Hovädzí guláš
Hovädzí guláš

Hospodský guláš fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 3. januára 2019
Hospodský guláš (fotorecept)
Foto: kimlo

Názov hospodský pochádza z originál receptu na jednom českom webe. Keďže sa slovenských krčiem táto ich špecialita veľmi netýka, rozhodol som sa ponechať pôvodný názov. Tento guláš som zaradil do mojich obľúbených a osvedčených receptov, nesklamal ma svojou chuťou, výzorom, ani spracovaním.

4-5
porcie
30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
3 PL
2 ks väčšia
2 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1-2 KL
podľa potreby (alebo vývar)
2 strúčiky
podľa chuti
podľa potreby (svetlé 10 °)
1 krajec (starší)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na masti speníme a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme pomaly a až do zhnednutia. Ak sa prichytáva, podlejeme troškou vody, ktorú necháme vypariť. Cibuľa musí byť hnedá.

    Hospodský guláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme na kocky nakrájané mäso a opäť dobre orestujeme. Okoreníme mletým korením a mletou rascou a pokračujeme v restovaní.

    Hospodský guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa začne guláš prichytávať, zľahka podlejeme pivom. Restujeme a dbáme na to, aby sa guláš neprichytával o dno. Pridáme paradajkový pretlak a zarestujeme do mäsa.

    Hospodský guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odstavíme z plameňa, pridáme mletú papriku, krátko premiešame a hneď podlejeme vodou alebo vývarom. Na panvici si na masti opečieme na malé kocky nakrájaný chlieb...

    Hospodský guláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... ktorý následne pridáme do gulášu.

    Hospodský guláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom pridáme prelisovaný cesnak, zamiešame, a na miernom ohni pomaly varíme do zmäknutia mäsa. Ja som varil 3 hodiny. Dávame pozor, aby sa guláš neprichytával na dno, podlievame mierne vývarom a zvyškom piva. Ostrou varechou občas opatrne premiešame.

    Hospodský guláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na záver guláš osolíme a pridáme majoránku.

    Hospodský guláš (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

50 komentárov k receptu
@Kavicka11 (3.1.2019 10:56)
Piva se nedává moc, jen trochu. Vyvaří se, zůstane podtext, chuť. Jen musíš počítat s tím, že guláš s pivem se musí rychleji spotřebovat. I v lednici má po pár dnech tendenci zkysnout. Ale to se mi často nestává, mizne sám.
Tak to jo, to mám moc ráda! Takový správný guláš pro pořádný chlapy taky dělám, podlitý pivečkem a zahuštěný chlebem, to mají doma vždy radost !
@Miropk Mám to léty odsledované. Pivo v guláši, byť vyvařené, způsobí rychlejší zkvašení pokrmu.
@Afataga Psala jsem o pivu. Ale i použití chleba do pokrmu urychluje kvašení.
@All Každý pokrm časem zkvasí, o tom žádná. S pivem, chlebem i bez nich.Nejbezpečněji se guláš uskladní v bříšku.
K receptu hore - guláš z 500 g masa zmizí bez úhony, o tom nepochybuji.
Jéééj, da, tak na tento guľášik sme hodili do jednej hospôdky v Prahe. Pripomenul si mi študentské časy. Bol výborný, určite ako ten Tvoj. Tak tento recept určite vyskúšam. Vďaka.
Tak, recept na tento guláš som si uložila, len u nás sa varí na tri dni, aspoň z kila mäsa najmenej, potrebujem však záruku, že mi neskysne za ten čas, ak ho nezjeme za deň. Ale neviem, či bude dobrý aj bez piva, dá sa?
@Evanaaa (3.1.2019 18:47)
Určite neskysne, po uvarení som ho nechal vychladnúť na balkóne prikrytý, potom v chladničke, napriek tomu že sa hneď zjedol, v chladničke by vydržal viac dní.
pekný recept, určite chutný guľášik
len by som možno chcel varovať niekoho pred tým, keby chcel dať čo najkvalitnejšie pivo, pozor niektoré pivá sú zásadité a mohlo by sa stať, že zhorkne, preto by som určite nedával Plzeňský Prazdroj ani Šariš 12°, lebo obe sú zásadité, nechcel som mudrovať...
@Evanaaa (3.1.2019 18:47)

Neboj, pivo v ziadnom pripade skysnutie nesposobi, nema to ziadne logicke opodstatnenie, a hlavne, ako kazdy gulas, na druhy den je este lepsi a do tretieho nezostane, neboj sa toho, nebudes lutovat
Matička to skackavá, tam je moje novoročné predsavzatie a zajtra bude v čudu. Už som kúpil mäso a zajtra varím. No ale nedaj si takúto dobrotu. Vieš človeka potešiť.
Krčmový guláš je ten najsamlepší na celom svete. Kedysi ho varili skoro v každej krčme a podľa mojich skúseností lepší ako v reštauráciách (česť výnimkám, napr. Pezinská vináreň v Trnave, kým tam varil nebohý Jožko Kotas ). Mňa naň otec - vodič z povolania- naučil ako decko, keď ma cez prázdniny brával so sebou na cesty. Presne vedel, kde po ceste nájdeme ten najlepší, kde si k nemu môžeme dať knedľu a kde bude lepší chrumkavý rožok.
Varím skoro rovnako ako ty, len chlieb na zahustenie som neopekala. Pridávala som tenké krajčeky zbavené kôrky. Ale to opekanie má svoj dôvod, zrejme prispeje k farbe.
@Komunista , tie krutóny tam nemajú chrumkať, preto sa varia. Ver @Kimlovi , čo recept, to skvost, ešte nesklamal.
Jáááááj, takáto dobrota na mňa vyskočila, rovno pred obedom, pivo, krajec kváskového chleba...........a pozerať sa, ako vonku sneží. A ja budem mať ružičkový kel, pfff, tak mi treba.
@Kimlo ak ty chlieb opekáš, tak to má svoj dôvod, od teba ma ešte žiaden recept nesklamal.
Ja dávam starší chlieb - striedku na zahustenie, a ak sa mi zdá gulášik mastný, pridám aj celú kôrku, ktorá popije masť, potom sa tá mastná kôrka vyberie. To mi zas poradil náš gulášový kuchár, čo varil pre celý podnik na všetkých akciách.
@kimlo asi Ťa sklamem, ale u nás guláš varíme a má názov pivovarský, pretože doň ide pivo, ktoré sa tu varí. Postup veľmi podobný, akurát ho robíme pikantnejší a miesto chlebíka zahusťujeme surovými rozmixovanými zemiakmi. Podávame s viedenskou knedľou, alebo podľa želania zákazníka s inou prílohou. Je veľmi obľúbený, skysnúť nestihne. Dobrá práca!
no ja mam taky krasny pocit, ze tento vikend robim gulas, uz som ho nerobila celu vecnost a s dobrym domacim knedlikom to bude naozaj lakocinka. bezne varim gulas s pivom alebo vinom, doda to gulasu prijemnu chut a krasnu vonu, s chlebikom som uprimne este neskusala, ale nevidim absolutne ziadnu zavadu :-)

Pridaj komentár k receptu: