Halušky s vajcom

pusta - fotkapusta, 17. marca 2011
Halušky s vajcom
Foto: pusta

Toto rýchle,chutné a ľahké jedlo som sa naučila od mojej mamy. Je to pôstne jedlo a nepochybne jarné, ale chutí aj inokedy.

4
porcie
15 minút
príprava
3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
2 ks do cesta
8 ks na praženicu
5-6 PL
podľa chuti
p.p




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, premiešame so soľou, vajcami a vodou, aby nám vzniklo redšie cesto, ktoré nevypracovávame, aby sa neťahalo. Cesto cez haluškáreň pretláčame cez haluškáreň do vriacej vody, ked halušky vyplávu na povrch, povaríme 3-4 minúty a scedíme. Dávam ich do jenskej misy, aby zostali teplé a premiešam s 2 PL oleja, aby sa nelepili.

  2. 2

    Na oleji si na panvici usmažíme z vajec rozšľahaných so soľou redšiu praženicu, ktorú potrháme na menšie kusy a premiešame s uvarenými haluškami.

  3. 3

    Podávame horúce, najlepšie chutí s jarným hlávkovým šalátom.

Diskusia k receptu

valeri
tiež ich poznám ešte z detstva a robievam ich občas dodnes, hlavne keď ostanú halušky, napr. od perkeltu
zinnajdha
... alias tjásos galuska ( čítaj tojášoš galuška). Dobré jedlo.
midian
U nás doma, keď ostali halušky, tak sme ich robili len s rascou a soľou. Na masti pripiecť do chrumkava, ale nie vysušiť!
frezia68
Na tojásos galuska som už zabudla,vďaka za pripomenutie :-)))
pusta
midian, ale to už nie sú halušky s vajcom, aj ked môžu byť dobré.
evanaaa
Najprv: Išla som sem dať komentár ale najprv som sa musla prihlásiť a to rovno do kolónky pod komentármi. A nebolo to po prvý krát, aj vy ste sa tak prihlasovali?
Pusta, toto je jedlo, ktoré občas robievam ( mama ho varievala v rámci múčnych dní - pondelok, streda, piatok ). Lenže ja si halušky hodím na masť (olej) a donich vmiešam vajcia, nemám rada až moc stuhnuté. A skúšala som ich dávať aj na opraženú, vyškvarenú slaninku a je to lepšie.
marienka44
@Pusta aj ja schvalujem postup ako Evanaaa. Halusky s vajcom robim len zo zemiakovych halusiek, teda strapaciek, ked vystanu holé.
helenocka
Hotove na tanieri si zmiešam s lyžicou kyslej smotany a posypem
opraženou slaninou - výborné
tetrisss
Mnam, toto jedlo mam velmi rada a presne, najlepsie je s hlavkovym salatom.
jarunka
Toto jedlo tiez poznam este z detstva, robievala ho moja stara mama. Ja ho tiez niekedy urobim.
pusta
evanaaa, spôsob, ktorý popisuješ, som videla u viedenských šéfkuchárov, úmyselne som ho tu neuviedla a čakla som, či to náhodou niekto nepripravuje ako oni - a dočkala som sa. toto naozaj svedčí len o obľúbenosti a rozšírenosti varenia tohto jedla. inak ja osobne tiež mám rada redšiu praženicu z vajíčok , podľa mňa je chutnejšia, ale každý si urobí podľa seba.
pusta
marienka44, pozri si, čo som napísala evenaaa, tam je aj odpoved pre teba a okrem toho rôznorodosť prípravy je aj v komentároch varecháčok tu, sú naozaj zaujímavé, o tomto jedle som počula, videla, čítala veľa, ale zatiaľ ešte nie, že by sa robilo zo zemiakových halušiek, ale aj to sa dá.
pusta
dakujem každému za pekný, aj za konštruktívny komentár.
dedostano
Prima mňamka,ale ja tie zabijem rovno do halušiek,alebo čo mám pripravené napr.nejaké cestoviny.dedostano
duschko
Robim cas od casu tak ako evanaaa a marienka44. Celkom dobry skoro zabudnuty recept.
duschko
Evanaaa, s pridavanim komentarov nemam problem. Len som si vsimol, ze nam to prestalo uverejnovat fotky. Skoro som napisal dva komentare k jednemu receptu. No co uz, budem si musiet zatial davat lepsi pozor.
evanaaa
Duschko, mne sa to stane raz za čas, ( napr.: včera a dnes), písala som o tom, a zatiaľ neviem odpoveď, že prečo. Asi to dám inde.
vcelka
My to doma robievame navlas tak ako pusta a aj moja malá dcéra sa toho nevie dojesť. Teda bryndzové sú zemiakové, vajíčkové len z múky a praženica sa robí zvlášť. Najradšej mám studené a s kyslou uhorkou, až hubu stiahne... Fantastické sú ale aj zmiešané s kopcom opraženej cibuľky, alebo ja som raz do toho dala kopec opražených šampiňónov a bolo to super. Dá sa to meniť na sto spôsobov.
pietroo
Tieto halušky, to sú ozaj galuska. K perkeltu, k paprikášu nemajú chybu, bez vajca samozrejme. Maďarská kuchyňa si na tom dosť zakladá. Osobne pridám vajíčko, až keď halušky vystanú. Halušky opražím na masti, alebo aj na slaninke, vajíčko pridám úplne nakoniec, rovno na halušky, rýchlo miešam tak, aby vajko nevyschlo, musí byť polotekuté. Je to potom plnohodnotné jedlo. Uhorka, alebo cvikla, hmm...
mamenka
Toto je moje detstvo. A jarný šalát k tomu. Mňam! V súčasnosti ho robievam už len vtedy, keď mi ostanú halušky z iného varenia. Ale je to mňamka.
aroooo
toto je jedlo,ktoré sme pripravovali hlavne v jarnom období ,pretože je k nemu vynikajúci hlávkový šalát.Často halušky s vajcom pripravujem aj počas roka s uhorkou.Robím ich tak,že postrúham pár zemiakov,ktoré obarím už s vriacou vodou v ktorej ich varím/aby tak nesčernali/,pridám hl. múku,soľ,spravím cesto,pretlačím do vody a uvarím,dám do misy s trochou oleja a hneď robím mäkšiu praženicu,dám na halušky,ešte soľ,ml.č.korenie a pre mňa nie je nič lepšieho a idem ich variť.Z halušiek čo zostali a bez zemiakov to podľa mňa nie je to pravé orechové...
vcelka
Ešte že má každý rád niečo iné... Mne sa s vajcom zdajú zemiakové halušky ťažké. Praženica je ľahká a halušky musia byť tiež "odľahčené"... Kto je ZA, nech spraví dva kroky vpravo... :-))
abdul
Obľúbené jedlo. Praženica robená na bravčovej masti, mäkšiu praženicu na halušky a zamiešať. Moja polovička musí narobiť aj do zásoby( niekedy aj na tri dni) a po panvicovom pripečení na raňajky sú halušky ešte lepšie ako čerstvé.
pusta
podľa môjho názoru sa halušky s vajcom nepripravujú zo zemiakového cesta, ale z takého,ako som napísala a zásadne sa robia čerstvé a nie zo zbytkov z iného jedla. dakujem za inšpirujúce komentáre.
janazjarku
Najlepšie halušky s vajcom aké som kedy jedla varievala moja svokra Numero 1 :-) Urobila halušky bez zemiakov , obliala opečenou horúcou slaninkou, odstavila a vmiešala surové vajíčka, ktoré sa zmenili na riedku praženičku júúúúúj to vám bola fajnovosť !!
pusta
janazjarku, to ti teda verím, len potom to už neboli klasické halušky s vajcom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia