Grilovaný baklažán s hráškovým krémom fotorecept

seyo - fotkaseyo, 13. januára 2013
Grilovaný baklažán s hráškovým krémom (fotorecept)
Foto: seyo

Dnes som sa zobudil do bieleho rána, takže ideálny čas na ľahký, letný nedeľný obed ;).

6
porcií
5 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
2 ks
300 g
1 ks
4 strúčik
150 g
1 PL
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Očistený (na malé kúsky nakrájaný) zeler si uvaríme domäkka vo vode s jednou PL sójovej omáčky. Vývar scedíme a odložíme, budeme ho potrebovať.

  2. 2

    Umytý baklažán nakrájame na centimeter hrubé kolečká a posolíme ich. Necháme pár minút stáť, aby pustili vodu a papierovým obrúskom ich poutierame. Zopakujeme z druhej strany .. zabránime tak tomu, že nám baklažán zčernie a zhorkne.

    Grilovaný baklažán s hráškovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripravený baklažán chvíľu vydrží a my sa môžeme venovať omáčke. Na oleji popražíme cibuľu, pridáme hrášok (čerstvý, mrazený .. ja som použil z konzervy) a uvarený zeler. Dochutíme mletou rascou, cukrom, octom a čiernym korením. Posolíme. Restujeme spolu 5-10 minút.

    Grilovaný baklažán s hráškovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z panvice túto zmes presunieme do mixéra a rozmixujeme ju na jemný krém. K tomu budeme potrebovať odložený vývar (asi 3-4 dcl). Rozmixovanú zeleninu vrátime na panvicu, dochutíme prelisovaným cesnakom a bazalkou a ešte minútku povaríme. Pár minút po odstavení zo sporáka vmiešame kyslú smotanu (16%) a už nevaríme.

    Grilovaný baklažán s hráškovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Omáčka je hotová, nič nám nebráni začať grilovať baklažán :)

    Grilovaný baklažán s hráškovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Baklažán podávame so zemiakmi pečenými v šupke, preliaty hráškovým krémom. Výborne k tomu padne čerstvý rajčinový šalát. Dobrú chuť ;).

    Grilovaný baklažán s hráškovým krémom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

afataga
grilovany baklazan je velika dobrota, v lete grilujeme na grile vonku, trosku ho potriem olejom a marinadou z maska, ale nemam rada zeler, tak ten krem ti nepochvalim :-) mne stacia zemiaky a salatik, prip. nejaky dip
frezia68
Výborný baklažán a môžeš posoliť naraz obe strany a ušetríš čas :-) Tie zemiaky si krásne upiekol a omáčka zaujímavá-nepoznám :-)
marikafil
celé to vyzerá super, žiadne mäso - a keď sme zjedli surový zeler v cviklovom šaláte, určite nám neublíži ani tento v hráškovej omáčke - ukladám, vyskúšam:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia