Horácke koláče (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Tento recept mám už dlhšie odložený, ale až túto nedeľu naň prišla rada. Objavila som ho na www.cakes.cz, bohužiaľ nemám odloženú autorku receptu. S cestom som bola maximálne spokojná, tým že je mastnejšie, tak sa koláče dajú veľmi dobre tvarovať.

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a vlažné mlieko. Necháme vzísť kvások.
  2. Po vy kysnutí kvásku pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Cesto je mastnejšie, ale také má byť. Necháme ho kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu.
  3. Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Všetky tvarohy dáme do plátenka, alebo čistej utierky a dobre z nich vyžmýkame prebytočnú vodu. Pridáme cukor, vanilkový cukor, strúhanú citrónovú kôru a vajce. Dala som miesto jedného vajíčka dve žĺtka. Nakoniec pridáme hrozienka, ja som ich vynechala. Myslela som si, že plnky bude veľa, ale bolo jej tak akurát.
  4. Po vy kysnutí cesto rozdelíme na tri časti.
  5. Na plech dáme papier na pečenie a do stredu dáme cesto.
  6. Cesto vyvaľkáme do kruhu. V pôvodnom recepte sa píše, že kruh by mal mať priemer 30 cm, mala som ich o čosi menšie. Ak vám môžem poradiť, tak ich vaľkajte na menší priemer aj vy, pretože cesto je potom veľmi tenulinké a pri krájaní po upečení sa s ním zle manipuluje.
  7. Okraje - cca 2 cm - potrieme vajíčkom
  8. Do stredu dáme jednu tretinu plnky, ktorú rovnomerne rozotrieme.
  9. Vrch potrieme kyslou smotanou. Tento krok v pôvodnom recepte nebol. Potierala som ich smotanou pre hladší povrch.
  10. Husto posypeme strúhanými rumovými perníčkami.
  11. Teraz z guľatého tvaru urobíme štvorhranný. A to tak, že zo 4 strán kraje preložíme cez tvarohovú náplň. Okraje znovu potrieme vajíčkom.
  12. Pečieme cca 12 minút na 225 C.
  13. Po úplnom vychladnutí polievame rozpusteným maslom s troškou umu a ihneď hojne pocukrujeme.
  14. Na záver môžem dodať len to, že sú to výborné koláče.