Grobské smotanové pagáčiky fotorecept

babkamtBabkamt, 67 ročná žena, Chorvátsky Grob, 4. februára 2017 19:29
Ďalšie jej recepty »

Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept)Foto: babkamt

Tento týždeň som sa dva krát stretla po ceste z obchodu s našou bývalou pani poštárkou - pani Linskou. Dali sme sa do reči. Spýtala som sa jej, či nemá dáky starý vyskúšaný recept. Tak mi ho hneď povedala. Tieto pagáčiky vraj v Grobe nesmeli chýbať na svadbách, krstinách, pohreboch. Po ceste domov som si recept v duchu opakovala, aby som niečo z neho nezabudla:-) Dnes som recept zrealizovala. Urobila som ho z polovičnej dávky. V surovinách je písaná celá dávka.

20 min
na 200 °C

Suroviny

1 kg
200 g
2 ks (po 250 ml)
150 ml
42 g
1 čl
1 ks
250 g
250 g
4 ČL
1 ks
Tip na Vianoce: Kúpte si prvú knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    Pagáčiky som skúšala z polovičnej dávky. Preto mám len jednu kyslú smotanu. Z masla a Hery som si odvážila po 125 g.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z vlažného mlieka, ja som dala 80 ml, droždia a 1 čl cukru som nechala nakysnúť kvások.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odvážila som 500 g hladkej múky a 100 g polohrubej múky. Trochu som z múky odobrala na podsýpanie pri vaľkaní. Preosiala som ju s 0,5 balíčkom kypriaceho prášku a 2 čl soli zarovno. Druhý krát jej dám o trošku viac. K osiatej múke som nakrájala 125 g masla a 125 g Hery.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som vykysnutý kvások a jednu kyslú smotanu. Zamiesila som cesto.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som premiesila, vyvaľlaka, preložila.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zakryté kuchynskou utierkou som ho nechala 20 minút kysnúť.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som ho vyvaľkala a vykrajovala pagáčiky. Každý som ešte trochu upravila. Skrojky som trochu postláčala k sebe a tak som ich pridala na plech.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď som ich mala všetky pagáče povykrajované a uložené na vymazanom plechu, potrela som ich vajíčkom. Vrch som ešte trochu oosolila a posyplala celou rascou.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Až teraz som zapla rúru na 200 °C. Kým sa mi rúra hriala, pagáče ešte trochu nakysli.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pagáče som piekla 20 minút.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pár som hneď preložila na tanierik, aby mi trošku vychladli a mohla som ich ochutnať.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto sa mi citrón odmeňuje za starostlivosť. Znovu ide kvitnúť.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist