Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou fotorecept

pusta - fotkapusta, 22. mája 2014
Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept)
Foto: pusta

Halušky s vajcom sú u nás doma typickým jarným jedlom, akýmsi poslom jari a sú u nás mimoriadne obľúbené, teraz som ich však inovovala. Zobraziť celý popisHalušky s vajcom sú u nás doma typickým jarným jedlom, akýmsi poslom jari a sú u nás mimoriadne obľúbené, teraz som ich však inovovala. Máme radi praženicu na cibuľke a na údenej slaninke,tak ma napadlo, že toto do halušiek šikovne zakomponujem a inovácia nesklamala, fantasticky chutilo. Ak sa vám tiež pozdáva tento spôsob, odporúčam vyskúšať.

4
porcie
20 minút
príprava
4 +5 minút
na 80/100 °C

Suroviny

500 g
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
1 ks
100 g
2 - 3 ks/na osobu
2 - 3 PL
podľa chuti
podľa potreby
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala múku, ktorú som zmiešala so soľou.

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som jedno vajce...

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a toľko studenej vody,...

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...aby vzniklo hustejšie liate cesto, nesmie sa vypracovávať, len tak leda-bolo spojiť, aby sa halušky neťahali. Cesto som nechala odpočívať, kým mi vo veľkom hrnci zovrela voda.

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som pretláčala cez haluškáreň do vriacej osolenej vody a...

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...ked halušky vyplávali pekne na povrch, varila som ich asi 3 - 4 minúty.

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uvarené halušky som scedila, nechala som ich dobre odkvapkať z vody, ja ich nepreplachujem studenou vodou, aby si zachovali svoju chuť.

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Halušky som dala do jenskej misy, dobre drží teplo a premastila som ich olejom, aby sa nezlepili.

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravila som si zálievku na hlávkový šalát zmiešaním cukru, citrónovej šťavy a studenej vody.

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do pohár som rozklepla tri vajcia na osobu, ktoré som osolila a spolu dobre rozšľahala.

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pokrájala som domácu údenú slaninku na kocky.

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľku do sklovita a...

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...orestovala som kocky údenej slaninky.

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pridala som halušky, opekala som ich asi 4-5 minút za stáleho miešania, aby sa dobre prehriali,...

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...pridala som všetky vajcia a ...

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...za stáleho miešania som ich nechala zraziť, aby sa halušky rovnomerne obalili vajcami, my máme radi redšiu praženicu, preto som asi po 3 -4 minútach vypla plameň, vajcia dôjdu zbytkovým teplom, kto má rád tuhšiu praženicu, ten nechá plameň dlhšie.

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Nabrala som horúce halušky na tanier, obložila som umytým hlávkovým šalátom, ktorý som pokvapkala citrónovou zálievkou až na tanieri, aby zostal svieži a krehký, chrumkavý. Halušky s vajcom sú veľmi jednoduché, mimoriadne chutné, obľúbené a rýchle jarné jedlo, recept som pridala ako inšpiráciu na novú, ale chutnú obmenu :-)

    Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

daguska
Výborné,presne takéto som zboznovala u mojej krstnej mamy.Jednoduché,rýchle,nenárocné,ale skvelé,s láskou pripravené jedlo.Velmi pekné halusky si navarila.
1x vika2
safran
Súhlasím s @daguska. Určite chutí veľmi dobre, ale kombinácii bielkovín a škrobov sa vyhýbam, takže na tomto recepte mňa najviac teší, ako pekne Ti to už fotí :-) Minule som mala niečo nafotiť na cudzom dotykovom mobile, keď sa mi vybil foťák, veru, žiadna sláva :( Mám naozaj úprimnú radosť.
tassiedevil
Halušky v každom vydaní..... nemajú žiadnu chybu...moji známi a Austrálski priatelia, ktorí raz halušky ochotnali, už sú chytení ako ryba na háčik, stále ma otravujú kedy zase budú halušky, tak vidíte aké je naše národné jedlo preslávené aj na druhom konci sveta:))))
pusta
Milý@tassiedevill , no neviem, č je to práve slovenské národné jedlo, ja sama som ho dlho považovala za madarské národné jedlo v mladosti, lebo naši slovenskí susedia ho vôbec nepoznali. naučili sa ho od nás doma. neskôr som zistila, že ho považujú za svoje národné jedlo aj Rakúšania, Česi a Nemci :-) čiže je všeobecne obľúbené na celom území bývalého Rakúskeho cisárstva, podstatné však je, že je vynikajúce,, jednoduché a chutí každému :-)
príjemne si ma prekvapil, že rovnako dobre chutí i na druhom konci sveta :-)))))
dakujem za uznanie.
pusta
@daguska , je to tak ako vravíš, jednoduché, rýchlem, nenáročné a skvelé :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@kimlo , dobehni, rada ti dám toľko tanierov, koľko ti bude chutiť - pre teba vždy mám :-)))
dakujem.
pusta
@safran , som rada, že súhlasíš s @daguska :-)
to vieš, mňa by čisté vegetariánstvo nelákalo, hoci vegetariánskym nepohrdnem, som všežravec a mám rada aj mäsko a zeleninku i cestoviny :-)))
dakujem za uznanie :-)
teší ma tvoja pochvala fotiek, snažím sa...
amilka2
Vzdy som to robievala, že praženicu extra a primiešala do halušiek, ale vyskúšam aj tento postup..vyzerajú prudko jedlé.
pusta
@kukulienka71 , som rada, že som ti narobila strašnú chuť!
však je to rýchlovka, spravíš raz-dva :-)))
dakujem.
pusta
@amilka2 , aj ja som dosiaľ robievala tak, ako ty, ale tento spôsob je lepší a chutnehší :-)
skús a môžeš porovnať :-)
dakujem.
safran
a aby som Ťa vždy len nechválila, @Pusta , namiesto toho šalátového listu naisto pár koliesok z vňate zelenej cibuľky alebo slama z póru alebo ihličie z pažítky by pasovalo oku aj jazyku viac .-)
pusta
@magaretka28 , neopakujem. tieto sú inovované :-)
ale opakujú sa do nemoty bryndzové halušky, skús sa vyjadriť kriticky tam :-))) môžeš sa tam uplatniť a opakovať do nemoty -)
mne osobne nevadia, hlavne tie posledné sú perfektné.
safran
vidím, že to naozaj tak ľúbiš @Pusta , lebo aj tak je šalátový list :D
pusta
@margaretka28 , a teraz šup šup, hurá na bryndzové halušky...tu zbytočne strácaš čas :-)
tam sa ti za kritiku, že sa opakujú, náležite aj podakujú.
papá, moja. :-)
pusta
@margaretka28 ,
"Repetitio est mater studiorum "
keby si nevedela náhodou po latinsky, pomôže ti prkkladač. jedna tvoja priateľka, ktorá nevie po latinsky ani mäkké "F" ho šikovne používa, ked sa hrá na latinčinárku :-)))
pusta
a čo, od bryndzových halušiek ťa vyhodili už? či ťa ani tam nepustili ? DDD
pusta
no a?
každé s iným :-)
raz s vajcom iba, raz s pažítkou, raz s hubami a raz s cibuľkou a slaninkou.
a vaše sú kde?
bryndzových je tu koľko a to len bryndzových, no ked ste také usilovné, porátajte tie bryndzové :-))))
mojack
noky s vajíčkom davnejšie, ked Pusta ešte nebola na vareche :-)))..cibuľa mi tam nepasuje.

pusta
@mojack , to je v pohode, ide o vec chuťových preferencií :-)
nám zase cibuľka v tomto so slaninkou spolu zase pasuje.
dakujem.
tiginko
moja @mojack a ty prečo voláš náš poklad - slovenské halušky nokami? To nie je výčitka, ale zvedavosť, aby bolo jasné :-) ... @kvetinka kašli na to, aj ja skúšam na tejto pani svoju psychickú odolnosť, som v poslednom čase pomerne hrdá na seba :-)
pusta
drahý@baoab , tak to bolo skutočne veľmi dávno, mal by si jesť často halušky s vajcom na všetky spôsoby, lebo obsahujú kyselinu arašidovú, linolov, linolenovú, sfyngomyelin a lecithin, ktoré bránia predčasnej senilite, nepostihla by ťa tak skoro :-)))))
pusta
@tigiinko , aj tebe odporúčam . najmä sfyngomyelin a lecithin, podporujú psychickú odolnosť, a teda aj tvojej milovanej @kvetinke. :-))))))
pomôže vám to neodbavovať sa pod receptami iných, treba sa odbavovať na správnom mieste :DDD
evanaaa
Raz za čas robievam aj ja halušky, len cesto robím bez vajca, dávam aj slaninku, ale mne tiež tam cibuľka nejde, raz som to skúšala, ostala som po starom, inak, je to sýte jedlo a ten hlávkový šalát, alebo uhorka ( kyslá) chuť len násobí.
sheilinka01
Neviem preco sa stale ohanas tym, ze kolko tu je receptov na bryndzove halusky. Ano, je, ale nepridava ten recept jeden clovek uz 4 krat! A to, ze tie tvoje vajcove halusky su raz s pazitkou, raz s hubami atd. nie je vobec podstatne, kedze zakladny postup je stale ten isty!!! Primiesat do halusiek cokolvek podla chuti dokaze kazdy sam aj bez Teba! Takzr takisto aj mne pripada tento recept uplne zbytocny. Btw. dochadzaju ti napady?
pusta
@shelinka01 , ja som však videla inovované bryndzové halušky tu na vareche a to od tých istých a uznávaných autorov. základom boli vždyzemiakové halušky a bryndza vždy, ostatné sa však odlišovalo. mne sa to teda páči, nemám nič proti tomu, práve naopak.
teda aj vajcové halušky budú mať ako základ obyčajné halušky a vajcia, ostatné suroviny odlišné . u oboch, či už bryndzových alebo vajcových je postup ten istý v základe!!!
nie, ničím sa neoháňam.
nie nápady mi nedochádzajú, môžeš byť spokojná :-)))
pusta
@evanaa , súhlasím, aj tak sa dá.
to nič nemení na fakte, že je to vynikajúce jedlo na všetky možné spôsoby.
dakujem za tvoj pekný komentár.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia