. netreba zahusťovať ničím.
recept nespĺňa ani základné atribúty gulášu, je to polievka a odporúčam aj na polievku premenovať.
sorrry.
podľa Gundela je toto gulášová polievka, nie guláš.
keby sme sa pozreli do kuchárskych učebníc, potom je to zase tak, ako som napísala, to už je na každom, k čomu sa prikloní on sám.
ber to tak, že ja verím Gundelovi, a ber to ako môj názor. nič viac.
bože uchovaj, žiaden spor.
varecha.pravda.sk/recepty/madarsky-gulas-fotorecept/29330...
staří kuchaři si dělali strouhanku z tvrdého černého chleba a tím zahušťovali tmavé omáčky a světlé opraženou strouhankou na másle .ale obě strouhanky musely být přesáté - jemné .Prosím je to jen informace a není to diskuze ke gulášům.
tiež si myslím, že je to polievka - gulyásleves, ale to nevadí, aj jedno aj druhé je určite chutné.