Grilovaný baklažán s hráškovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: seyo

Dnes som sa zobudil do bieleho rána, takže ideálny čas na ľahký, letný nedeľný obed ;).

6
porcií
5 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Očistený (na malé kúsky nakrájaný) zeler si uvaríme domäkka vo vode s jednou PL sójovej omáčky. Vývar scedíme a odložíme, budeme ho potrebovať.
  2. Umytý baklažán nakrájame na centimeter hrubé kolečká a posolíme ich. Necháme pár minút stáť, aby pustili vodu a papierovým obrúskom ich poutierame. Zopakujeme z druhej strany .. zabránime tak tomu, že nám baklažán zčernie a zhorkne.
  3. Takto pripravený baklažán chvíľu vydrží a my sa môžeme venovať omáčke. Na oleji popražíme cibuľu, pridáme hrášok (čerstvý, mrazený .. ja som použil z konzervy) a uvarený zeler. Dochutíme mletou rascou, cukrom, octom a čiernym korením. Posolíme. Restujeme spolu 5-10 minút.
  4. Z panvice túto zmes presunieme do mixéra a rozmixujeme ju na jemný krém. K tomu budeme potrebovať odložený vývar (asi 3-4 dcl). Rozmixovanú zeleninu vrátime na panvicu, dochutíme prelisovaným cesnakom a bazalkou a ešte minútku povaríme. Pár minút po odstavení zo sporáka vmiešame kyslú smotanu (16%) a už nevaríme.
  5. Omáčka je hotová, nič nám nebráni začať grilovať baklažán :)
  6. Baklažán podávame so zemiakmi pečenými v šupke, preliaty hráškovým krémom. Výborne k tomu padne čerstvý rajčinový šalát. Dobrú chuť ;).