Drobné pečivo
Drobné pečivo

Herzoginsplätschen - Placky pani vojvodkyne fotorecept

pivonka - fotkapivonka, 11. marca 2013
Herzoginsplätschen - Placky pani vojvodkyne (fotorecept)
Foto: pivonka

Raz sa ma @tothka pýtala, čo so zvyšnými bielkami? Tieto placky sú jedna z možností ich využitia s výborným výsledkom. Recept mám zo starého Zobraziť celý popisRaz sa ma @tothka pýtala, čo so zvyšnými bielkami? Tieto placky sú jedna z možností ich využitia s výborným výsledkom. Recept mám zo starého nemeckého časopisu Petra.

40
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

125 g
50 g
4
 štipka
150 g
3 zarovnané PL
50 g
Plnka:
1 tabuľka




Postup

  1. 1

    Orechy a mandle pomelieme, primiešame na špic lyžičky mletej škorice

    Herzoginsplätschen - Placky pani vojvodkyne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a múku.

    Herzoginsplätschen - Placky pani vojvodkyne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bielky so štipkou soli vyšľaháme a postupne do nich všľaháme cukor. Množstvo cukru si prípadne upravíme podľa chuti. Šľaháme do tuha.

    Herzoginsplätschen - Placky pani vojvodkyne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vyšľahaného snehu zľahka vmiešame orechy so škoricou, a múkou

    Herzoginsplätschen - Placky pani vojvodkyne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a rozpustené a vychladnuté maslo.

    Herzoginsplätschen - Placky pani vojvodkyne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na plech dáme papier na pečenie a dvomi malými lyžičkami naň kladieme kôpky. Pečieme do ružova. Placky sa nám trochu roztečú. Kuchár v Petre asi veľmi tuho sneh nešľahal, lebo placky mal viac ploché.

    Herzoginsplätschen - Placky pani vojvodkyne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Povolíme si nad parou čokoládu a zmäknutou (ale nie tekutou) zlepujeme po dve.

    Herzoginsplätschen - Placky pani vojvodkyne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nedávno som si urobila podľa @Janqer lemon curd, zopár placiek som zlepila ním.

    Herzoginsplätschen - Placky pani vojvodkyne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Piekla som znova, tentoraz som plnila iba čokoládou.

    Herzoginsplätschen - Placky pani vojvodkyne (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Placku som odfotila z profilu, aby bolo vidno, ako krásne sa zdvihli.

    Herzoginsplätschen - Placky pani vojvodkyne (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

cesminaz
Mnamm mozu byt dobre,lebo aj vyzeraju fakt chutne ;-) Ukladam dakujem
radost
..a ktoré chutia lepšie-čokoládové či citronové..??môže byť plnka aj iná..??vyzerá to jednoducho..láka ma to..:-))
pivonka
@stacy77777 , @martamm , @cesminaz , @radost , som rada, že sa vás moje placky oslovili. Ja si dávam zvyšné bielky zamraziť a toto je výborný recept na ich využitie. Skúste upiecť k Veľkej noci, lebo je to chutný recept s malou prácnosťou. Mne osobne viac chutili s čokoládou, ten lemon curd mi nie je celkom po chuti, aj keď mnohé varecháčky nedajú naňho dopustiť. Ale to je o chuti, každý ju má inú.
jerica
Paráda , to si nenechám újsť, tam sú primiešané len samé dobroty, recept ako vyšitý k večernému "nemáš niečo? "
zdenka1009
Chcem sa opýtať , pri konzumácii tieto pusinky sú mäkké alebo tvrdé? A môžem použiť vlašské orechy? Mandle mám ešte od vianoc, budem robiť s čokoplnkou. Ď.
pivonka
@ ancicka , @ jerica , @ jozka2 , @ margaretka28 , @ zdenka1009 , ďakujem za priaznivé komentáre. Vidím, že zareagovali skvelé kuchárky.
@ zdenka1009, placky sú zo začiatku chrumkavé, časom od krému trochu zmäknú, ale záleží aj na tom, ako ich skladujeme. Ja mám vlašské orechy najradšej, dokonca radšej, ako mandle, zdá sa mi, že majú výraznejšiu chuť, takže by som bez rozpakov improvizovala.
Ešte som dlžná jednu odpoveď @ radost. Tak isto by som improvizovala s krémom. Keď sa pečie viac zákuskov, ako napr. teraz k Veľkej noci, tak sa stáva, že niektorý krém zvýši. Ak si v predstihu napečieš placky, potom už len jednoducho zlepíš tým, čo zvýšilo, či čokoládou, či krémom. Sama uvidíš, čo bude tvojej rodine viac chutiť.
Ak niektorá tieto placky vyskúšate, dajte vedieť, či už sa vydaria, či nie.
silvia68
práve ich pečiem a som v rozpakoch. prášok do pešiva tam nejde? Moje sa spiekli za 12min na ani nie 180st a to mi pečie trúba slabo, sú lepkavé, mäkké a vôbec nevyzerajú ako tvoje na obrázku. ešte som ich nechutnala .
silvia68
druhú várku som piekla na 160 asi 30min, stále sú mäkké, do tretej várky som dala trochu prášku do pečiva. Sneh som vyšľahala riadne do tuha. som zvedavá ako budú chutiť.
1x kassia
pivonka
@silvia68 , to som prekvapená, neviem, kde môže byť chyba, nie je to tou rúrou? Skutočne každá rúra pečie ináč, zvyknem na mojej piecť všetko na 180° C a kontrolujem, aby bolo upečené pekne do ružova. Ja som piekla bez prášku do pečiva a vždy šľahám do tuha. Mrzí ma, že sa ti nedarí, lebo ja dávam len osvedčené recepty.
silvia68
neviem @pivonka bola som z toho nešťastná lebo som robila hned z väčšej dávky, a skúšala som všeličo ale všetky dopadli rovnako. ešte ma napadlo že možno menšie som mala skúsiť? Fakt neviem. Podľa tvojho obrázka a množstva placiek na plechu som si myslela , že sú snád rovnaké. Ešte mám nejaké bielka v mrazáku, vyskúšam ešte raz, uvidím, veľmi by ma potešilo keby sa vydarili.
silvia68
Fakt len 20min sa piekli tvoje? netreba ich sušiť ako bielkové pečivo? Vdaka za odpoved.
pivonka
@Silvia68 , ani nevieš, ako ma mrzí, že sa ti nevydarili. Sama viem, aké je to frustrujúce, keď sa mne dajaký recept nevydarí, ako sa hnevám. Už som myslela, že ich stiahnem z Varechy, aby som nerobila škodu varecháčkam, veď tam idú orechy.Ja som ich piekla a fotila dávnejšie, ale nemala som ich spracované a pridala som ich k Veľkej noci, keď boli aktuálne. Potom som si povedala, že ich ešte raz vyskúšam, lenže neviem, kedy. Prestala som piecť, lebo všetci (vrátane mňa), chceme schudnúť. Ale upečiem a dám vedieť. Ty ich zatiaľ, prosím ťa, nerob, nechcem, aby sa ti znova nevydarili. Ak máš zamrazené bielky a chceš ich zužitkovať, skús takéto lievančeky, tam schosnuješ 2 bielky. Nie sú odo mňa, ale sú výborné. Ja som ich robila s ríbezľovou omáčkou, ale dajú sa aj s inou plnkou.
Tie placky znovu skúsim a aj znovu odfotím. Sama som zvedavá, kde je zádrhel. A ešte - ja mám so sušením bielkového pečiva zlé skúsenosti (asi ako tvoje), takže som ich určite nesušila.
pivonka
Aj keď som piekla znovu a placky sa opäť vydarili, recept som mala dlho skrytý. Lenže niet dôvodu. V postupe pod bodom č. 10 je placka odfotená zboku, pekne vidno, ako krásne sa zdvihli. Takže pridávam. K veľkonočným sviatkom možno upečiem zas.
katka78
@Pivonka (26.2.2018 15:20) Jasnačka. Ak v recepte nie je chyba, netreba ho hneď sťahovať zato, že sa niekomu nevydarili. Bohužiaľ, nie všetko vždy vyjde a keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Možno sa na ďalší raz Silvii vydarili :-)
buchtabuchta
@Katka78 (26.2.2018 16:39)

Vďaka za dodatočné komentáre, objavila som dačo eňo ňuňo, my všetci milujeme buserlíky. ukladám si. A že sa nevydaria - asi je zlá konštelácia hviezd. Pekávam 20 rokov podľa jedného receptu tortu, a teraz mi spľasla, bola hrubá ako palacinka. Prečo? neviem.
pivonka
@Katka78 , Ďakujem ti za podporu. Veru máš pravdu, veď na Varechu pridávam len kvalitné recepty. Koľkokrát sa stalo, že som skúšala nový recept, nafotila, ale nakoniec nepridala, lebo nesplnil moje očakávania. Asi tak. Prajem ti pekný deň!

@Buchtabuchta , najprv som tvojmu komentáru nerozumela, aj som si myslela, že si ho mienila pridať pod iný recept. Poprosila som uja googla, aby mi prezradil, čo sú to buserlíky a on mi ponúkol puserlíky. No to už som bola doma, aj som sa s radosťou zasmiala. Buserlíky, puserlíky, pusinky. No, ak ich máte tak radi, určite vám pochutia aj od vojvodkyne, ak ich upečieš. Ďakujem za krásny komentár a prajem pekný deň!

haji
@Pivonka (27.2.2018 09:48)
Příjemný recept. Pusinky někdy splasnú. Proč? Protože. Tak to chodí jak je hore napsáno, prostě po xy létech či dnech - nevyjde. Tlak, teplota, rosný bod, případně lidský činitel /nevědomky/. Plno možností, proč i osvědčený recept nevyjde. Moje maminka dělávala pusinky, se sněhem na pare, kakaové, slepované krémom a máčené v čokoládě. Někdy vyšly destičky místo kopek. Ale chutné byly, jen nevzhledné. Díky za recept, určitě je to výborné cukroví!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia