Halušky s vajcom, cibuľkou a údenou slaninkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Halušky s vajcom sú u nás doma typickým jarným jedlom, akýmsi poslom jari a sú u nás mimoriadne obľúbené, teraz som ich však inovovala. Máme radi praženicu na cibuľke a na údenej slaninke,tak ma napadlo, že toto do halušiek šikovne zakomponujem a inovácia nesklamala, fantasticky chutilo. Ak sa vám tiež pozdáva tento spôsob, odporúčam vyskúšať.

4
porcie
20 minút
príprava
4 +5 minút
na 80/100 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, ktorú som zmiešala so soľou.
  2. Pridala som jedno vajce...
  3. ...a toľko studenej vody,...
  4. ...aby vzniklo hustejšie liate cesto, nesmie sa vypracovávať, len tak leda-bolo spojiť, aby sa halušky neťahali. Cesto som nechala odpočívať, kým mi vo veľkom hrnci zovrela voda.
  5. Cesto som pretláčala cez haluškáreň do vriacej osolenej vody a...
  6. ...ked halušky vyplávali pekne na povrch, varila som ich asi 3 - 4 minúty.
  7. Uvarené halušky som scedila, nechala som ich dobre odkvapkať z vody, ja ich nepreplachujem studenou vodou, aby si zachovali svoju chuť.
  8. Halušky som dala do jenskej misy, dobre drží teplo a premastila som ich olejom, aby sa nezlepili.
  9. Pripravila som si zálievku na hlávkový šalát zmiešaním cukru, citrónovej šťavy a studenej vody.
  10. Do pohár som rozklepla tri vajcia na osobu, ktoré som osolila a spolu dobre rozšľahala.
  11. Pokrájala som domácu údenú slaninku na kocky.
  12. Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľku do sklovita a...
  13. ...orestovala som kocky údenej slaninky.
  14. Pridala som halušky, opekala som ich asi 4-5 minút za stáleho miešania, aby sa dobre prehriali,...
  15. ...pridala som všetky vajcia a ...
  16. ...za stáleho miešania som ich nechala zraziť, aby sa halušky rovnomerne obalili vajcami, my máme radi redšiu praženicu, preto som asi po 3 -4 minútach vypla plameň, vajcia dôjdu zbytkovým teplom, kto má rád tuhšiu praženicu, ten nechá plameň dlhšie.
  17. Nabrala som horúce halušky na tanier, obložila som umytým hlávkovým šalátom, ktorý som pokvapkala citrónovou zálievkou až na tanieri, aby zostal svieži a krehký, chrumkavý. Halušky s vajcom sú veľmi jednoduché, mimoriadne chutné, obľúbené a rýchle jarné jedlo, recept som pridala ako inšpiráciu na novú, ale chutnú obmenu :-)