Grobské smotanové pagáčiky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 4. februára 2017
Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept)
Foto: babkamt

Tento týždeň som sa dva krát stretla po ceste z obchodu s našou bývalou pani poštárkou - pani Linskou. Dali sme sa do Zobraziť celý popisTento týždeň som sa dva krát stretla po ceste z obchodu s našou bývalou pani poštárkou - pani Linskou. Dali sme sa do reči. Spýtala som sa jej, či nemá dáky starý vyskúšaný recept. Tak mi ho hneď povedala. Tieto pagáčiky vraj v Grobe nesmeli chýbať na svadbách, krstinách, pohreboch. Po ceste domov som si recept v duchu opakovala, aby som niečo z neho nezabudla:-) Dnes som recept zrealizovala. Urobila som ho z polovičnej dávky. V surovinách je písaná celá dávka.

20 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
200 g
2 ks (po 250 ml)
150 ml
42 g
1 čl
1 ks
250 g
250 g
4 ČL
1 ks




Postup

  1. 1

    Pagáčiky som skúšala z polovičnej dávky. Preto mám len jednu kyslú smotanu. Z masla a Hery som si odvážila po 125 g.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z vlažného mlieka, ja som dala 80 ml, droždia a 1 čl cukru som nechala nakysnúť kvások.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odvážila som 500 g hladkej múky a 100 g polohrubej múky. Trochu som z múky odobrala na podsýpanie pri vaľkaní. Preosiala som ju s 0,5 balíčkom kypriaceho prášku a 2 čl soli zarovno. Druhý krát jej dám o trošku viac. K osiatej múke som nakrájala 125 g masla a 125 g Hery.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som vykysnutý kvások a jednu kyslú smotanu. Zamiesila som cesto.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som premiesila, vyvaľlaka, preložila.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zakryté kuchynskou utierkou som ho nechala 20 minút kysnúť.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som ho vyvaľkala a vykrajovala pagáčiky. Každý som ešte trochu upravila. Skrojky som trochu postláčala k sebe a tak som ich pridala na plech.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď som ich mala všetky pagáče povykrajované a uložené na vymazanom plechu, potrela som ich vajíčkom. Vrch som ešte trochu oosolila a posyplala celou rascou.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Až teraz som zapla rúru na 200 °C. Kým sa mi rúra hriala, pagáče ešte trochu nakysli.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pagáče som piekla 20 minút.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pár som hneď preložila na tanierik, aby mi trošku vychladli a mohla som ich ochutnať.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto sa mi citrón odmeňuje za starostlivosť. Znovu ide kvitnúť.

    Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

terinka55
Ako by ich jedna mater mala :-) Parádne sú. Citrónovník máš krásny.
Poznáš príslovie: "kde sa hospodári, tam sa dobre darí". Dobrá gazdinka si.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Babkamt , nádherné na pohľad sú tieto pagáčiky a páči sa mi aj recept (okrem tej Hery), prosím ťa koľko ti vyšlo pagáčikov z polovičnej dávky, a prečo kombinuješ maslo s Herou, má to nejaký účel ?
babkamt
Ďakujem za milé slová. Citrtónovník som na zimu presunula manželovi do dielne, aby nepomrzli. @Maxinka ďakujem za nahliadnutie. @Dr Je to starý recept, takto som ho dostala. Držala som sa presne podľa receptu. Ale nie je problém spraviť ich len z masla. Možno gazdinky z bohatých gazdovstiev na dedine, čo chovali kravy, robili len z masla. Tí chudobnejší ich piekli takto. Pagáčiky som natlačila jeden plech s rozmerom 34x44 cm. Na obrázku číslo 8. je ich vidieť všetky. Ak som dobre rátala, je ich niečo vyše 80 + skrojky.
izabella929
@babkamt , tak tento recept sa podobá na jeden z mojich na škvarkové pagáče i tam ide droždie aj prášok do pečiva..miesto masla ide masť, ale zase nie tak veľa..inak vyzerajú krásne nadýchané, iste sú veľmi chutné...)
patroveckypitrs
Ráno stanem, že idem opatriť hydinu, lebo mi šteká za dverami. Kukám ako puk na tie krásne pagáče. Mať tak za tanier, bisťu to by boli raňajky. Kam sa ja hrabem na majstra ako @Babkamt. Hneď som ich uložil nie len k.k., ale aj na USB kľúč pre vnúčence a z fleku posielam 5*.
1x babee
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Pagáčiky sú ozaj echtovné. Jedenásť pagáčikov do jedného radu, to sú aké malé?
Ale vábivé. Určite cez týždeň vyskúšam. Nie sú mrvivé? Ešte aj tie žĺtka sú iné ako mám ja. Ale napíšem ako sa vydarili. Stoja ako vojaci. vôbec sa nevykacujú.
To je zase nejaká finta. Už ich vidím na stole ako vábničky.
monty469
Nadherne pagaciky. Jeden ako druhy ako malovane. Napiekla si velmi dobre :-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Babkamt (4.2.2017 21:19)

Ešte mám jednu otázku. Prosím ťa, ten citrónovník si vypestovala z jadierka, alebo si kúpila hotový od odborníkov ? Zaujali ma tie krásne plody.
maska10
To je nadhera,stoja ako vojaci.Mam vsetky ingrediencie idem nato.Davam5*
klukodvody
No to je ale krása. Ať dělám co dělám a zkouším všechno možné i nemožné, tak neudělám takovou krásu. Udělám chuťově dobré, ale nikdy ne pořádné. Snad se to jednou naučím a nebo až pojedeme na Slovensko, tak se třeba s někým potkáme a možná mně to naučí. Přejeme krásný den ze zasněžené Moravy.
denyany
Bodli by teraz zo 2-3 pagáčiky! Asi chutia skvelo z tej smotany a masla. Sú ozaj ako jeden, krásne, lákavé... A ten citrónovník je tiež krásny, vidno, že sa oň dobre staráš, tak sa odmenil žltučkými plodmi.
haji
Nevím co je krásnější, zda pagáčiky nebo citróny. Před obojím hluboce smekám! Jsi šikulka!!
kopretina
No to je ale paráda. Chtěla bych zkusit, ale nevěřím, že to bude takováhle nádhera. A to už vůbec nemluvím o citroníku, ten ani náhodou. :(- Je to určitě v rukách.
babkamt
@Izabella929 (4.2.2017 23:57)

Tiež mám v prvej písanke s recept na pagáče s masťou. Neviem síce, či tam ide aj kypriaci prášok, dlho som ich nepiekla. Recept na pagáče s masťou si uverejnila? @Patroveckypitrsi ty si ale beťár:-) Moje sliepky vedia len kotkodákať. Musel si sa im usilovne venovať, kým si ich naučil štekať:-) @Arnilka ďakujem za nahliadnutie do môjho receptu. @Esi bola som odmerať vykrajovátko. Má 3,5 cm. Ako píšem v recepte, ešte som ich trochu sformovala do výšky. Ale z tejto polovičnej dávky ich vyšlo dosť. Piekla som ich na najväčšom plechu. Na tvoju otázku odpoveď znie - nie sú mrvivé. Len ja by som dala viac soli. Tiež som bola milo prekvapená, že sa mi nezvalili. Vlastne ani nemali kde:-) Ukladala som ich dosť na husto. @Monty469 ďakujem za pochvalu. Ja ti blahoželám k výhre kávovaru. Nech ti dlho a dobre slúži.
babkamt
@ Cesminaz (5.2.2017 08:03)

Pochvala od majsterky kysnutého cesta poteší:-) @ Dr tie som dostala od mužovej sestry. Spravila z jej citrónovníka z odrezkov. Mám dva kusy. Postupne mi citróny dozrievajú tak, že sme zatiaľ nemuseli kupovať citróny. @ Maska10 Robievam aj tvarohové a tie sa zvyknú zvaliť. Tieto pagáče som piekla prvý krát a vyšlo mi to. @ Dusan95843 ďakujem za pochvalu. @ Klukodvody viem, že to píšeš len preto, že chceš byť milý. Ty ich určite spravíš nielen chutné, ale aj vzhľadovo pekné. Ďakujem za tvoje milé písmenká. Tiež posielam pozdrav tebe, aj tvojej manželke. @ Denyany dnes tu bola vnučka, včera si výslužku zabudla, dnes si ju vzala. Takže už je po pagáčikoch. Tento rok sa mi citróny vydarili. Majú omnoho lepšiu chuť ako tie z obchodu. @ Mariaklara tiež si ukladám do kk recepty, ktoré ma upútajú. Škoda len, že žalúdok mám len jeden. Postupne sa ich snažím realizovať, no už mi do kk pribúdajú nové:-) Tak napríklad, včera ma zaujali jedny rožky, dnes som ich "musela" vyskúšať:-) @ Haj, @ Kopretina niekedy som premotivovaná, veľmi chcem, aby sa mi dielo vydarilo. A niečo mi nevyjde. Keď nemyslím na to, ako budú vyzerať, tak mi to vo väčšine vyjde. Ďakujem za komentár. @ 27janka ďakujem za milý komentár.
siisa
Krásne ich máš, musím niekedy upiecť s kváskom. Dúfam, že sa nenahneváš, ak si prerobím tvoj recept na kváskový :) Páčia sa mi takéto recepty starých mám :)
babkamt
@Siisa (6.2.2017 07:05)

Prečo by som sa mala hnevať. Kľudne ich sprav s kváskom. Tiež si recepty robievam po svojom:-) Po ich realizácii sa ozvi.
edlis
Tvoje pagáčiky sú ukážkové, dávam ti 10* :-)
3sandra3
@Babkamt šikulka...krásne pagáčiky, také 4 by som okamžite zhltla , aj rastlinka prekrásna.

matluss
Krááásne pagáčiky, jeden ako druhý, určite vyskušam. 5* uložené v KK.
Chcela by som sa ešte spýtať na to kysnuté cesto s masťou, máte nejaký dobrý recept ?? Chcela by som vyskúšať vraj s masťou sú ešte chutnejšie, len nikde som nenatrafila na recept, všade je olej alebo maslo (hera).
luss44
rcp na pagáče mám veru dosť, často ich aj pečiem, pribudne k nim do zbierky aj tento Tvoj. Sestra mala svokru u vás v Grobe, bohužiaľ nedávno zomrela, ona piekla výborné tyčinky, úplne jednoduché s masťou a hrubou múkou, ja týmto hovorím že grobské, keď mám rcp z Grobu. Už som ich podľa nej piekla viackrát a nikdy neboli také ako od nej. Ale to je tak vždy...
sonulienka
Tak toto nemá chybu. Určite vyskúšam je to paráda.....
Srdečne ďakujem, že si sa s nami podelila o výborný recept už je v KK.
babkamt
@Edlis (6.2.2017 08:28)

Takú vysokú známku som ešte nedostala:-) Ďakujem. @3sandra3 nabudúce ťa pozvem, už sú zjedené. @Matluss musím prezrieť moju staručkú písanku. Niečo sa určite nájde. Potom sa ozvem. @Luss44 nemáš poruke recept na tie tyčinky s masťou:-) Alebo ich máš uverejnené? Budem ti vďačná za posunutie receptu. @Sonulienka Ďakujem, že si si otvorila môj recept a chceš ho vyskúšať. Pekný podvečer ti prajem.
tefalka
až môžem ,ja toto robievam roky sú výborné len tam nejdú kvasnice,stačí PDP sú také isté krásne
luss44
@Babkamt (6.2.2017 17:33)

rcp na tyčinky mám zapísaný takto:
300g hrubej múky
120g bravč.masti
1 žĺtok
1 kyslá smotana
1KL soli
trochu kvasníc len tak nadrobiť do múky
Vyvaľkať na tenšie, pokrájať tyčinky, potrieť vajcom a posypať kto čo má rád a hneď piecť. Veru už som ich dávno nerobila, dobre že si mi ich s tým Grobom pripomenula. Kým sestra bývala v Grobe u svokry, na každej návšteve som sa ich nevedela dojesť. Niekedy ich posypala jemne vegetou, vtedy boli fajnovo slané :)
matluss
@Babkamt (6.2.2017 18:02)

ďakujem vyzerá vznikajúco, len ja som chcela recept na pagáčiky :-)
babkamt
@Tefalka (6.2.2017 19:12)
Nie každý sa priatelí s kysnutým cestom. Super, že si sa s nami podelila o tvoju skúsenosť.
@Luss44 si zlatá, že si rýchlo našla a poslala recept, o ktorý som prosila. Mám ešte jednu otázku. Koľko ml smotana ide do cesta? 200 - 250ml? Na vrch sa hodí aj strúhaný syr, mak, sézam, nadrobno posekané orechy. Tento týždeň ich vyskúšam.Ešte raz ďakujem za ochotu.
luss44
@Babkamt (6.2.2017 19:49)

nemáš za čo, budem rada ak Ti zachutia. Rcp nájdem rýchlo, mám ešte po babke veľký zošit s jej receptami, kde si dalej zapisujem aj ja už skoro 30 rokov recepty. Ja kupujem smotany 250ml a dávam tak, že nie naraz celú, ale cca tých 200ml a ak treba, doplním ten zvyšok. Robím tak pri všetkých kysnutých kde ide smotana, radšej na začiatku menej, nerada dosýpam múku navyše. Teší ma že ich vyskúšaš, daj prosím vedieť či chutili.
babkamt
@Matluss (6.2.2017 19:40)

Posielam ti recept na pagáčiky s masťou, ktorý si chcela:
20 dkg hladkej múky, 20 dkg polohrubej múky, 15 dkg masti, 150 ml kyslej smotany, 2 vajcia,1 čl soli. Na kvások: 3 dkg droždia, 2 pl mlieka, 1 čl cukru
plus vajce na potretie.
1x bicik
babkamt
@Luss44 (6.2.2017 20:19)

Ďakujem za upresnenie a dobré rady. Pekný deň ti želám.
kukulienka71
Zlákali ma natoľko, že som musela piecť. Síce s maslom, kukuričnou polohrubou a ražnou múkou, nakoľko bielu som doma nemala. Chutili veľmi aj takto, aj keď grobské ich nemám:-) Máš ich ukážkové, milá @babkamt.


babkamt
@Kukulienka71 (7.2.2017 09:26)

Kuku musím ti vrátiť poklonu. Tie tvoje sú tiež žravé:-) Rada by som ochutnala jeden z tvojich pagáčikov. Som zvedavá ako zmení iný druh múky chuť. Ďakujem za pridanú fotku. Ražnú múku bežne používam. Kukuričnú si musím kúpiť. Dá sa kúpiť v bežnom supermarkete?
kukulienka71
@Babkamt (7.2.2017 14:35)

kupujem ju v Coop jednote, majú jemnejšiu aj polohrubú. Vyskúšaj, aj keď len pridáš do bielej, bude to cítiť. Aj chuťou sú iné múky bohatšie. Ďakujem, maj sa pekne!
babkamt
@Kukulienka71 (7.2.2017 15:18)

Pozriem sa po tej kukuričnej múke .Ešte mi prosím napíš, v akom pomere ju pridávaš k polohrubej múke. Citrónom sa teším. Pri pečení mám svoju citrónovú kôru.
kukulienka71
@Babkamt (8.2.2017 09:42)

Odoka;-) daj skôr menej a keď vám bude chutiť, inokedy môžeš pridať. Mne veľmi zachutila v receptoch od Cesminaz, tak ju mám doma už na trvalom pobyte. Aj mne by sa zišli vlastné citróny, rada ich používam. Keď som bola malá, sestra sadila do kvetináčov citrónové, pomarančové a tuším aj mandarínkové kôstky, potom sme sa rastlinkám tešili, ale úrodu sme nikdy nemali, nato treba iste viac ako len odstátou vodou zalievať...Mohla by si pridať návod na pestovanie v Nápadoch, ak tam ešte nie je, myslím, žeby sa viacerí potešili.
valeri
fakt nemajú chybu, ani pagáčiky, tie sú už v mojej KK, ale ani tie citróny. Sú náročné na pestovanie ?
manya
@Babkamt ,dnes som upiekla ako ty z polovičnej dávky , vydarili sa a aj chutili, postískané odkrojky najviac; citróny máš pekné, asi záleží aj na odrode, lebo u nás pestujú a majú ich menšie, možno mladšia rastlina;
babkamt
@Valeri ďakujem , že si si recept uložila do kk. Posielam ti link na zaujímavé citróny:
 mail.azet.sk/inbox/dorucene/msg/1485549131936440?i9=...

