Grobské smotanové pagáčiky (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Tento týždeň som sa dva krát stretla po ceste z obchodu s našou bývalou pani
poštárkou - pani Linskou. Dali sme
sa do reči. Spýtala som sa jej, či nemá dáky starý vyskúšaný recept. Tak mi ho hneď
povedala. Tieto pagáčiky vraj v
Grobe nesmeli chýbať na svadbách, krstinách, pohreboch. Po ceste domov som si
recept v duchu opakovala, aby
som niečo z neho nezabudla:-) Dnes som recept zrealizovala. Urobila som ho z
polovičnej dávky. V surovinách je písaná celá dávka.
Postup
- Pagáčiky som skúšala z polovičnej dávky. Preto mám len jednu kyslú smotanu. Z masla a Hery som si odvážila po 125 g.
- Z vlažného mlieka, ja som dala 80 ml, droždia a 1 čl cukru som nechala nakysnúť kvások.
- Odvážila som 500 g hladkej múky a 100 g polohrubej múky. Trochu som z múky odobrala na podsýpanie pri vaľkaní. Preosiala som ju s 0,5 balíčkom kypriaceho prášku a 2 čl soli zarovno. Druhý krát jej dám o trošku viac. K osiatej múke som nakrájala 125 g masla a 125 g Hery.
- Pridala som vykysnutý kvások a jednu kyslú smotanu. Zamiesila som cesto.
- Cesto som premiesila, vyvaľlaka, preložila.
- Zakryté kuchynskou utierkou som ho nechala 20 minút kysnúť.
- Potom som ho vyvaľkala a vykrajovala pagáčiky. Každý som ešte trochu upravila. Skrojky som trochu postláčala k sebe a tak som ich pridala na plech.
- Keď som ich mala všetky pagáče povykrajované a uložené na vymazanom plechu, potrela som ich vajíčkom. Vrch som ešte trochu oosolila a posyplala celou rascou.
- Až teraz som zapla rúru na 200 °C. Kým sa mi rúra hriala, pagáče ešte trochu nakysli.
- Pagáče som piekla 20 minút.
- Pár som hneď preložila na tanierik, aby mi trošku vychladli a mohla som ich ochutnať.
- Takto sa mi citrón odmeňuje za starostlivosť. Znovu ide kvitnúť.