Hobak-juk – tekvicová hustá polievka (kaša) s ryžovými knedličkami

redakcia - fotkaredakcia, 29. júna 2014
Hobak-juk – tekvicová hustá polievka (kaša) s ryžovými knedličkami
Foto: Shutterstock
4
porcie

Suroviny

650 g (alebo iná tekvica
1/4 šálky (alebo lepkavá ryžová múka)
4 a ¾ šálky
1 PL
1/4 šálky (alebo iná fazuľa)
podľa chuti
Ryžové halušky (20 – 25 ks s priemerom 1,2 cm):
1/2 šálky (alebo lepkavá ryžová múka)
3 pl (alebo viac, ak potrebné)
1/4 čl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pokrájajte tekvicu a vyberte jadierka. Tekvicu nakrájajte na menšie kúsky. Dajte pariť 20 minúť do mäkka do parného hrnca. Tekvica je mäkká, ak sa vidlička ľahko do nej zapichne. Tekvicu nechajte vychladnúť. Pridajte 2 šálky vody a rozmixujte. Pridajte ďalšie 2 poháre vody a mixujte, pokým sa zmes tekvice začne lepiť na mixér. Zmes vylejeme do rovnakého hrnca.

  2. 2

    Varte pri stredne vysokej teplote. Dobre premiešajte a uberte z teploty na stredne nízku.

  3. 3

    V malej miske zmiešajte 1/4 hrnčeka sladkej ryžovej múky a 3/4 hrnčeka vody. Za stáleho miešania tekvice pomaličky pridajte ryžovú zmes. Miešajte dôkladne, aby ste zabránili tvorbe hrčiek. Keď zmes začne vrieť, stíšte plameň a varte 10 minút. Pravidelne miešajte, aby sa zmes neprilepila ku dnu. Tekvicová zmes by nemala byť príliš hustá. Môžete pridať vodu podľa potreby.

  4. 4

    Kým sa polievka pomaly dovára, pripravte si ryžové halušky. Zmiešajte ½ šálky sladkej ryžovej múky a 3 polievkové lyžice vody a vymieste mäkké cesto (ako plastelína). Vyformujte 1,2 cm veľké guľôčky. Aby sa guľôčky nelepili môžete použiť trochu dodatočnej múky .

  5. 5

    Pridajte do uvarenej tekvice hnedý cukor a soľ. Pridajte ryžové guľôčky. Varte ich okolo 5 minút na slabom ohni (keď vyplávajú na povrch sú uvarené). Mali by mať podobnú konzistenciu, ako slovenské halušky. Môžete pridať uvarenú fazuľu a povariť na slabom ohni 1 minútu. Fazuľa nie je povinná.

  6. 6

    Ak je potrebné, pridajte soľ. Odložte zo sporáka a servírujte. Polievku ozdobte opečenými tekvicovými jadierkami (opekáme na suchej panvici) a podľa chuti jemne posypte hnedým cukrom.

Diskusia k receptu

Zaujímavé video z archívu TV Varecha