Ja tie moje v čase kvitnutia opeľujem malým štetcom. Suplujem včely. V čase rastu plodov ich týždenne hnojím tekutým hnojivom na citrusy. Vlani som im zmenila letné stanovisko. Dala som ich k trávniku, ale blízko stojaci strom im robí v lete tieň. @Manya som rada, že ich chceš vyskúšať. Trpezlivo budem čakať na správu od teba.
pilcik
Pri takejto šikovnej kuchárke si uvedomujem, že keď som sa chcel oženiť nepozeral som na správne hodnoty. Zlate ruky máš, nech nám sem ešte takéto dobre recepty naďalej pridávaš a posielam hneď 5*.
babkamt
@Pilcik (12.2.2017 09:19)

Galantní muži ešte nevymreli:- )Ďakujem za milé slovíčka. Aj ty máš k vareniu a samozrejme aj ku konzumácii kladný vzťah.
nyja
Tak toto sú pagáče, ktoré by som si s radosťou dala. Vizuálne sú parádne, s tou smotanou sú určite vo vnútri hebučké, no mňamka. Úžasne sa mi páčia a fakt stačí len jedno prekladanie? Aj to je fajn ! Ukladám!
babkamt
@Nyja (12.3.2017 12:46)

Môj zdroj nehovoril nič o prekladaní. To bola moja iniciatíva. Ak máš čas, môžeš viac krát preložiť cesto.
siskam
Fantastické pagáčiky. Aj vyzerajú, aj chutia výborne. Je ich strašne veľa a aj po štyroch dňoch sú výborné. Ďakujem za skvelý recept. Budem ich robiť často.
babkamt
@Siskam (19.4.2017 14:38)

Podľa toho, čo píšeš, si bola s pagáčikmi spokojná. Ďakujem, že si sa ozvala. Pekný večer.
cinka71
Sú nenormálne fantastické, piekla som už 2x vpriebehu dvoch týždňov z kompletnej dávky, nádherne vysoké a chutné, ľahunké.
babkamt
@Cinka71 (6.5.2017 18:31)

Pagáčiky vám museli chutiť,keď si ich piekla dva krát za sebou z celej dávky:-)
@Simona1801 Som rada, že si ich vyskúšala. Ďakujem za pochvalu.
siskam
Pre veľký úspech ich idem piecť znova. Sú fakt skvelé.
borgsteina13
Dnes som tieto pagaciky upielka do prace na moje narodeniny...vydarili sa a chutili vsetkym. Aj som sa bala, kedze som si ich vopred nevyskusala upiect, ale boli skvele...Vdaka za recept.
babkamt
@Borgsteina13 (13.9.2017 17:09)

V prvom rade ti posielam gratuláciu k narodeninám.Som rada, že ťa recept nesklamal a všetkým, ktorí ochutnali tvoje pagáčiky chutili. Ďakujem, že si sa ozvala.
magduskaba
Pekne Ťa pozdravujem. Dnes pečiem slané pečivo na oslavu. Robila som Tvoje syrové tyčinky, tvarohové pagáčiky a teraz sú v rúre smotanové pagáčiky. Dala som ich do horúcej rúry, nakoľko sa piekli ako posledné. V Tvojom recepte idú do studenej rúry. dobre som to pochopila? Ďakujem pekne za vynikajúce recepty.
beatacsontosova
Ja som piekla vcera rano z polovicnej davky, takto krasne vyskocili :) vyborne, s cestom sa skvele pracuje, na druhy den su stale fantasticke, coskoro.bude repete :)


1x haji
jozka2
babkamat,neviem ci si lepsia kucharka,alebo pestovatelka.Kolaciky i citron su prekrasne,urcite ste si pochutnali.
hajny
Vyskúšala som už viacero receptov na pagáče a tento je jednoznačne najlepší. Cesto som zamiesila večer a piekla som ich ráno. Sú jednoduché, chutné, mäkké aj na 3. deň. Dcéra bola nadšená. Odteraz pečiem už len tieto.