Grilovaná roštenka
Grilovaná roštenka

Grilovaná vysoká roštenka s hranolčekmi a omáčkou zo zeleného korenia

Marek Bielčik
šéfkuchár reštaurácie Brasserie la Marine v Bratislave, 5. februára 2021
Grilovaná vysoká roštenka s hranolčekmi a omáčkou zo zeleného korenia
Foto: Pravda - Ivan Majerský
5
porcií

Suroviny

1 kg
1 kg
50 g
100 g
100 g
100 g
50 g
500 ml
 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Vysokú roštenku očistíme od prebytočného tuku (stredné tukové oko nevyrezávame, pri grilovaní potom netreba pridávať olej, mäso sa griluje na vlastnom tuku). Nakrájame na plátky hrubé asi 2–3 cm, osolíme a grilujeme z každej strany asi 5 minút – podľa toho, aký stupeň prepečenia steaku chceme. Korením, ktoré namelieme na mlynčeku, dochutíme až na záver, aby sa pri grilovaní nepripaľovalo.

  2. 2

    Očistené zemiaky starostlivo premyjeme v niekoľkých vodách, nakrájame na hranolčeky. Do väčšej misy dáme zemiakový škrob a hranolčeky v ňom vyváľame. Potom preosejeme a necháme odležať asi 5 minút. Dáme do oleja s teplotou 150 stupňov a smažíme 7 minút. Potom ich vyberieme, necháme vychladnúť a pred podávaním ešte dosmažíme dozlata pri 180 stupňoch.

  3. 3

    V hrnci rozpálime trochu oleja a pridáme doň zelené korenie bez nálevu a dijonskú horčicu. Restujeme asi minútu, pridáme koňak a necháme ho odpariť na minimum. Pridáme smotanu, soľ a povaríme asi minútu. Odstavíme a na záver vmiešame maslo.

Diskusia k receptu

chemik
Pro mne je tento recept naprostým překvapením. Co pamatuji, tak se čerstvé syrové bramborové hranolky vždy máčely ve studené vodě, aby se vyplavil škrob, pak osušily a nadvakrát smažily. Zde se naopak ve škrobu obalují - máte pro to někdo racionální vysvětlení?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia