Foto: babkamt
Tento týždeň som sa dva krát stretla po ceste z obchodu s našou bývalou pani poštárkou - pani Linskou. Dali sme sa do Zobraziť celý popisTento týždeň som sa dva krát stretla po ceste z obchodu s našou bývalou pani poštárkou - pani Linskou. Dali sme sa do reči. Spýtala som sa jej, či nemá dáky starý vyskúšaný recept. Tak mi ho hneď povedala. Tieto pagáčiky vraj v Grobe nesmeli chýbať na svadbách, krstinách, pohreboch. Po ceste domov som si recept v duchu opakovala, aby som niečo z neho nezabudla:-) Dnes som recept zrealizovala. Urobila som ho z polovičnej dávky. V surovinách je písaná celá dávka.
na 200 °C
Postup
-
1
Pagáčiky som skúšala z polovičnej dávky. Preto mám len jednu kyslú smotanu. Z masla a Hery som si odvážila po 125 g.
-
2
Z vlažného mlieka, ja som dala 80 ml, droždia a 1 čl cukru som nechala nakysnúť kvások.
-
3
Odvážila som 500 g hladkej múky a 100 g polohrubej múky. Trochu som z múky odobrala na podsýpanie pri vaľkaní. Preosiala som ju s 0,5 balíčkom kypriaceho prášku a 2 čl soli zarovno. Druhý krát jej dám o trošku viac. K osiatej múke som nakrájala 125 g masla a 125 g Hery.
-
4
Pridala som vykysnutý kvások a jednu kyslú smotanu. Zamiesila som cesto.
-
5
Cesto som premiesila, vyvaľlaka, preložila.
-
6
Zakryté kuchynskou utierkou som ho nechala 20 minút kysnúť.
-
7
Potom som ho vyvaľkala a vykrajovala pagáčiky. Každý som ešte trochu upravila. Skrojky som trochu postláčala k sebe a tak som ich pridala na plech.
-
8
Keď som ich mala všetky pagáče povykrajované a uložené na vymazanom plechu, potrela som ich vajíčkom. Vrch som ešte trochu oosolila a posyplala celou rascou.
-
9
Až teraz som zapla rúru na 200 °C. Kým sa mi rúra hriala, pagáče ešte trochu nakysli.
-
10
Pagáče som piekla 20 minút.
-
11
Pár som hneď preložila na tanierik, aby mi trošku vychladli a mohla som ich ochutnať.
-
12
Takto sa mi citrón odmeňuje za starostlivosť. Znovu ide kvitnúť.
Poznáš príslovie: "kde sa hospodári, tam sa dobre darí". Dobrá gazdinka si.
Ale vábivé. Určite cez týždeň vyskúšam. Nie sú mrvivé? Ešte aj tie žĺtka sú iné ako mám ja. Ale napíšem ako sa vydarili. Stoja ako vojaci. vôbec sa nevykacujú.
To je zase nejaká finta. Už ich vidím na stole ako vábničky.
Ešte mám jednu otázku. Prosím ťa, ten citrónovník si vypestovala z jadierka, alebo si kúpila hotový od odborníkov ? Zaujali ma tie krásne plody.
Tiež mám v prvej písanke s recept na pagáče s masťou. Neviem síce, či tam ide aj kypriaci prášok, dlho som ich nepiekla. Recept na pagáče s masťou si uverejnila? @Patroveckypitrsi ty si ale beťár:-) Moje sliepky vedia len kotkodákať. Musel si sa im usilovne venovať, kým si ich naučil štekať:-) @Arnilka ďakujem za nahliadnutie do môjho receptu. @Esi bola som odmerať vykrajovátko. Má 3,5 cm. Ako píšem v recepte, ešte som ich trochu sformovala do výšky. Ale z tejto polovičnej dávky ich vyšlo dosť. Piekla som ich na najväčšom plechu. Na tvoju otázku odpoveď znie - nie sú mrvivé. Len ja by som dala viac soli. Tiež som bola milo prekvapená, že sa mi nezvalili. Vlastne ani nemali kde:-) Ukladala som ich dosť na husto. @Monty469 ďakujem za pochvalu. Ja ti blahoželám k výhre kávovaru. Nech ti dlho a dobre slúži.
Pochvala od majsterky kysnutého cesta poteší:-) @ Dr tie som dostala od mužovej sestry. Spravila z jej citrónovníka z odrezkov. Mám dva kusy. Postupne mi citróny dozrievajú tak, že sme zatiaľ nemuseli kupovať citróny. @ Maska10 Robievam aj tvarohové a tie sa zvyknú zvaliť. Tieto pagáče som piekla prvý krát a vyšlo mi to. @ Dusan95843 ďakujem za pochvalu. @ Klukodvody viem, že to píšeš len preto, že chceš byť milý. Ty ich určite spravíš nielen chutné, ale aj vzhľadovo pekné. Ďakujem za tvoje milé písmenká. Tiež posielam pozdrav tebe, aj tvojej manželke. @ Denyany dnes tu bola vnučka, včera si výslužku zabudla, dnes si ju vzala. Takže už je po pagáčikoch. Tento rok sa mi citróny vydarili. Majú omnoho lepšiu chuť ako tie z obchodu. @ Mariaklara tiež si ukladám do kk recepty, ktoré ma upútajú. Škoda len, že žalúdok mám len jeden. Postupne sa ich snažím realizovať, no už mi do kk pribúdajú nové:-) Tak napríklad, včera ma zaujali jedny rožky, dnes som ich "musela" vyskúšať:-) @ Haj, @ Kopretina niekedy som premotivovaná, veľmi chcem, aby sa mi dielo vydarilo. A niečo mi nevyjde. Keď nemyslím na to, ako budú vyzerať, tak mi to vo väčšine vyjde. Ďakujem za komentár. @ 27janka ďakujem za milý komentár.
Prečo by som sa mala hnevať. Kľudne ich sprav s kváskom. Tiež si recepty robievam po svojom:-) Po ich realizácii sa ozvi.
Ďakujem ti veľmi pekne, určite sa ozvem :)
Chcela by som sa ešte spýtať na to kysnuté cesto s masťou, máte nejaký dobrý recept ?? Chcela by som vyskúšať vraj s masťou sú ešte chutnejšie, len nikde som nenatrafila na recept, všade je olej alebo maslo (hera).
Srdečne ďakujem, že si sa s nami podelila o výborný recept už je v KK.
Takú vysokú známku som ešte nedostala:-) Ďakujem. @3sandra3 nabudúce ťa pozvem, už sú zjedené. @Matluss musím prezrieť moju staručkú písanku. Niečo sa určite nájde. Potom sa ozvem. @Luss44 nemáš poruke recept na tie tyčinky s masťou:-) Alebo ich máš uverejnené? Budem ti vďačná za posunutie receptu. @Sonulienka Ďakujem, že si si otvorila môj recept a chceš ho vyskúšať. Pekný podvečer ti prajem.
varecha.pravda.sk/recepty/jemne-rezy-s-husacou-mastou-fot...
rcp na tyčinky mám zapísaný takto:
300g hrubej múky
120g bravč.masti
1 žĺtok
1 kyslá smotana
1KL soli
trochu kvasníc len tak nadrobiť do múky
Vyvaľkať na tenšie, pokrájať tyčinky, potrieť vajcom a posypať kto čo má rád a hneď piecť. Veru už som ich dávno nerobila, dobre že si mi ich s tým Grobom pripomenula. Kým sestra bývala v Grobe u svokry, na každej návšteve som sa ich nevedela dojesť. Niekedy ich posypala jemne vegetou, vtedy boli fajnovo slané :)
ďakujem vyzerá vznikajúco, len ja som chcela recept na pagáčiky :-)
Nie každý sa priatelí s kysnutým cestom. Super, že si sa s nami podelila o tvoju skúsenosť.
@Luss44 si zlatá, že si rýchlo našla a poslala recept, o ktorý som prosila. Mám ešte jednu otázku. Koľko ml smotana ide do cesta? 200 - 250ml? Na vrch sa hodí aj strúhaný syr, mak, sézam, nadrobno posekané orechy. Tento týždeň ich vyskúšam.Ešte raz ďakujem za ochotu.
nemáš za čo, budem rada ak Ti zachutia. Rcp nájdem rýchlo, mám ešte po babke veľký zošit s jej receptami, kde si dalej zapisujem aj ja už skoro 30 rokov recepty. Ja kupujem smotany 250ml a dávam tak, že nie naraz celú, ale cca tých 200ml a ak treba, doplním ten zvyšok. Robím tak pri všetkých kysnutých kde ide smotana, radšej na začiatku menej, nerada dosýpam múku navyše. Teší ma že ich vyskúšaš, daj prosím vedieť či chutili.
Posielam ti recept na pagáčiky s masťou, ktorý si chcela:
20 dkg hladkej múky, 20 dkg polohrubej múky, 15 dkg masti, 150 ml kyslej smotany, 2 vajcia,1 čl soli. Na kvások: 3 dkg droždia, 2 pl mlieka, 1 čl cukru
plus vajce na potretie.
Ďakujem za upresnenie a dobré rady. Pekný deň ti želám.
Kuku musím ti vrátiť poklonu. Tie tvoje sú tiež žravé:-) Rada by som ochutnala jeden z tvojich pagáčikov. Som zvedavá ako zmení iný druh múky chuť. Ďakujem za pridanú fotku. Ražnú múku bežne používam. Kukuričnú si musím kúpiť. Dá sa kúpiť v bežnom supermarkete?
kupujem ju v Coop jednote, majú jemnejšiu aj polohrubú. Vyskúšaj, aj keď len pridáš do bielej, bude to cítiť. Aj chuťou sú iné múky bohatšie. Ďakujem, maj sa pekne!
a citróny máš perfektné, nech sa im darí naďalej!
Pozriem sa po tej kukuričnej múke .Ešte mi prosím napíš, v akom pomere ju pridávaš k polohrubej múke. Citrónom sa teším. Pri pečení mám svoju citrónovú kôru.
Odoka;-) daj skôr menej a keď vám bude chutiť, inokedy môžeš pridať. Mne veľmi zachutila v receptoch od Cesminaz, tak ju mám doma už na trvalom pobyte. Aj mne by sa zišli vlastné citróny, rada ich používam. Keď som bola malá, sestra sadila do kvetináčov citrónové, pomarančové a tuším aj mandarínkové kôstky, potom sme sa rastlinkám tešili, ale úrodu sme nikdy nemali, nato treba iste viac ako len odstátou vodou zalievať...Mohla by si pridať návod na pestovanie v Nápadoch, ak tam ešte nie je, myslím, žeby sa viacerí potešili.
moc ďakujem, najbližšie vyskúšam a dám vedieť :-)
mail.azet.sk/inbox/dorucene/msg/1485549131936440?i9=...
Ja tie moje v čase kvitnutia opeľujem malým štetcom. Suplujem včely. V čase rastu plodov ich týždenne hnojím tekutým hnojivom na citrusy. Vlani som im zmenila letné stanovisko. Dala som ich k trávniku, ale blízko stojaci strom im robí v lete tieň. @Manya som rada, že ich chceš vyskúšať. Trpezlivo budem čakať na správu od teba.
Galantní muži ešte nevymreli:- )Ďakujem za milé slovíčka. Aj ty máš k vareniu a samozrejme aj ku konzumácii kladný vzťah.
@Kristina47 ďakujem dievčatá.
Môj zdroj nehovoril nič o prekladaní. To bola moja iniciatíva. Ak máš čas, môžeš viac krát preložiť cesto.
Podľa toho, čo píšeš, si bola s pagáčikmi spokojná. Ďakujem, že si sa ozvala. Pekný večer.
Pagáčiky vám museli chutiť,keď si ich piekla dva krát za sebou z celej dávky:-)
@Simona1801 Som rada, že si ich vyskúšala. Ďakujem za pochvalu.
V prvom rade ti posielam gratuláciu k narodeninám.Som rada, že ťa recept nesklamal a všetkým, ktorí ochutnali tvoje pagáčiky chutili. Ďakujem, že si sa ozvala.