Guláš, ktorý chutí všetkým

srdieckoo40 - bez fotkysrdieckoo40, 14. januára 2015

Suroviny

1,5 - 2 kg
0,7 - 1 kg
4 - 6 PL
3
4
2 - 3 podľa mäsa (Lidl)
podľa chuti
1 - 2
1 pohár
2 PL
2-3 ks (podľa veľkosti)
2 - 4 strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    cibulu osmažiť ,pridať pretlak,horčicu,bobkový list,klinčeky,troška vody-spraviť z toho omaču za stáleho miešania.Do toho mäso a dlho miešať,kým sa mäso nezatiahne-toto je základ gulášu!!!Pridať korenie na guláš,podliať vodou-asi 20cm,aj viac-vyparí sa pri varení.V polke varenia dochucovať,čo sú ingrediencie napísané.Víno sa vyparí,tak to môžu jesť aj deti-ale chuť to dodá.Zahusťujem na jemno nastrúhanými zemiakmi,ale potom treba častejšie miešať!!Môžu to jesť aj celiakici,aj bezlepkoví.

Diskusia k receptu

99 komentárov k receptu
v 5 vetach vsjo jasno :-D
vam sa clovek nezavdaci,rozpise sa na 20 bodob zle je ,napise rucne -strucne zase je zle...:-))
Ale musim povedat,ze zlozenie toho gulasu nie je vobec zle..ba by som povedala vyborne,taky divinovy..ja by som tam este 2-3 gulicky borievky dala,inak nemam vyhrady vobec
ale aka precitlivelost zrazu @mariamka :-D citaj komentare,co druhy same invektivy,aj teraz to tu redakcie kroti..nic nove na tomto webe,tento varechac/ka pridal recept na gulas, a ak cita varechu denne ako my,tak si asi mysli,ze to tak ma byt:-)) co je horsi?
toto je smet,oproti tomu,co tu clovek cita.. gulas je vyborny,viem si ho predstavit aj varit v kotliku
Uffff. Zahustiť by to mala cibuľa (preto sa hovorí - koľko mäsa, toľko cibule), nie zemiak. A to korenie na guláš, tak to je top. :) Dávam 1*.
@srdie čkoo40: miesto oleja dávam masť,lekvár som ešte nedávala,ani horčicu, cibuľa dosť zahustí, strúhaný zemiak neuškodí. Iste by som sa ponúkla,tak vítaj a skús pridať aj fotku :-)
@frezia lekvar som uz v gulasi jedla,bolo to vyborne.Horcicu ani ja nie,ale takisto som nejedla ani pretlak v kapustnici.O cibuli by sa dalo polemizovat,pretoze pol na pol niekde nechcu,ze to cibulovo sladke.A postruhat zemiak,tak sa bezne robilo namiesto muky a bolo to vyborne,ak bolo treba. Kolko domacnosti,tolko receptov na gulase,kapustnice,halusky,segediny a co ja viem co este..
Veď aj ja skoro všetko zahusťujem zemiakom,odkedy lepok vadí.....len som napísala zopár rozdielov.Každý obľubuje svoj vyskúšaný a tu si vymieňame skúsenosti. Ja pridávam aj rascu a na záver majoránku :-)
Goulash alebo teda guláš je technicky vzato mix mäsa a zeleniny. Čiže áno, môže sa tam dať "hocičo". (Už som jedol aj taký, kde bola klobása...) Zahusťuje sa treným zemiakom, (nie strúhaným - sú tam z toho potom "slížiky"), chlebom, múkou, dokonca som videl na sútaži do kotla týpka sypať Gustina... Cibuľa nebude sladká, keď sa pri oprážaní posolí a tá pekne zahustí, keď sa rozvarí ;)

A ešte mi tam chýba majorán...
...@marcel83...podla mna je to gulyas,co znamena "pastier"priblizne....a v povodnych receptoch sa jedna o hovadzie na paradajkach a paprike(aj mletej)....nejak tak....neviem to presne,hadat sa mi nechce...;)...samozrejme sa to vyvinulo do roznych "derivatov",ale zaklad je kdesi u "madarskych"pastierov hov.dobytka....(len pre zaujimavost,puszta=samota,osamelost,jedinost,jedinecnost...);)....
Treba vyskúšať všetko, aj takýto guľáš....mne tam trochu chýba červená mletá paprika, veď cibuľa a paprika základ mäsa, hlavne guľášu, ale keď je toľko tých variácií......mäso vo vode sa už nezatiahne, len ak varom, ale aspoň sa z neho do šťavy vyvarí jeho chuť.
Je to proste guláš a guláš je guláš, taký, aký si ho kto ugulášuje.
@elalea , mal si veľmi peknú profilovú fotku, prečo zrazu tento hororový profil?
používateľ nemá avatar
asu
Milý Srdieckoo40, nechcem Ťa odradiť, ale toto je všetko možné len nie guľáš. Rovnako sa myliš, že chutí všetkým.
Pripúšťam, že sa dá zjesť, ale musíš byť veeeeľmi hladný.
môže byť ten guláš chutný..ved aj ja varím tak ako ty....len nedávam horčicu,pretlak,víno ani lekvár..a zasa dávam dačo iné-čo ty nie..ale to sú drobnosti..nech chutí všetkým..taký..aký si navaríme..:-)
tvoj recept som si pozorne prečítala a konštatujem objektívne, že spĺňa:
všetky kritériá gulášu, čo do surovín i technologie prípravy.
preto sa nedaj znechutiť úbohými krikľúňmi a tzv.kritikmi, pridávaj spokojne dalšie pekné recepty, o ktorých si presvedčená, že sú naozaj dobré. :-)
dávam *****
a vitaj na Varecche, nech sa ti tu páči a nech ti to dobre varí!!!
ja by som hlavne autorke receptu odporučila používať vlastný zdravý rozum, prispievať svojimi obľúbenými receptami a nedať sa ovplyvniť rôznymi análolezmi. utvoriť si časom vlastný názor na prispievateľov a ich recepty a hlavne, nenechať sa stiahnuť medovými motúzmi a sladkými rečičkami do pritakávačského košiara. hocičieho. takže, kočka @srdieckov á, nech sa ti tu darí.
@srdiecko44 , pozri tie komentáre po mne po terajší + očakávam nasledujúce a zistíš, o kom a aký názor si môžeš utvoriť...
a hlavne, ak nebudeš "a...lolezom" dotyčnej autorky, ktorá hádže priam perly zo svojich úst, potom ti to spočíta, aj so svojimi prívržencami.
áno, guláš sa môže robiť aj tak, ako si ho robila ty, sama tu mám aj taký. :-)))
ak ti smiem poradiť, tak sa drž názoru @2010 , niekedy síce jeho kritiky nie sú príjemné, ale ten pán varí božsky, vie, o čom hovorí a nikto si netrúfa do neho skočiť, oponovať mu, lebo by ich z fleku "rozcupoval" na kúsky tých nafúkaných majstrov sveta DDDDD
a všimni si, čo milé o nich napísal, tvoj recept na rozdiel od nich pochválil :-)
jeho sa drž a váž si ho, je bezkonkurenčne najlepší vôbec!!!
prajem ti zdarné varenie :-)
@elalea , povedala som, že očakávam komentáre tohto druhu a ajhľa prišli DDDDD
a komu sa vtieraš vehementne Ty???
kade vietor, tade plášť - však vieme, čo vieme o tvojich zábavkách i kritikách DDDDD
@elalea , najlepšie spravíš, ak začneš svojimi odporúčaniami u seba, a nebudeš útočiť :-)
prepáč, ja som recept pochválila a nemienim sa s takým ako si ty, dalej naťahovať.
a bud spokojný, nahlásila som tvoj krásny komentár :-)
@redakcia a ja dávam do pozornosti komentár od @pusta1 a žiadam o nápravu:Gaštanová torta k narodeninám
pusta1, 14. januára 2015 o 08:37
@micanella , máš milionpercentnú pravdu,
tak to chodí v bežnom živote. :-)
treba sa povzniesť nad týchto úbožiakov, ktorí také šťastie nepoznajú v osobnom živote, len tu si kontrujú schovaní bezpečne /aspoň si to myslia/ za svoje anonymné a často viacnásobné nicky a prihrávajú si na pôsob: čím väčšia blbosť, čím väčšia hovadina,tým lepšie, toto je v podstate ich virtuálne kamarátstvo D
ty sa ich vôbec neboj, v skutočnom živote sú to len nesmelí zbabelí zakríknutí obyčajní chudáci...

Pusta1:dobrý večer!Aspoň nejaká normálna odozva...DAKUJEM!!!Ja som sa tam prihlásila iba včera,ale čo čítam tie recepty-ved to sú len šlichty pre prasce.Takú dobrú papu pokaziť múkou...brrr-tak nech si otvoria inú schránku)))Stačilo mi,čo som si prečítala za 2dni.Vytvorili ste nové Azet@ko
Pre vsetkych zucastnenych tejto diskusie: nebudeme zatial nic mazat pri tomto recepte ani spatne pri recepte Gaštanová torta k narodeninám.
Nekazme si piatkovy vecer zbytocnymi utocnymi komentarmi.
Zelame pekny vikend.
Ja už pri kliknutí na webovú stránku Varecha, automaticky prechádzam rubriku :najnovšie komentáre" a teším sa na súboje pani šéfkuchárky so zbytkom sveta. Prednedávnom som sa pobavil ako opisovala svoj šľachtický pôvod ,ona rodáčka zo Žitného ostrova ako sa hlásila k plebejským jedlám, ktoré varila jej babička. Babička asi nevedela že má šľachtický pôvod, keď okopávala kukuricu v Duna Szerdahelyi, po našom Dunajská Streda. A najviac v poslednej dobe som sa zasmial, ako spomínala konzultáciu jej receptu na fínsky "Eintopf" s poprednými šéfkuchármi a následným zaradením jej receptu do ich menu. Pevne verím, že konzultácie sa zúčastnil aj Zdeněk Pohlreich. Bez neho by to nebolo ono.
@ziegelfeld1968 :-). Presne! :-) uz nevie kera je! Podla toho ako sa hodi. Raz slachticna, raz sedlacka. Raz Madarka, raz Prespuracka, raz Zidovka, raz Slovenka, raz Katolicka, raz zo znameho bratislavskeho rodu, raz z plebejskeho, len neviem z kereho, ani toho a ani teho druheho. Raz tak inoraz inak. No sak jak sa hodi, nee? Zahrnuje sama sebou celu byvalu Monarchiu. A to je malo.Skandinavske staty traste sa. Rozpinavost je Pustosiva. Jedno ci pod p0, p1, p2 atd. a ine Pseudonyms. Aj ja sa uz teraz uplne cela trasiem, ze dostanem BAN :-)
Ale nóoo, @redakcia , neviem čo tam bolo urážlivé. Veď sa dobre pamätám, že pred nejakými 45. rokmi sa moja stará mama vedela veľmi pekne odvďačiť žumpou svojej roli. Aj keď ja, ako malý chalan som pri tom dostával infarktové stavy, keď som jej to musel voziť v káre a v súdoch na tú jej "záhumienku".
@ leomax, ako pekne si to pomenoval "pokakat". Ja by som to pomenovala inak.... A o dost hrubsie. No, ale nebudem provokovat. Mne na starost na cely dalsi tyzden staci, ze moji svajciarski kamarati oslabili € o 30%. Prajem pekny Weekend
@marianne
Tvoje komentáre mi v poslednej dobe idú fakt na nervy. Asi by si si mala usporiadať svoje myšlienky a radšej sa venovať svojej slovinskej domovine a zbaviť sa svojich komentárov.Kvitujem tvoje recepty ale nie tvoje pr.....né komentáre. Dnes nám tu radíš Slovákom a nie je tomu dávno, čo si .. umývala v potoku. Takže vôlo zabudol, že teľaťom bol.
Neviem sice kto si cosi,ale je mi fuk ci ti moje komentare lezu na nervy, ale urazanie ti ide dobre.do potoka sa chod schlatit ty.o moju domovonu sa ty nestaraj.ale vela si mi ulahcil.srdiecko ma pravdu,skoda na vas elektriny.toto je moj psledny koment,tu dufam ze to prezijes.
Nemam slov, co už prejde cez tuto @redakciu. Kedže vela užívatelov odislo, pripada mi to , akoby redakcia schvalne niektore veci ignorovala, ci už su to nechutne hadky, dokonca vyrazy hodne uplneho ,,suterenu,,. Ved aspon tak sa tu par ludí vrati, pozrie si kto s kym sa hada, klikne niekolkokrat za den na Varechu ... ved toto vsetko su predsa peniaze pre redakciu. Zaujímave je aj to, akou rychlostou su mazane obcas niekore komentare-takmer ihned. Ine, ovela horsie, so slovnikom za ktory by sa normalny clovek hanbil sa v pohode prehliadaju. Redakcia evidente nezvlada svoju pracu! A možno je to vlastne všetko schvalne tak, ako je ! @marianne-14.januara 17,42-to kde Ty zijes, ked z bravcoviny spravis ,,taky divinovy,, gulas? Pekna blbost. A ani tie borievky Ti nepomožu.
@srdieckoo40 , ty sa len nedaj nikým znechutiť a ovplyvniť!!!
var podľa svojho presvedčenia srdcom a smelo pridávaj svoje receptíky, ktoré považuješ za dobré...nevšímaj si neprajníkov a kecálkov, ktorí by radšej mohli dokazovať, čo dokážu vo svojej kuchyni uvariť miesto jalových rečí.
ver mi, že je tu kopa veľmi slušných varecháčov, ktorí vedia variť a vedia dobré jedlo aj patrične oceniť, k vôli nim sa oplatí tú elektrinu páliť!!!
dakujem za tvoj názor o mne :-))) Prajem ti zdarný a pekný víkend!
@pusta....vycisti si okuliare,pozrel som ten link ktorym argumentujes.je tam jasne napisane v odstavci o predlozkach slovo "kvoli" spolu a nie "k voli".a to ze som z B.B. s tym ma co spolocne?som to nepochopil...:-D.ale tebe ako vysokoskolsky vzdelanej osobe by sa to nemalo stavat...;-D...ja som ani zakladnu nedokoncil.....;-DDD
no, prehliadla som.
vdaka vám @norbert1 a @elalea , teraz to už budem aj ja vedieť.
dakujem.
síce je to len detail, avšak máte pravdu.
bola by som veľmi rada, keby ste aj iných upozorňovali na oveľa väčšie chyby, som za čistotu jazyka bez vyrypovania, páni.
@elalea , len na vysvetlenie, v B.B a v okolí sa hovorí najkrajšou slovenčinou.
vieš ako dávno som ja zo školy už von???
to ma určite neospravedlňuje, súhlasím.
ale neospravedlňuje to nikoho, ani toho, čo má len základnú školu a tobôž nie, ak je to jeho rodný jazyk.
dúfam, že s tým súhlasíš aj ty :-)
@pusta , prepáč, asi sa nahneváš, ale nedá mi povedať, že ak by si ten dôkaz ( o hocičom) nenašla, nedáš sa presvedčiť a budeš tvrdiť svoju pravdu, ako aj kvôli tej maličkosti......aj teraz by si sa nevzdávala a už som aj ja chcela napísať, že v tomto prípade je písmenko "k" predpona k slovu " vôla" a nie predložka. Aj ja som zo školy už aspoň 60 rokov, a nie som neomylná, no rada sa poučím a nebudem tvrdiť, že je to tak a nikdy inak.
@evanaaa , prepáč, aký máš problém???
však som sa dala poučiť, a rada.
nechápem, na čo si toto písala, ked som uznala, že som nemala pravdu.
myslíš, že to musíš naťahovať???
čím som spravila ten rozruch medzi vami?Začali sme pri guláši a skončili ste pri politike.Iba som pridala recept do rubriky:guláš!To som nevedela,že sa tu tlčiete varechami!!!Chcete moju fotku?mám ju na Azet@sk.Admin mi fest upravil recept-hlavne tú konzistenciu mäsa a pomer surovín.na 2kg mäsa-2sáčky korenia guláš,treba dosoliť.---UPRAVENE REDAKCIOU---
chcela som vám napísať ešte jeden perfiš lacný recept-nechajte si BOK vyvaliť!Fakt je škoda elektriny na vás míňať...žite si svojím životom a nech sa vám darí každého skritizovať a ponížiť!Dík,že som vás spoznala-nikdy viac!!!!!

Pridaj komentár k receptu: