Horácke koláče (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Tento recept mám už dlhšie odložený, ale až túto nedeľu naň prišla rada. Objavila som ho na www.cakes.cz, bohužiaľ nemám odloženú autorku receptu. S cestom som bola maximálne spokojná, tým že je mastnejšie, tak sa koláče dajú veľmi dobre tvarovať.
Postup
- Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a vlažné mlieko. Necháme vzísť kvások.
- Po vy kysnutí kvásku pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Cesto je mastnejšie, ale také má byť. Necháme ho kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu.
- Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Všetky tvarohy dáme do plátenka, alebo čistej utierky a dobre z nich vyžmýkame prebytočnú vodu. Pridáme cukor, vanilkový cukor, strúhanú citrónovú kôru a vajce. Dala som miesto jedného vajíčka dve žĺtka. Nakoniec pridáme hrozienka, ja som ich vynechala. Myslela som si, že plnky bude veľa, ale bolo jej tak akurát.
- Po vy kysnutí cesto rozdelíme na tri časti.
- Na plech dáme papier na pečenie a do stredu dáme cesto.
- Cesto vyvaľkáme do kruhu. V pôvodnom recepte sa píše, že kruh by mal mať priemer 30 cm, mala som ich o čosi menšie. Ak vám môžem poradiť, tak ich vaľkajte na menší priemer aj vy, pretože cesto je potom veľmi tenulinké a pri krájaní po upečení sa s ním zle manipuluje.
- Okraje - cca 2 cm - potrieme vajíčkom
- Do stredu dáme jednu tretinu plnky, ktorú rovnomerne rozotrieme.
- Vrch potrieme kyslou smotanou. Tento krok v pôvodnom recepte nebol. Potierala som ich smotanou pre hladší povrch.
- Husto posypeme strúhanými rumovými perníčkami.
- Teraz z guľatého tvaru urobíme štvorhranný. A to tak, že zo 4 strán kraje preložíme cez tvarohovú náplň. Okraje znovu potrieme vajíčkom.
- Pečieme cca 12 minút na 225 C.
- Po úplnom vychladnutí polievame rozpusteným maslom s troškou umu a ihneď hojne pocukrujeme.
- Na záver môžem dodať len to, že sú to výborné koláče.