Foto: medovnicek
Tento recept mám už dlhšie odložený, ale až túto nedeľu naň prišla rada. Objavila som ho na www.cakes.cz, bohužiaľ nemám odloženú autorku receptu. S Zobraziť celý popisTento recept mám už dlhšie odložený, ale až túto nedeľu naň prišla rada. Objavila som ho na www.cakes.cz, bohužiaľ nemám odloženú autorku receptu. S cestom som bola maximálne spokojná, tým že je mastnejšie, tak sa koláče dajú veľmi dobre tvarovať.
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
11 g |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
1/2 ks |
|
125 ml vlažné |
|
štipka |
|
|
|
Náplň: | |
6 ks ( v alobale á 250 g) |
|
200 ml |
|
1 ks |
|
/nemusia byť/ |
|
strúhaná |
|
štipka |
|
Posyp: | |
180 g |
|
Okrem toho: | |
rozpustené |
|
na posyp |
|
na potieranie |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a vlažné mlieko. Necháme vzísť kvások.
- 2
Po vy kysnutí kvásku pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Cesto je mastnejšie, ale také má byť. Necháme ho kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu.
- 3
Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Všetky tvarohy dáme do plátenka, alebo čistej utierky a dobre z nich vyžmýkame prebytočnú vodu. Pridáme cukor, vanilkový cukor, strúhanú citrónovú kôru a vajce. Dala som miesto jedného vajíčka dve žĺtka. Nakoniec pridáme hrozienka, ja som ich vynechala. Myslela som si, že plnky bude veľa, ale bolo jej tak akurát.
- 4
Po vy kysnutí cesto rozdelíme na tri časti.
- 5
Na plech dáme papier na pečenie a do stredu dáme cesto.
- 6
Cesto vyvaľkáme do kruhu. V pôvodnom recepte sa píše, že kruh by mal mať priemer 30 cm, mala som ich o čosi menšie. Ak vám môžem poradiť, tak ich vaľkajte na menší priemer aj vy, pretože cesto je potom veľmi tenulinké a pri krájaní po upečení sa s ním zle manipuluje.
- 7
Okraje - cca 2 cm - potrieme vajíčkom
- 8
Do stredu dáme jednu tretinu plnky, ktorú rovnomerne rozotrieme.
- 9
Vrch potrieme kyslou smotanou. Tento krok v pôvodnom recepte nebol. Potierala som ich smotanou pre hladší povrch.
- 10
Husto posypeme strúhanými rumovými perníčkami.
- 11
Teraz z guľatého tvaru urobíme štvorhranný. A to tak, že zo 4 strán kraje preložíme cez tvarohovú náplň. Okraje znovu potrieme vajíčkom.
- 12
Pečieme cca 12 minút na 225 C.
- 13
Po úplnom vychladnutí polievame rozpusteným maslom s troškou umu a ihneď hojne pocukrujeme.
- 14
Na záver môžem dodať len to, že sú to výborné koláče.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@afataga tie pravé Horácké sú zrejme s tými perníčkami, ale samozrejme si koláč môžeš prispôsobiť podľa seba:)
@gordonko viem si ich predstaviť aj s makovou plnkou, ja mám tiež mak rada, ale chcela som ich upiecť také aké by mali byť
@pn @tatranka @margaretka28 @sonulienka @sany11 @zuzkabluzka @frona @violetacamorova veľmi pekne vám všetkých ďakujem za pekné komentáre
druhý :)