Grilovaná vysoká roštenka s hranolčekmi a omáčkou zo zeleného korenia
šéfkuchár reštaurácie Brasserie la Marine v Bratislave, 5. februára 2021
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcií
Postup
-
1
Vysokú roštenku očistíme od prebytočného tuku (stredné tukové oko nevyrezávame, pri grilovaní potom netreba pridávať olej, mäso sa griluje na vlastnom tuku). Nakrájame na plátky hrubé asi 2–3 cm, osolíme a grilujeme z každej strany asi 5 minút – podľa toho, aký stupeň prepečenia steaku chceme. Korením, ktoré namelieme na mlynčeku, dochutíme až na záver, aby sa pri grilovaní nepripaľovalo.
- 2
Očistené zemiaky starostlivo premyjeme v niekoľkých vodách, nakrájame na hranolčeky. Do väčšej misy dáme zemiakový škrob a hranolčeky v ňom vyváľame. Potom preosejeme a necháme odležať asi 5 minút. Dáme do oleja s teplotou 150 stupňov a smažíme 7 minút. Potom ich vyberieme, necháme vychladnúť a pred podávaním ešte dosmažíme dozlata pri 180 stupňoch.
- 3
V hrnci rozpálime trochu oleja a pridáme doň zelené korenie bez nálevu a dijonskú horčicu. Restujeme asi minútu, pridáme koňak a necháme ho odpariť na minimum. Pridáme smotanu, soľ a povaríme asi minútu. Odstavíme a na záver vmiešame maslo.
Tiež roštenka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu