Grilovaná chobotnica

Goran Hasanič
šéfkuchár reštaurácie KOGO v Bratislave, 19. mája 2014
Grilovaná chobotnica
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,6 kg
1 ks
1 ks
2 ks
1 ks
100 ml
100 g
30 g
2 strúčiky
niekoľko lístkov
1/4 hlávky




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme vodu, mrkvu, cibuľu, bobkový list, citrón, víno a necháme zovrieť. Vložíme cho-botnicu, zakryjeme a varíme asi hodinu. Keď je chobotnica mäkká, ale nie rozpadávajúca sa, vyberieme ju, oddelíme chápadlá a nakrájame na kúsky.

  2. 2

    Šalát: Nakrájame ľadový šalát, na ktorý položíme na polovičky nakrájané cherry paradajky a čierne olivy.

  3. 3

    Chobotnicu grilujeme do chrumkava nasucho na grile, prí-padne na teflónovej panvici. Ugrilovanú chobotnicu položíme na pripravený šalát, osolíme morskou soľou, posypeme čerstvo pomletým čiernym korením, polejeme extra panenským olivovým olejom, v ktorom je nakrájaný čerstvý cesnak. Posypeme nasekanou čerstvou bazalkou. Pre efektnejšie servírovanie môžeme chobotnicu ugrilovať vcelku a do šalátu sa môže zamiešať bazalkové pesto. Podávame s bielym chlebom.

Diskusia k receptu

veronika353
Chobotnici máme rádi,grilovanou jsme ještě nedělali. 1,6kg je jedna chobotnice?
chutimi
este som nevidel, ze by sa chobotnica rozpadavala...skor sa stane, ze moc ztuhne
slavka2012
Podla mojich skusenosti sa chobotnica varenim scvrkne. Ja ju podla velkosti varim v tlakovom hrnci 15-20 minut, ak sa vari pridlho, stvrdne a zgumovatie. Osobne mam radsej mensie chobotnice, su jemnejsie.
veronika353
Minulý rok jsme si z Řecka dovezli chobotnici i chapadla,uvařili jsme a potom usmažili v trojobalu.Letos se chystáme na Korfu a chobotnic si pro jistotu dovezeme víc,abychom mohli vyzkoušet i jiné recepty,např. tento:-)))
chutimi
prosim ta, naco chces vlacit chobotnice z Grecka? Akurat sa pokazia. Ved ju maju furt zachaldenu v nemenovanom velkoobchodnom retazci
nati123
chobotnicu som ešťe nejedla a mislim že ani nechcem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia