Hovädzí guláš
Hospodský guláš (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Názov hospodský pochádza z originál receptu na jednom českom webe. Keďže sa slovenských krčiem táto ich špecialita veľmi netýka, rozhodol som sa ponechať pôvodný názov. Tento guláš som zaradil do mojich obľúbených a osvedčených receptov, nesklamal ma svojou chuťou, výzorom, ani spracovaním.
4-5 porcie |
30 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup
- Na masti speníme a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme pomaly a až do zhnednutia. Ak sa prichytáva, podlejeme troškou vody, ktorú necháme vypariť. Cibuľa musí byť hnedá.
- Pridáme na kocky nakrájané mäso a opäť dobre orestujeme. Okoreníme mletým korením a mletou rascou a pokračujeme v restovaní.
- Keď sa začne guláš prichytávať, zľahka podlejeme pivom. Restujeme a dbáme na to, aby sa guláš neprichytával o dno.
Pridáme paradajkový pretlak a zarestujeme do mäsa.
- Odstavíme z plameňa, pridáme mletú papriku, krátko premiešame a hneď podlejeme vodou alebo vývarom.
Na panvici si na masti opečieme na malé kocky nakrájaný chlieb...
- ... ktorý následne pridáme do gulášu.
- Potom pridáme prelisovaný cesnak, zamiešame, a na miernom ohni pomaly varíme do zmäknutia mäsa. Ja som varil 3 hodiny. Dávame pozor, aby sa guláš neprichytával na dno, podlievame mierne vývarom a zvyškom piva. Ostrou varechou občas opatrne premiešame.
- Na záver guláš osolíme a pridáme majoránku.