Grilovaná roštenka
Grilovaná vysoká roštenka s hranolčekmi a omáčkou zo zeleného korenia
Autor receptu: redakcia
Postup- Vysokú roštenku očistíme od prebytočného
tuku (stredné tukové oko nevyrezávame, pri grilovaní
potom netreba pridávať olej, mäso sa griluje na
vlastnom tuku). Nakrájame na plátky hrubé asi 2–3 cm,
osolíme a grilujeme z každej strany asi 5 minút
– podľa toho, aký stupeň prepečenia steaku
chceme. Korením, ktoré namelieme na mlynčeku,
dochutíme až na záver, aby sa pri grilovaní nepripaľovalo.
- Očistené zemiaky starostlivo premyjeme v niekoľkých
vodách, nakrájame na hranolčeky. Do väčšej misy
dáme zemiakový škrob a hranolčeky v ňom vyváľame. Potom preosejeme a necháme odležať
asi 5 minút. Dáme do oleja s teplotou 150 stupňov a smažíme 7 minút. Potom ich vyberieme,
necháme vychladnúť a pred podávaním ešte
dosmažíme dozlata pri 180 stupňoch.
- V hrnci rozpálime trochu oleja a pridáme doň
zelené korenie bez nálevu a dijonskú horčicu.
Restujeme asi minútu, pridáme koňak a necháme
ho odpariť na minimum. Pridáme smotanu,
soľ a povaríme asi minútu. Odstavíme a na záver vmiešame maslo.
|