Hospodský guláš fotorecept
Foto: kimlo
Názov hospodský pochádza z originál receptu na jednom českom webe. Keďže sa slovenských krčiem táto ich špecialita veľmi netýka, rozhodol som sa ponechať pôvodný Zobraziť celý popisNázov hospodský pochádza z originál receptu na jednom českom webe. Keďže sa slovenských krčiem táto ich špecialita veľmi netýka, rozhodol som sa ponechať pôvodný názov. Tento guláš som zaradil do mojich obľúbených a osvedčených receptov, nesklamal ma svojou chuťou, výzorom, ani spracovaním.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
3 PL |
|
2 ks väčšia |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1-2 KL |
|
podľa potreby (alebo vývar) |
|
2 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby (svetlé 10 °) |
|
1 krajec (starší) |
|
Postup
-
1
Na masti speníme a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme pomaly a až do zhnednutia. Ak sa prichytáva, podlejeme troškou vody, ktorú necháme vypariť. Cibuľa musí byť hnedá.
-
2
Pridáme na kocky nakrájané mäso a opäť dobre orestujeme. Okoreníme mletým korením a mletou rascou a pokračujeme v restovaní.
-
3
Keď sa začne guláš prichytávať, zľahka podlejeme pivom. Restujeme a dbáme na to, aby sa guláš neprichytával o dno. Pridáme paradajkový pretlak a zarestujeme do mäsa.
-
4
Odstavíme z plameňa, pridáme mletú papriku, krátko premiešame a hneď podlejeme vodou alebo vývarom. Na panvici si na masti opečieme na malé kocky nakrájaný chlieb...
-
5
... ktorý následne pridáme do gulášu.
-
6
Potom pridáme prelisovaný cesnak, zamiešame, a na miernom ohni pomaly varíme do zmäknutia mäsa. Ja som varil 3 hodiny. Dávame pozor, aby sa guláš neprichytával na dno, podlievame mierne vývarom a zvyškom piva. Ostrou varechou občas opatrne premiešame.
-
7
Na záver guláš osolíme a pridáme majoránku.
Piva se nedává moc, jen trochu. Vyvaří se, zůstane podtext, chuť. Jen musíš počítat s tím, že guláš s pivem se musí rychleji spotřebovat. I v lednici má po pár dnech tendenci zkysnout. Ale to se mi často nestává, mizne sám.
Prevarene a vyvarene pivo zkysnuti nezpusobi, po par dnech ale muze zkysnout jakykoli gulas nebo pokrm
To skynutie podla mna sposobi ten chlieb, ale moc neverim, ze bude mat na to prilezitost.
@Afataga Psala jsem o pivu. Ale i použití chleba do pokrmu urychluje kvašení.
@All Každý pokrm časem zkvasí, o tom žádná. S pivem, chlebem i bez nich.Nejbezpečněji se guláš uskladní v bříšku.
K receptu hore - guláš z 500 g masa zmizí bez úhony, o tom nepochybuji.
Ďakujem, tiež prajem všetko dobré a veľa zdravia :-)
Presne tak, len sa po ňom zaprášilo...
Tiež som ho vyskúšal ako inšpiráciu a nebanujem. Bola by škoda nepodeliť sa s takým dobrým a jednoduchým receptom.
Žiadne skysnutie nebolo, minul sa hneď :-)
Ja som použil asi 2dl, zvyšok som vypil pri varení. Nech sa darí..
To bola len prvotná ochutnávka :-P
Určite neskysne, po uvarení som ho nechal vychladnúť na balkóne prikrytý, potom v chladničke, napriek tomu že sa hneď zjedol, v chladničke by vydržal viac dní.
len by som možno chcel varovať niekoho pred tým, keby chcel dať čo najkvalitnejšie pivo, pozor niektoré pivá sú zásadité a mohlo by sa stať, že zhorkne, preto by som určite nedával Plzeňský Prazdroj ani Šariš 12°, lebo obe sú zásadité, nechcel som mudrovať...
Neboj, pivo v ziadnom pripade skysnutie nesposobi, nema to ziadne logicke opodstatnenie, a hlavne, ako kazdy gulas, na druhy den je este lepsi a do tretieho nezostane, neboj sa toho, nebudes lutovat
Ten guláš skysne skôr od toho chleba a nie z piva. Na zahusťovanie by som radšej použila nastrúhaný zemiak.
Varím skoro rovnako ako ty, len chlieb na zahustenie som neopekala. Pridávala som tenké krajčeky zbavené kôrky. Ale to opekanie má svoj dôvod, zrejme prispeje k farbe.
@Komunista , tie krutóny tam nemajú chrumkať, preto sa varia. Ver @Kimlovi , čo recept, to skvost, ešte nesklamal.
On má tendenciu kysnúť, pretože je tam ten chlebík, ale veď preto sa volá hospodský, lebo do chladničky už nezostane - lebo sa zje.
@Kimlo ak ty chlieb opekáš, tak to má svoj dôvod, od teba ma ešte žiaden recept nesklamal.
Ja dávam starší chlieb - striedku na zahustenie, a ak sa mi zdá gulášik mastný, pridám aj celú kôrku, ktorá popije masť, potom sa tá mastná kôrka vyberie. To mi zas poradil náš gulášový kuchár, čo varil pre celý podnik na všetkých akciách.
Som rád že chutil a ďakujem :-)
Vyskúšaj a neobanuješ. Budem rád ak potom napíšeš ako sa podaril. Pekný deň :-)
Gratulujem že sa podaril, tiež som ho už dlho nerobil, ďakujem za pripomenutie :-)
Teší ma že chutilo, pozdravujem všetkých 👍