Hovädzí guláš

Hospodský guláš (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Názov hospodský pochádza z originál receptu na jednom českom webe. Keďže sa slovenských krčiem táto ich špecialita veľmi netýka, rozhodol som sa ponechať pôvodný názov. Tento guláš som zaradil do mojich obľúbených a osvedčených receptov, nesklamal ma svojou chuťou, výzorom, ani spracovaním.

4-5
porcie
30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na masti speníme a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme pomaly a až do zhnednutia. Ak sa prichytáva, podlejeme troškou vody, ktorú necháme vypariť. Cibuľa musí byť hnedá.
  2. Pridáme na kocky nakrájané mäso a opäť dobre orestujeme. Okoreníme mletým korením a mletou rascou a pokračujeme v restovaní.
  3. Keď sa začne guláš prichytávať, zľahka podlejeme pivom. Restujeme a dbáme na to, aby sa guláš neprichytával o dno. Pridáme paradajkový pretlak a zarestujeme do mäsa.
  4. Odstavíme z plameňa, pridáme mletú papriku, krátko premiešame a hneď podlejeme vodou alebo vývarom. Na panvici si na masti opečieme na malé kocky nakrájaný chlieb...
  5. ... ktorý následne pridáme do gulášu.
  6. Potom pridáme prelisovaný cesnak, zamiešame, a na miernom ohni pomaly varíme do zmäknutia mäsa. Ja som varil 3 hodiny. Dávame pozor, aby sa guláš neprichytával na dno, podlievame mierne vývarom a zvyškom piva. Ostrou varechou občas opatrne premiešame.
  7. Na záver guláš osolíme a pridáme majoránku.